Κορωνοϊός: Συναγερμός ξανά σε Ευρώπη και ΗΠΑ - Τι «κρύβει» η Κίνα - Μήπως πάει σε τακτική «μηδενικής αλήθειας»

Ελλάδα
Κορωνοϊός: Συναγερμός ξανά σε Ευρώπη και ΗΠΑ - Τι «κρύβει» η Κίνα - Μήπως πάει σε τακτική «μηδενικής αλήθειας»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στη διεθνή επιστημονική κοινότητα επικρατεί ανησυχία για την εικόνα του επιδημικού κύματος που πλήττει την Κίνα, αλλά και επιφύλαξη για τα δεδομένα που δημοσιοποιούνται από τις Αρχές

Στο επίκεντρο του παγκόσμιου υγειονομικού ενδιαφέροντος βρίσκεται και πάλι η Κίνα. Καθώς ο κορωνοϊός εξαπλώνεται με δραματικό ρυθμό στη γενέτειρά του, μετά την άρση των ασφυκτικών περιορισμών της πολιτικής «zero COVID», δηλαδή της εξάλειψης του ιού και της ασθένειας, που εφαρμοζόταν από το 2020 μέχρι και τις αρχές Δεκεμβρίου, η μία μετά την άλλη οι χώρες της Ευρώπης, της Αμερικής και της Ασίας αναθεωρούν την επιδημιολογική επιτήρηση και τα ταξιδιωτικά μέτρα για τους Κινέζους επισκέπτες τους.

Οι αρμόδιες επιστημονικές και υγειονομικές αρχές στην Ελλάδα παρακολουθούν με προσοχή την έξαρση των μολύνσεων λόγω κορωνοϊού στον ασιατικό γίγαντα των 1,41 δισεκατομμυρίων κατοίκων και βρίσκονται σε επαγρύπνηση. Όπως άλλωστε συμβαίνει και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία έχοντας βεβαίως νωπή και την αρνητική εμπειρία από τις αποσπασματικές παρεμβάσεις που υιοθετήθηκαν την άνοιξη του 2020 κατά την επέλαση του κορωνοϊού στην Ευρώπη, έχει αποφασίσει να αντιμετωπίσει συντεταγμένα τη νέα υγειονομική απειλή και να εφαρμόσει συντονισμένα τυχόν περιοριστικά μέτρα εντός των κρατών-μελών της.

Η Ιταλία, πάντως, η χώρα που επλήγη πρώτη στην Ευρώπη τον Φεβρουάριο του 2020 από το πανδημικό τσουνάμι που είχε σηκωθεί από την Κίνα, διενεργεί ήδη τεστ κορωνοϊού σε Κινέζους τουρίστες, σε προαιρετική βάση, σε κάποια αεροδρόμια.

Στη διεθνή επιστημονική κοινότητα επικρατεί ανησυχία για την εικόνα του επιδημικού κύματος που πλήττει την Κίνα, αλλά και επιφύλαξη για τα δεδομένα που δημοσιοποιούνται από τις Αρχές. Η χώρα ανακοινώνει μονοψήφιο αριθμό θανάτων λόγω της λοίμωξης COVID παρά τη λαίλαπα των μολύνσεων σε εκατοντάδες εκατομμύρια του πληθυσμού της, με ειδικούς να επισημαίνουν ότι οι αριθμοί δεν συνάδουν με όσα καταγράφονταν σε χώρες με πολύ μικρότερο πληθυσμό όταν ήραν τους περιορισμούς της πανδημίας.

«Υπάρχει σχετική επιφύλαξη σε παγκόσμιο επιστημονικό επίπεδο για τα δεδομένα που δίνει η Κίνα σχετικά με τον κορωνοϊό. Στη συγκεκριμένη συγκυρία όλα είναι στο μικροσκόπιο: ο πληθυσμός της δεν έχει εκτεθεί στον ιό, λόγω της πολιτικής του μηδενισμού των κρουσμάτων που ακολουθούσε, δεν είναι σαφής η εικόνα της εμβολιαστικής κάλυψης, δεν είναι γνωστή η αποτελεσματικότητα που έχουν τα εμβόλια που χορηγούνται. Έχουμε από τη μία πλευρά αυτή την κατάσταση στην Κίνα που δημιουργεί επισφάλεια και από την άλλη πλευρά έναν σχετικά καλά θωρακισμένο με τα εμβόλια πληθυσμό στην Ευρώπη», λέει στο protothema.gr, ο αντιπρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών Δημήτρης Παρασκευής.

Το τείχος ανοσίας που έχει δομηθεί κρατά σε χαμηλό επίπεδο τα σοβαρά περιστατικά λοίμωξης και τις νοσηλείες λόγω COVID στις χώρες της Ευρώπης· είναι άλλωστε χαρακτηριστικό ότι τις τελευταίες εβδομάδες στις περισσότερες χώρες, όπως και στην Ελλάδα, κυριαρχούν η γρίπη και άλλες λοιμώξεις του αναπνευστικού έναντι του κορωνοϊού.

Οι κίνδυνοι

Θα μπορούσε όμως η έξαρση κορωνοϊού που καταγράφεται στην Κίνα να θέσει σε υγειονομικό κίνδυνο τον υπόλοιπο κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της Ευρώπης, και συνεπώς της Ελλάδας; Το ερώτημα προκύπτει εύλογα και τίθεται στους ειδικούς. «Θεωρώ ότι αυτό είναι απίθανο», λέει στο protothema.gr ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών Γκίκας Μαγιορκίνης, και εξηγεί γιατί: «Από τον παγκόσμιο πληθυσμό των περίπου 8 δισεκατομμυρίων ανθρώπων, το 1,4 δισεκατομμύριο στην Κίνα βρισκόταν σε ασφυκτικά περιοριστικά μέτρα μέχρι προ ολίγου και οι υπόλοιποι σε άλλο πλαίσιο συμβίωσης με τον κορωνοϊό.

Από τους υπόλοιπους, τους 6,6 δισεκατομμύρια ανθρώπους, έως και το 90% έχει κάποιας μορφής ανοσία, φυσική, με εμβόλιο, υβριδική. Το πρόβλημα αφορά κυρίως τους Κινέζους που εκτίθενται τώρα στον ιό, όχι τον υπόλοιπο πληθυσμό. Το 2020 η μόλυνση του πληθυσμού της Κίνας αποτελούσε και αποδείχτηκε υγειονομική βόμβα. Τώρα όμως που η διασπορά του κορωνοϊού είναι ευρεία, ο κίνδυνος έχει ελαχιστοποιηθεί».

Βέβαια, με δεδομένο τον πληθυσμιακό όγκο της Κίνας, το σενάριο της αναζωπύρωσης του κορωνοϊού στην Ευρώπη δεν μπορεί να αποκλειστεί, όπως δεν αποκλείεται τίποτα πλέον από τους επιστήμονες. «Αν υποτεθεί ότι 10 εκατομμύρια Κινέζοι ταξιδέψουν το επόμενο δεκαπενθήμερο σε μια χώρα της Ευρώπης, π.χ. στην Ιταλία, το ενδεχόμενο της έξαρσης θα είναι ανοιχτό. Ωστόσο, υπάρχει πλέον άλλη ετοιμότητα, άλλη θωράκιση. Δεν πρόκειται για έναν νέο ιό, όπως ήταν το 2020. Είναι βέβαιο ότι απέχουμε πάρα πολύ από τον Φεβρουάριο του 2020», τονίζει ο κ. Παρασκευής, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα θα επηρεαστεί μάλλον έμμεσα, δηλαδή μέσω των άλλων ευρωπαϊκών χωρών, που δέχονται κυρίως Κινέζους επισκέπτες.

Το ερώτημα για το ενδεχόμενο να ανακύψει από το άνοιγμα της Κίνας νέο μεταλλαγμένο στέλεχος προβάλλει επίσης αγωνιώδες. «Όλα τα μεταλλαγμένα στελέχη του κορωνοϊού έχουν προέλθει από ανοσοκατασταλμένους και όχι λόγω της ευρείας διασποράς του ιού. Με βάση όσα δημοσιοποιούνται, γνωρίζουμε ότι στην Κίνα είναι κυρίαρχες δύο υποπαραλλαγές της ΒΑ.5 της μετάλλαξης Οmicron, οι οποίες κυκλοφορούν και στην Ευρώπη.

Σε αυτή τη φάση δεν υπάρχει εξελικτική πίεση στον ιό ώστε να μπορεί να αναπτυχθεί άλλη παραλλαγή του κορωνοϊού που να απειλήσει τον πληθυσμό εκτός Κίνας», αναφέρει ο κ. Μαγιορκίνης, καταλήγοντας ότι η ενδημική φάση της λοίμωξης COVID, σε συνδυασμό με τα όπλα των εμβολίων και των φαρμάκων, στις χώρες πλην της Κίνας φαίνεται αναστρέψιμη.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News