ΗΠΑ: Δημοσιεύτηκαν οι φορολογικές δηλώσεις του Τραμπ - Το 2020 δεν πλήρωσε φόρους

Κόσμος
ΗΠΑ: Δημοσιεύτηκαν οι φορολογικές δηλώσεις του Τραμπ - Το 2020 δεν πλήρωσε φόρους

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στη δημοσιότητα δόθηκαν οι φορολογικές δηλώσεις του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ - Για το 2020 δεν έδωσε ούτε σεντ

Έπειτα από μακρά δικαστική διαμάχη οι φορολογικές δηλώσεις του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ δόθηκαν σήμερα, 30 Δεκεμβρίου, στη δημοσιότητα από μια κοινοβουλευτική επιτροπή.

Ο Τραμπ, ο οποίος έχει ήδη δηλώσει ότι θα είναι υποψήφιος για τον Λευκό Οίκο στις εκλογές του 2024, δεν δημοσιοποίησε ο ίδιος τις παρελθούσες φορολογικές δηλώσεις του, όπως έκαναν όλοι οι προκάτοχοί του στο αξίωμα από τη δεκαετία του 1970. Το γεγονός αυτό προκάλεσε πολλά ερωτηματικά για το περιεχόμενό τους.

Στα μέσα Δεκεμβρίου, η Επιτροπή Μέσων και Πόρων ψήφισε υπέρ της δημοσιοποίησης φορολογικών δηλώσεων έξι ετών του Ρεπουμπλικανού επιχειρηματία, από το 2015 μέχρι του 2020. Η επιτροπή ζητούσε επί τρία χρόνια να της δοθούν τα έγγραφα αυτά, όμως ο Τραμπ αρνιόταν. Το Ανώτατο Δικαστήριο δικαίωσε τελικά την επιτροπή στα τέλη Νοεμβρίου.

Ο Τραμπ απάντησε στη δημοσιοποίηση των φορολογικών δηλώσεών του με μια ανακοίνωση που εστάλη στο τηλεοπτικό δίκτυο CBS, στην οποία διαβεβαιώνει ότι τα έγγραφα «απλώς θα δείξουν για άλλη μια φορά την επιτυχία μου». Εξάλλου, σε ένα βιντεοσκοπημένο μήνυμά του, που συνοδευόταν από μια έκκληση για δωρεές στην προεκλογική εκστρατεία του, χαρακτήρισε «ντροπή για το Κογκρέσο» τη στάση των Δημοκρατικών. Υποστήριξε επίσης ότι οι φορολογικές δηλώσεις του «περιέχουν σχετικά λιγοστές πληροφορίες και καμία πληροφορία που θα μπορούσε κανείς να καταλάβει» γιατί είναι «εξαιρετικά περίπλοκες».

Τα φορολογικά στοιχεία θα είναι πλέον διαθέσιμα για εις βάθος έρευνες από δημοσιογράφους, ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες και άλλους. Θα μπορούσαν να ρίξουν φως στον πλούτο του Τραμπ, την απόδοση των επιχειρήσεών του και τους τρόπους που χρησιμοποίησε για να μειώσει τις φορολογικές υποχρεώσεις του. Τα αρχεία δείχνουν μεταξύ άλλων ότι τα εισοδήματα και οι υποχρεώσεις του Τραμπ παρουσίαζαν δραματικές διακυμάνσεις κατά την περίοδο της θητείας του. Ο Τραμπ και η σύζυγός του Μελάνια εμφανίζονται να ζητούν μεγάλες φοροαπαλλαγές και να δηλώνουν ζημίες, ενώ για αρκετά χρόνια κατέβαλαν ελάχιστους φόρους εισοδήματος ή ακόμη και μηδενικούς. Το 2020, την τελευταία χρονιά του στην προεδρία, ο Τραμπ δεν πλήρωσε καθόλου φόρο.

Αυτό είναι ένα ακόμη πλήγμα για τον 76χρονο Τραμπ, αφού στις αρχές του μήνα η κοινοβουλευτική επιτροπή που ερευνά τα γεγονότα της 6ης Ιανουαρίου 2021 στο Καπιτώλιο ζήτησε από τους ομοσπονδιακούς εισαγγελείς να του ασκήσουν διώξεις για παρεμπόδιση της δικαιοσύνης και υποκίνηση στάσης, μεταξύ άλλων, για τον ρόλο που διαδραμάτισε στις ταραχές.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP 

(φωτογραφία ΑΡ)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News