Κορωνοϊός: Συναγερμός στην ΕΕ για τα κρούσματα στην Κίνα - Επιστολή Κυριακίδου στους 27 υπουργούς Υγείας

Ελλάδα
Κορωνοϊός: Συναγερμός στην ΕΕ για τα κρούσματα στην Κίνα - Επιστολή Κυριακίδου στους 27 υπουργούς Υγείας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Επίτροπος Υγείας σημειώνει ότι σε επίπεδο ΕΕ αναμένονται τις επόμενες ημέρες ορισμένα «βασικά μηνύματα» για τους ταξιδιώτες από και προς την Κίνα - Τεστ στις αφίξεις από την Κίνα επιβάλλουν οι Ιταλοί

Επιστολή προς τους Υπουργούς Υγείας των 27 κρατών-μελών έστειλε η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων Στέλλα Κυριακίδου μετά τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με τον κορωνοϊό στην Κίνα.

Η κ. Κυριακίδου αναφέρει στην επιστολή, την οποία έχει στη διάθεσή του το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι

«η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στην Κίνα σχετικά με τις ανησυχητικές αυξήσεις των κρουσμάτων COVID-19 εκεί και τον πιθανό αντίκτυπο των ταξιδιών από την Κίνα προς τα κράτη μέλη της ΕΕ όταν τεθούν σε ισχύ οι νέες κινεζικές ταξιδιωτικές ρυθμίσεις στις αρχές Ιανουαρίου» επισημαίνοντας ότι είναι σημαντικό να αξιολογηθούν από κοινού οι πιθανές επιπτώσεις της εξελισσόμενης κατάστασης καθώς και ότι υπάρχει ανάγκη για καλή προετοιμασία έτσι ώστε να προστατεύονται οι Ευρωπαίοι πολίτες.

Επιπροσθέτως η Επίτροπος Υγείας σημειώνει ότι σε επίπεδο ΕΕ αναμένονται τις επόμενες ημέρες ορισμένα «βασικά μηνύματα» για τους ταξιδιώτες της ΕΕ που σχεδιάζουν να ταξιδέψουν στην Κίνα, για εκείνους που έρχονται από την Κίνα στην ΕΕ, καθώς και για το προσωπικό των αεροπορικών εταιρειών και αεροδρομίων. Παράλληλα επισημαίνεται ότι θα ήταν σημαντικό να συνεχιστεί ή να ξεκινήσει η επιτήρηση των λυμάτων, η οποία θα περιλαμβάνει λύματα από βασικά αεροδρόμια με στόχο σε περίπτωση που εμφανιστεί νέα παραλλαγή του ιού, είτε είναι στην Κίνα είτε στην ΕΕ, να εντοπιστεί έγκαιρα και να υπάρξει γρήγορη αντίδραση.

Τέλος, η Στέλλα Κυριακίδου αναφέρει ότι θα συνεχίσει τις προσπάθειες για επαφή με τους κινέζους ομολόγους της για να εκφράσει την διάθεση να υπάρξει υποστήριξη για να αντιμετωπιστεί η παρούσα κατάσταση.

Τεστ στις αφίξεις από την Κίνα επιβάλλουν οι Ιταλοί

Στο μεταξύ, οι ιταλικές υγειονομικές αρχές έκαναν γνωστό πως θα αρχίσουν να υποβάλλουν σε τεστ όλες τις αφίξεις από την Κίνα, αφού σχεδόν οι μισοί από τους επιβάτες δύο πτήσεων προς το Μιλάνο βρέθηκαν θετικοί στον κορωνοϊό.

Την ίδια στιγμή, στη Γαλλία αναφέρουν πως «δεν υπάρχει λόγος επαναφοράς των ελέγχων στα σύνορα». «Από επιστημονικής άποψης, δεν υπάρχει λόγος επαναφοράς των ελέγχων στα σύνορα (...) ωστόσο αυτό μπορεί να αλλάξει οποιαδήποτε μέρα», δήλωσε η επικεφαλής της επιτροπής της Γαλλίας για την αποτίμηση των κινδύνων για την υγεία, μιλώντας στον French Radio Classique.

Η επικεφαλής της επιτροπής αυτής, η οποία συμβουλεύει την κυβέρνηση για τους επιδημιολογικούς κινδύνους, σημείωσε ότι προς το παρόν «η κατάσταση είναι υπό έλεγχο» και δεν υπάρχουν ενδείξεις για ανησυχητικά νέα παραλλαγμένα στελέχη της Covid-19 στην Κίνα.

«Οι παραλλαγές που κυκλοφορούν στην Κίνα είναι όλες παραλλαγές της Όμικρον, που έχουν κυκλοφορήσει στη Γαλλία και κατά των οποίων έχουμε αποκτήσει ανοσία», πρόσθεσε σε άλλη συνέντευξη που παραχώρησε στον ραδιοσταθμό France Inter.

Ο ΠΟΥ εκφράζει κατανόηση για τα μέτρα που λαμβάνουν πολλές χώρες για τους ταξιδιώτες από την Κίνα

Τα προληπτικά μέτρα που έλαβαν πολλές χώρες με αφορμή την έξαρση των κρουσμάτων Covid-19 στην Κίνα είναι «κατανοητά» δεδομένης της έλλειψης αξιόπιστων πληροφοριών από το Πεκίνο για την πορεία της πανδημίας, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους.

«Ελλείψει αναλυτικής πληροφόρησης από την Κίνα, είναι κατανοητό ότι χώρες ανά τον κόσμο λαμβάνουν μέτρα με τα οποία θεωρούν ότι θα προστατεύσουν τους πολίτες τους», έγραψε ο γενικός διευθυντής του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας σε ανάρτησή του στο Twitter.

Την προηγούμενη εβδομάδα ο Δρ Τέντρος είχε εκφράσει την έντονη ανησυχία του για την εξάπλωση του κορωνοϊού στην Κίνα, υπογραμμίζοντας ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας χρειάζεται αναλυτικές πληροφορίες σχετικά με τις εισαγωγές ασθενών σε νοσοκομεία και τη διαθεσιμότητα ΜΕΘ προκειμένου να έχει μια ολοκληρωμένη αξιολόγηση της κατάστασης.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News