Κόσμος

Ανασκόπηση 2022: Πόλεμος στις πύλες της Ευρώπης - Τα πολλά πρόσωπα του εφιάλτη...

Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία: Οι συνέπειες με την ενεργειακή και επισιτιστική κρίση - Οι ατέλειωτες τραγωδίες - Ο νέος ψυχρός πόλεμος

Στις 24 Φεβρουαρίου, μετά από ένα ατέλειωτο θρίλερ γύρω από τις προθέσεις των Ρώσων και ένα πηγαινέλα ηγετών στη Μόσχα, ο Βλαντιμίρ Πούτιν διέψευδε τον ίδιο του τον εαυτό. Οι διαβεβαιώσεις ότι η συγκέντρωση δυνάμεων στα σύνορα με την Ουκρανία δεν υπέκρυπταν πρόθεση επίθεσης έσβησαν με το πρώτο φως του ήλιου, όταν ξεκίνησε η λυσσαλέα επίθεση με σφοδρά πλήγματα στο Κίεβο και άλλες ουκρανικές πόλεις.

Το πρώτο μούδιασμα της Δύσης και τις καταδίκες ακολούθησε ένα μπαράζ κυρώσεων κατά της Ρωσίας, με αλλεπάλληλα “πακέτα” που ακόμα “εμπλουτίζονται” και δυτική βοήθεια προς την Ουκρανία με τη μορφή όπλων και συστημάτων. Ολόκληρος ο κόσμος παρακολουθούσε τις σκηνές φρίκης στη μαρτυρική Μαριούπολη, στο Χάρκοβο και στις άλλες πόλεις, μαζί με τα συνεχή θρίλερ που εξελίσσονταν.

Η Ευρώπη και κυρίως οι όμορες χώρες αντιμετώπιζαν ένα γιγαντωμένο Προσφυγικό με απελπισμένους Ουκρανούς που προσπαθούσαν να βρουν καταφύγιο μακριά από τις βόμβες, ενώ, παρά τις εκκλήσεις, η Ρωσία συνέχιζε ακάθεκτη την αποκαλούμενη από το Κρεμλίνο «ειδική στρατιωτική επιχείρηση».

Το θρίλερ έφτασε στις πύλες της Ζαπορίζια, του μεγαλύτερου πυρηνικού εργοστασίου της Ευρώπης, προκαλώντας ρίγη σε όλη την ήπειρο, πέρασε το κατώφλι του Ψυχρού Πολέμου και άγγιξε πολλές φορές τον χειρότερο από τους εφιάλτες της ανθρωπότητας, ένα πυρηνικό ολοκαύτωμα. Οι μέρες περνούσαν και ο πόλεμος εξελισσόταν καταστροφικός για τη Ρωσία. Οι τρομακτικές απώλειες έκαναν πολλούς να φοβούνται τα χειρότερα από έναν “στριμωγμένο” Πούτιν, ενώ οι αποκαλύψεις στις αρχές Απριλίου για τις θηριωδίες κατά αμάχων στην Μπούκα, που ήλθαν στο φως μετά την απόσυρση του ρωσικού στρατού από την περιφέρεια του Κιέβου, ακόμα στοιχειώνουν τις μνήμες. Ντοκουμέντα που παραπέμπουν σε συνοπτικές εκτελέσεις αμάχων, εικόνες από μαζικούς τάφους και μαρτυρίες για παιδιά ανθρώπινες ασπίδες στα χέρια των ρωσικών δυνάμεων πυροδοτούν διεθνή κατακραυγή, με τη Ρωσία υπό το βάρος των απωλειών να στρέφεται προς την ανατολική Ουκρανία.

Η Μόσχα έσπευσε να αρνηθεί ότι δυνάμεις της σκότωσαν αμάχους, μιλώντας για προβοκάτσια και «σκηνοθετημένη παράσταση του καθεστώτος του Κιέβου για τα δυτικά μέσα ενημέρωσης», την ώρα που όλο και περισσότερες αποκαλύψεις έβγαιναν στο φως.

Τον Μάιο το θρίλερ προσέλαβε νέες διαστάσεις, όταν Σουηδία και Φιλανδία αιτήθηκαν ένταξη στο ΝΑΤΟ, με το θερμόμετρο και πάλι στα ύψη στις σχέσεις της Μόσχας με τη Δύση και τα παζάρια του Ερντογάν σε πλήρη εξέλιξη για μήνες προκειμένου να συναινέσει. Τον Οκτώβριο ο Πούτιν υλοποιούσε τις απειλές του για προσάρτηση των εδαφών της ανατολικής Ουκρανίας, “πατώντας” πάνω στα δημοψηφίσματα που διοργανώθηκαν σε αυτές τις περιοχές και καταγγέλθηκαν ως παράνομα από τη Δύση.

Και ενώ σε εξέλιξη βρισκόταν η ενεργειακή κρίση, ξεσπούσε το νέο θρίλερ με τις διαρροές φυσικού αερίου σε τρεις υποθαλάσσιες γραμμές του συστήματος Nord Stream στη Βαλτική. Για γερά νεύρα ήταν και η τύχη των ουκρανικών σιτηρών έως την επίτευξη συμφωνίας για το ξεμπλοκάρισμα των εξαγωγών από τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας.

Στο μεταξύ, από τα πρωτοσέλιδα για μήνες το Ουκρανικό πέρασε σιγά-σιγά στις πίσω σελίδες και στα πιο ψιλά γράμματα, με την ιστορία να συνεχίζεται αιματοβαμμένη.

Η σαρωτική επέλαση της Τζόρτζια Μελόνι

Η νίκη της Τζόρτζια Μελόνι στις πρόωρες εκλογές στην Ιταλία στις 25 Σεπτεμβρίου δεν ήταν “κεραυνός εν αιθρία”. Για εβδομάδες, οι δημοσκοπήσεις προεξοφλούσαν αυτή την εξέλιξη, με το ποσοστό που έδιναν στην παράταξή της, τα “Αδέρφια της Ιταλίας”, πρώτη δύναμη στη χώρα, σχεδόν να επαληθεύονται. Η Μελόνι συγκέντρωσε το 26% των ψήφων, κάνοντας ένα εντυπωσιακό άλμα από το 4,3% που είχε πάρει το 2018, βλέποντας να δικαιώνεται η επιλογή της να παραμείνει στην αντιπολίτευση, απέναντι σε όλες τις κυβερνήσεις που διαδέχτηκαν η μία την άλλη μετά τις βουλευτικές εκλογές του 2018.

Χωρίς φθορά κατάφερε να επιβληθεί ως η βασική εναλλακτική, προκαλώντας ένα δεύτερο πολιτικό σοκ στην Ευρώπη μετά από εκείνο της Σουηδίας πριν από λίγες ημέρες και οδηγώντας για πρώτη φορά μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου ένα μεταφασιστικό κόμμα, όπως τα Fratelli d’ Italia, να κυβερνήσει τη χώρα. Η συμμαχία που σχημάτισε με το έτερο κόμμα της ιταλικής ακροδεξιάς, τη Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι, και με τη Φόρτσα Ιτάλια, τη δεξιά παράταξη του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, έφερε τη συμμαχία της άκρας Δεξιάς στον στόχο της απόλυτης πλειοψηφίας των εδρών, τόσο στη Βουλή όσο και στη Γερουσία. Η ανακοίνωση της νίκης της δεν έγινε δεκτή με χειροκροτήματα στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και φυσικά τις Βρυξέλλες, παρά μόνο στα γραφεία των συγγενών ακροδεξιών κομμάτων της Γηραιάς, με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εκφράζει λακωνικά την ευχή για μία εποικοδομητική συνεργασία με τη νέα κυβέρνηση.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει και η αποχή, που ήταν κατά 9% αυξημένη σε σχέση με τις εκλογές του 2018, κάτι που ερμηνεύτηκε ως ένα ακόμα στοιχείο δηλωτικό της απώλειας εμπιστοσύνης στο “κλασικό” πολιτικό σύστημα και στην Ιταλία για ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού. 

Οι κάλπες “κατώφλι” για το 2024

Τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων ανέκτησε στις 16 Νοεμβρίου το Ρεπουμπλικανικό κόμμα, έπειτα από τη μακρά διαδικασία καταμέτρησης των ψήφων στις ενδιάμεσες εκλογές της 8ης Νοεμβρίου στις ΗΠΑ. Αφού απέτυχε να εξασφαλίσει τον έλεγχο της Γερουσίας, η συντηρητική παράταξη δε θα διαθέτει πάντως παρά ισχνή πλειοψηφία στην αμερικανική κάτω Βουλή, καθώς το «γιγαντιαίο κόκκινο κύμα» που προεξοφλούσαν πολλά στελέχη της, με πρώτο τον Ντόναλντ Τραμπ, δεν ήρθε.  Ο ίδιος ο Τραμπ ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του για τις προεδρικές εκλογές του 2024, ωστόσο πλέον έχει έναν ισχυρό αντίπαλο, τον Ρον ΝτεΣάντις, ο οποίος πριν από τέσσερα χρόνια είχε εκλεγεί κυβερνήτης της Φλόριντα με διαφορά 42.000 ψήφων και αυτή τη φορά θριάμβευσε με διαφορά 1,5 εκατομμυρίων ψήφων. Στον απόηχο των ενδιάμεσων εκλογών, η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων στις ΗΠΑ Νάνσι Πελόζι, η πρώτη γυναίκα που κατείχε αυτόν τον θώκο, ανακοίνωσε ότι αποχωρεί από την ηγεσία των Δημοκρατικών στην αμερικανική Βουλή.  Η 82χρονη Πελόζι διευκρίνισε, ωστόσο, πως θα εξακολουθήσει να εκπροσωπεί το Σαν Φρανσίσκο στο Κογκρέσο, όπως έκανε επί 35 χρόνια. Στις 6 Δεκεμβρίου οι δημοκρατικοί του Τζο Μπάιντεν ενίσχυσαν την πλειοψηφία τους στην αμερικανική Γερουσία, με τη νίκη του Δημοκρατικού υποψήφιου, του πάστορα Ράφαελ Γουόρνοκ, στην ειδική επαναληπτική εκλογική διαδικασία στην πολιτεία Τζόρτζια. Ο αμερικανός πρόεδρος, που οι Ρεπουμπλικάνοι και αρκετοί αναλυτές ανέμεναν πως θα υφίστατο βαριά ήττα στις ενδιάμεσες εκλογές της 8ης Νοεμβρίου, βγήκε απεναντίας μάλλον ενισχυμένος. Στις κάλπες στη Τζόρτζια,  ο υποψήφιος των Δημοκρατικών ήταν αντιμέτωπος μ’ έναν προστατευόμενο του Ντόναλντ Τραμπ, τον αφροαμερικανό πρώην αστέρα του αμερικανικού ποδοσφαίρου Χέρσελ Γουόκερ, κατά την τελευταία πράξη των φετινών «ενδιάμεσων εκλογών». Η αναμέτρησή τους τον περασμένο μήνα δεν έβγαλε νικητή, επομένως χρειάστηκε να διεξαχθεί επαναληπτική ψηφοφορία. Η νίκη αυτή δεν 'αλλαξε την ισορροπία ισχύος στο αμερικανικό Κογκρέσο καθώς οι Δημοκρατικοί είχαν ήδη εξασφαλίσει τον έλεγχο της Γερουσίας. Οι Ρεπουμπλικάνοι από την πλευρά τους ανέκτησαν τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων, αλλά με πολύ μικρότερη πλειοψηφία από ό,τι ήλπιζαν. Η νέα έδρα δίνει μεγαλύτερα περιθώρια ελιγμών στο κόμμα του Τζο Μπάιντεν, που κυβέρνησε τα προηγούμενα δυο χρόνια με εντελώς οριακή πλειοψηφία, καθώς οι δύο παρατάξεις ισοψηφούσαν στο σώμα (50-50) και σε περιπτώσεις αδιεξόδου καλείτο να κόψει τον γόρδιο δεσμό η αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις, που έχει καθοριστική ψήφο δυνάμει του Συντάγματος. Θα τους επιτρέψει, μεταξύ άλλων, να έχουν μεγαλύτερη επιρροή σε βασικές επιτροπές του Κογκρέσου.

Κάλπες-σοκ για Γαλλία και Ευρώπη

Πολλαπλά σοκ προκάλεσε το αποτέλεσμα του δεύτερου γύρου των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία τον Ιούνιο, καθώς ο μόλις τον Απρίλιο επανεκλεγείς για δεύτερη θητεία στην προεδρία Εμανουέλ Μακρόν έχασε την αυτοδυναμία στη Γαλλική Εθνοσυνέλευση, με τον συνασπισμό του αριστερού Ζαν Λικ Μελανσόν να αναδεικνύεται σε κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ωστόσο, η Μαρίν Λεπέν της εθνικιστικής, λαϊκιστικής ακροδεξιάς είναι αυτή που θριάμβευσε, καθώς κατάφερε μια ιστορική νίκη, με το κόμμα της όχι μόνο να έρχεται τρίτο, αλλά να πολλαπλασιάζει τον αριθμό των εδρών του από 8 σε 89! Έχοντας επενδύσει στη γενική απογοήτευση προς το πρόσωπο του Μακρόν κυρίως στον αγροτικό πληθυσμό, που βιώνει τις συνέπειες της παρακμής της υπαίθρου και της αύξησης του κόστους ζωής, η Λεπέν είχε καταφέρει στις 24 Απριλίου 2022 να περάσει στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, εξασφαλίζοντας το 42% των ψήφων. Και στις βουλευτικές κατάφερε να ανέβει ένα ακόμα σκαλί, με μια πορεία που άφησε άφωνους ακόμα και τους αναλυτές.

Ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι ο Μελανσόν στον α' γύρο ήρθε πρώτος στους νέους κάτω των 35 ετών, στις λαϊκές γειτονιές και στις περισσότερες μεγάλες πόλεις. Η αποχή στον δεύτερο γύρο ήταν 28%, η μεγαλύτερη από το 1969. Με τη νίκη του, ο Μακρόν έγινε ο τέταρτος πρόεδρος της Πέμπτης Δημοκρατίας που επανεκλέγεται, και ο πρώτος από το 2002, όταν είχε επανεκλεγεί ο Ζακ Σιράκ.

Τρεις πρωθυπουργοί σε λίγους μήνες

Και το όνομα αυτού Ρίσι Σούνακ. Ο άνθρωπος που επέφερε το καίριο πλήγμα στον Μπόρις Τζόνσον, οδηγώντας τον σε παραίτηση έπειτα από σειρά σκανδάλων και την εξέγερση της κοινοβουλευτικής του ομάδας, το καλοκαίρι, ο πολιτικός που έχασε την κούρσα διαδοχής από τη Λιζ Τρας, η οποία άντεξε μόλις 45 μέρες στην εξουσία πριν παραιτηθεί, κατάφερε στις 24 Οκτωβρίου να επιβεβαιώσει τα προγνωστικά.

Μετά την απόσυρση από τις εσωκομματικές διαδικασίες μία μέρα πριν από τον Μπόρις Τζόνσον, μη έχοντας ουσιαστικά αντίπαλο, ο 42 ετών ινδικής καταγωγής πρώην υπουργός Οικονομικών έγινε ο πέμπτος πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου μετά το δημοψήφισμα για το Brexit το 2016 και ο δεύτερος μέσα σε λιγότερο από δύο μήνες, χωρίς να χρειαστεί εσωκομματική ψηφοφορία στους κόλπους των Τόρις.

Πλέον, ο Σούνακ καλείται να επουλώσει τις “πληγές” στο κόμμα των Συντηρητικών και να τρέξει ώστε να ανατρέψει το κολοσσιαίο προβάδισμα των Εργατικών στις δημοσκοπήσεις. Ωστόσο, τα πράγματα μόνο απλά που δεν είναι. Ο Σούνακ, ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους στο Ηνωμένο Βασίλειο, ανέλαβε τα “ηνία” στη Βρετανία σε μια περίοδο ισχυρών οικονομικών και κοινωνικών αναταράξεων, “κληρονομώντας” μια από τις πιο δύσκολες καταστάσεις στη χώρα εδώ και δεκαετίες, με τις αγορές να αντιδρούν θετικά στην πρώτη “ανάγνωση” της εκλογής του.

Στις πρώτες του δηλώσεις ο Σούνακ δεσμεύτηκε να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη, να ανοικοδομήσει την αυτοπεποίθηση και να ηγηθεί της Βρετανίας εν μέσω οικονομικής κρίσης. Ο Ρίσι Σούνακ δήλωσε πως δεν τον φοβίζει η κλίμακα των προκλήσεων, καθώς έγινε ο τρίτος πρωθυπουργός της Βρετανίας μέσα σε δύο μήνες, μετά τον Τζόνσον και την Τρας. Ο νεαρότερος πρωθυπουργός της Βρετανίας εδώ και περισσότερα από 200 χρόνια και ο πρώτος μη λευκός ηγέτης της, ο 42χρονος Ρίσι Σούνακ, αντικατέστησε τη Λιζ Τρας, που παραιτήθηκε έπειτα από 54 μέρες στον θώκο, ύστερα από έναν “μίνι προϋπολογισμό” που προκάλεσε αναταραχή στις χρηματαγορές.

“Αυλαία” για τη βασίλισσα Ελισάβετ ΙΙ

Στις 15:10 της 8ης Σεπτεμβρίου 2022 η Βρετανία “παγώνει” στο άκουσμα του θανάτου της βασίλισσας Ελισάβετ ΙΙ σε ηλικία 96 ετών, στο Κάστρο Μπαλμόραλ. Και μαζί γύρισε σελίδα, καθώς ο 74χρονος γιος της ανακηρύχθηκε επισήμως βασιλιάς στη μακρά διαδρομή ως τη στέψη του ως Κάρολος Γ’.

Η Ελισάβετ αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας που επιδεινώθηκαν μετά τον θάνατο του συζύγου της Φιλίππου, ένα χρόνο πριν. Η τελευταία της δημόσια εμφάνιση λίγα εικοσιτετράωρα πριν τον θάνατό της, κατά την υποδοχή της νέας τότε πρωθυπουργού της Βρετανίας Λιζ Τρας, παραχώρησε τη θέση της σε μια νέα σειρά από φήμες, που φούντωσαν με την ανακοίνωση των Ανακτόρων, ότι η μονάρχης βρισκόταν υπό ιατρική παρακολούθηση, και κυρίως όταν έγινε γνωστό ότι έσπευδαν στο κάστρο Μπαλμόραλ της Σκοτίας, όπου διέμενε το τελευταίο διάστημα, όλα τα μέλη της οικογένειάς της. Λίγες ώρες αργότερα τα ανάκτορα ανακοίνωναν τον θάνατό της.

Η Ελισάβετ σημάδεψε στα 70 χρόνια που βρισκόταν στον θρόνο την ιστορία της σύγχρονης Βρετανίας. Ήταν η βασίλισσα που διόρισε 15 πρωθυπουργούς με πρώτο τον Ουίνστον Τσόρτσιλ και τελευταία τη Λιζ Τρας. Στο διάβα της διαδρομής της συναντήθηκε πολλές φορές με την Ιστορία. Όταν ανέλαβε τα σκήπτρα, σε ηλικία 25 ετών, τη Σοβιετική Ένωση κυβερνούσε ο Ιωσήφ Στάλιν, την Κίνα ο Μάο Τσετούνγκ και τις ΗΠΑ ο Χάρι Τρούμαν. Τα 70 αυτά χρόνια που βρισκόταν στον θρόνο συναντήθηκε με όλους τους προέδρους των ΗΠΑ, συνολικά 14, εκτός από τον Λίντον Τζόνσον.

Η Ελισάβετ είχε γίνει στις 9 Σεπτεμβρίου 2015 η μακροβιότερη μονάρχης του Ηνωμένου Βασιλείου, ξεπερνώντας το “ρεκόρ” της προγιαγιάς της, της βασίλισσας Βικτωρίας, η οποία παρέμεινε στον θρόνο επί 63 χρόνια, 7 μήνες, 2 ημέρες, 16 ώρες και... 23 λεπτά. Η τελευταία ιστορική στιγμή γράφτηκε στις 6 Φεβρουαρίου 2022, όταν γιόρτασε το Πλατινένιο Ιωβηλαίο της, τα 70 χρόνια από την ανάρρησή της στον θρόνο. Και όπως είχε πει η ίδια το 2021, έχοντας στην άκρη του μυαλού της την απώλεια του αγαπημένου της συζύγου, «κανείς από εμάς δεν μπορεί να επιβραδύνει το πέρασμα του χρόνου». Μετά από μακρά περίοδο πένθους, η Ελισάβετ κηδεύτηκε στις 19 Σεπτεμβρίου. 

Ο Νετανιάχου παίρνει τη σκυτάλη

Την πρώτη μέρα του Νοέμβρη οι εκλογές στο Ισραήλ ανέδειξαν τις ισορροπίες, οι οποίες οδηγούν στην 37η κυβέρνηση της χώρας, που διαδέχεται τη βραχύβια - με ζωή λιγότερο από 17 μήνες, αρχικά υπό τον Ναφτάλι Μπένετ και εν συνεχεία υπό τον Γιαΐρ Λαπίντ - κυβέρνηση, με μεγάλο πρωταγωνιστή για ακόμη μία φορά τον 73χρονο Μπέντζαμιν Νετανιάχου.

Το δεξιό κόμμα του Νετανιάχου, το Λικούντ, μαζί με τους συμμάχους του, θρησκευτικές και ακροδεξιές παρατάξεις, κέρδισε το στοίχημα με 64 έδρες σε σύνολο 120. Υπενθυμίζεται ότι, εν μέσω δικών για διαφθορά κατόπιν σειράς σκανδάλων, ο βετεράνος της πολιτικής και μακροβιότερος πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, έχασε πέρυσι την εξουσία, καθώς εκθρονίστηκε από ετερόκλητη συμμαχία, της οποίας ηγείται ο κεντρώος Γιαΐρ Λαπίντ. Στις 8 Δεκεμβρίου ο εντολοδόχος πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου εξασφάλισε την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, μετά τη συμφωνία στην οποία κατέληξε το κόμμα του Λικούντ με το εβραϊκό υπερορθόδοξο κόμμα Shas. Χάρη στη συμφωνία ο Νετανιάχου συγκεντρώνει 64 έδρες σε σύνολο 120 που έχει η Βουλή, αν και μένει να υπογραφεί το τελικό κείμενο για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού. Ως γνωστόν η δεξιά συμμαχία του Νετανιάχου κατάφερε να επικρατήσει στις εκλογές της 1ης Νοεμβρίου, την πέμπτη εκλογική αναμέτρηση στο Ισραήλ μέσα σε λιγότερα από τέσσερα χρόνια. Η συμπόρευσή του όμως με ακροδεξιά κόμματα έχει προκαλέσει ανησυχίες τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και στο εξωτερικό. Βάσει της συμφωνίας ο επικεφαλής του Shas Άριε Ντέρι θα αναλάβει τα υπουργεία Εσωτερικών και Υγείας τα πρώτα δύο χρόνια διακυβέρνησης του κυβερνητικού συνασπισμού και στο δεύτερο μισό της θητείας του θα αναλάβει το υπουργείο Οικονομικών. Ο Ντέρι θα είναι επίσης αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

Ετοίμαζαν πραξικόπημα στη Γερμανία

Στις 7 Δεκεμβρίου ο κόσμος ξυπνούσε μουδιασμένος μαθαίνοντας ότι μέλη της οργάνωσης “Πολίτες του Ράιχ” προετοίμαζαν εδώ και πολλούς μήνες πραξικόπημα στη Γερμανία. Τα σχέδια των συνωμοτών αποσόβησε η επιχείρηση “Σκιά” των ειδικών δυνάμεων ασφαλείας της Γερμανίας, με χιλιάδες αστυνομικούς διασκορπισμένους σε όλη τη γερμανική επικράτεια να εξαρθρώνουν τον πυρήνα με επικεφαλής Γερμανό αριστοκράτη και έναν 64χρονο απόστρατο των ειδικών δυνάμεων του γερμανικού Στρατού.

Η οργάνωση, 25 μέλη της οποίας συνελήφθησαν, είχε ως στόχο να ανατρέψει την υπάρχουσα κρατική τάξη στη Γερμανία και να την αντικαταστήσει με τη δική τους μορφή κράτους, που ήταν ήδη στο στάδιο της ίδρυσης. Η ομάδα είχε ακόμα αρχίσει να προτείνει υπουργούς για τη μεταβατική κυβέρνηση μετά το πραξικόπημα. Αν και οι ύποπτοι πίστευαν ότι οι στόχοι τους μπορούσαν να επιτευχθούν μόνο με στρατιωτικά μέσα και βία, σύμφωνα με τους εισαγγελείς δεν είχε καταστεί σαφές εάν η ομάδα είχε καταφέρει να συγκεντρώσει υπολογίσιμο οπλοστάσιο. Αρκετοί από τους κατηγορουμένους είναι πρώην μέλη του στρατού και θεωρούνται ύποπτοι ότι αφαίρεσαν παρανόμως όπλα από το απόθεμα του στρατού κατά τα χρόνια της θητείας τους, ενώ άλλοι κατέχουν άδειες όπλων. Μετά την ανατροπή του πολιτεύματος, η ομάδα είχε οραματιστεί την επαναδιαπραγμάτευση των συνθηκών που υπέγραψε η Γερμανία μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου με τους συμμάχους.

Σύμφωνα με τον ομοσπονδιακό εισαγγελέα Πέτερ Φρανκ, «η τρομοκρατική οργάνωση σχηματίστηκε γύρω από τον πρίγκιπα Ερρίκο 13ο, έναν ξεπεσμένο αριστοκράτη, και είχε τη μορφή συμβουλίου, δομημένου όπως ένας κυβερνητικός οργανισμός», με ιδεολογική επίδραση από τις θεωρίες συνωμοσίας. Ηγετικά στελέχη της οργάνωσης είχαν ήδη προετοιμαστεί για την ανάληψη συγκεκριμένων θέσεων στο κράτος, όπως επισήμανε ο εισαγγελέας, και πρόσθεσε ότι υπήρχαν σκέψεις ακόμη και για ένοπλη εισβολή στο Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο.

ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΕΝ ΣΥΝΤΟΜΙΑ

Η δολοφονία Αμινί

Στις 16 Σεπτεμβρίου πέθανε στο Ιράν η 22χρονη Μαχσά Αμινί, τρεις ημέρες μετά τη σύλληψή της στην Τεχεράνη επειδή φορούσε «ακατάλληλη ενδυμασία», δεν τηρούσε δηλαδή τον αυστηρό ενδυματολογικό κώδικα. Οι διαδηλώσεις που ξέσπασαν και η επακόλουθη καταστολή συγκλόνισαν τον κόσμο.

Επιστροφή Λούλα

Στα τέλη Οκτωβρίου, ο Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα νίκησε στον β’ γύρο των προεδρικών εκλογών της Βραζιλίας τον Ζαΐχ Μπολσονάρου, σηματοδοτώντας μια νέα σελίδα στην ιστορία της χώρας.

Πύραυλοι

Στις αρχές Οκτωβρίου το θερμόμετρο χτύπησε “κόκκινο” στην Κορεατική χερσόνησο, όταν η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε βαλλιστικό πύραυλο που πέρασε πάνω από την Ιαπωνία, για πρώτη φορά εδώ και πέντε χρόνια, ενεργοποιώντας τα συστήματα προειδοποίησης των κατοίκων που έσπευσαν σε καταφύγια και υπόγειους χώρους.

Δολοφονία Άμπε

Στις 8 Ιουλίου, ο Σίνζο Άμπε, πρώην πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, δολοφονήθηκε την ώρα που μιλούσε σε προεκλογική συγκέντρωση έξω από σταθμό στην πόλη Νάρα της Ιαπωνίας. Δράστης ήταν ένας 41χρονος, πρώην αξιωματικός του ναυτικού. Ο 67χρονος Άμπε, ο μακροβιότερος πρωθυπουργός στην ιστορία της χώρας, παρέμενε ο πλέον αναγνωρίσιμος πολιτικός στην Ιαπωνία μετά την αποχώρησή του από την ηγεσία, το 2020.

Φονικές πλημμύρες

Οι καταρρακτώδεις βροχές την εποχή των μουσώνων και το λειώσιμο των παγετώνων στο βόρειο Πακιστάν προκάλεσαν τον Ιούνιο εκτεταμένες πλημμύρες, που παρέσυραν σπίτια, δρόμους, σιδηροδρομικές γραμμές και γέφυρες, άφησαν πίσω τους νεκρά ζώα και κατεστραμμένες σοδειές και στοίχισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 1.391 ανθρώπους. Πάνω από 100 νεκροί από τις πλημμύρες και τις κατολισθήσεις στη βορειοανατολική Βραζιλία στα τέλη Μαΐου.

Τρελός καιρός

Στα τέλη Ιουνίου, η Ιαπωνία γνώρισε τον σφοδρότερο καύσωνα γι’ αυτόν τον μήνα από το 1875. Θερμοκρασίες-ρεκόρ και στην Κίνα. Ξηρασία-ρεκόρ 500 χρόνων σε όλο το βόρειο ημισφαίριο της γης από την άνοιξη. Θερμοκρασίες-ρεκόρ στην Ευρώπη όλο το καλοκαίρι.

Απόφαση-σοκ

Σοκ στις ΗΠΑ στις αρχές Μαΐου από τη διαρροή της πρόθεσης του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ να ακυρώσει την ιστορική απόφαση του 1973, με την οποία αναγνωρίστηκε το δικαίωμα στην άμβλωση.

Εν κρίσει

Στις αρχές Απριλίου, η Σρι Λάνκα βιώνει τη χειρότερη οικονομική κρίση από την ανεξαρτησία της, με ταραχές λόγω της έλλειψης καυσίμων και βασικών αγαθών.

Lockdown

Στις 28 Μαρτίου, η Σαγκάη ξεκίνησε το μεγαλύτερο lockdown στην Κίνα εδώ και 2 χρόνια, για να δαμάσει την πανδημία.

Αεροπορικό

Τραγωδία στις 21 Μαρτίου με τη συντριβή ενός Boeing 737 με 132 επιβαίνοντες στη νότια Κίνα.

Τραγωδία

Στα μέσα Φεβρουαρίου, η πόλη Πετρόπολις της Βραζιλίας θάβεται στις λάσπες μετά από κατολισθήσεις που προκάλεσαν πρωτοφανείς πλημμύρες. Εκατοντάδες οι νεκροί.

Νέα πρόεδρος

Στις 18 Ιανουαρίου το Ευρωκοινοβούλιο αποκτά νέα πρόεδρο τη 43χρονη Μαλτέζα πολιτικό Ρομπέρτα Μετσόλα, μετά τον θάνατο Σασόλι.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια