ΗΠΑ: Καταδίκη 16 ετών για τον αρχηγό της αποτυχημένης συνωμοσίας για την απαγωγή της κυβερνήτριας του Μίσιγκαν

Κόσμος
ΗΠΑ: Καταδίκη 16 ετών για τον αρχηγό της αποτυχημένης συνωμοσίας για την απαγωγή της κυβερνήτριας του Μίσιγκαν

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Άνταμ Φοξ, 39 ετών, κρίθηκε ένοχος τον Αύγουστο από ένα ομοσπονδιακό δικαστήριο στο Γκραντ Ράπιντς του Μίσιγκαν, για συνωμοσία με στόχο την απαγωγή της Δημοκρατικής Γουίτμερ και τη χρήση όπλου μαζικής καταστροφής, με τους εισαγγελείς να υποστηρίζουν ότι απώτερος σκοπός ήταν να προκληθεί μια «δεύτερη Αμερικανική Επανάσταση»

Ο αρχηγός μιας αποτυχημένης συνωμοσίας μελών ακροδεξιών παραστρατιωτικών οργανώσεων με στόχο την απαγωγή της κυβερνήτριας του Μίσιγκαν Γκρέτσεν Γουίτμερ το 2020, καταδικάστηκε σήμερα σε 16 χρόνια κάθειρξης από περιφερειακό δικαστήριο των ΗΠΑ, ανακοίνωσαν εισαγγελείς.

Ο Άνταμ Φοξ, 39 ετών, κρίθηκε ένοχος τον Αύγουστο από ένα ομοσπονδιακό δικαστήριο στο Γκραντ Ράπιντς του Μίσιγκαν, για συνωμοσία με στόχο την απαγωγή της Δημοκρατικής Γουίτμερ και τη χρήση όπλου μαζικής καταστροφής, με τους εισαγγελείς να υποστηρίζουν ότι απώτερος σκοπός ήταν να προκληθεί μια «δεύτερη Αμερικανική Επανάσταση».

Ο συγκατηγορούμενος Μπάρι Κροφτ Τζούνιορ, 47 ετών, όπως και ο Φοξ, μέλος της παραστρατιωτικής οργάνωσης Three Percenters, καταδικάστηκε για τις ίδιες κατηγορίες στην ίδια δίκη και η έκδοση της ποινής αναμένεται αύριο Τετάρτη.

Οι εισαγγελείς περιέγραψαν τον Φοξ ως τον εγκέφαλο της συνωμοσίας για τη διάρρηξη του εξοχικού της Γουίτμερ, την απαγωγή της και κατόπιν την προσαγωγή της σε «δίκη» με δήθεν κατηγορίες για προδοσία που θα την έφερναν αντιμέτωπη με εκτέλεση.

Ο δικαστής του περιφερειακού δικαστηρίου των ΗΠΑ, Ρίτσαρντ Τζόνκερ, δήλωσε ότι δεν πιστεύει ότι η ισόβια κάθειρξη, που ζήτησαν οι εισαγγελείς, είναι η κατάλληλη, αλλά ότι τα εγκλήματα απαιτούσαν μια «σημαντική ποινή», ανέφερε το Detroit News. Ο Φοξ αρνήθηκε να μιλήσει κατά τη διάρκεια της ετυμηγορίας και δεν είχε καμία αντίδραση στην ανακοίνωση της ποινής, πρόσθεσε το δημοσίευμα.

Ο δικηγόρος του Φοξ είχε ισχυριστεί ότι οι εισαγγελείς υπερεκτίμησαν τον ρόλο του. Ο δικηγόρος πρόσθεσε ότι ο Φοξ και ο Κροφτ δεν χρησιμοποίησαν ποτέ εκρηκτικά και ότι η ομάδα δεν θα μπορούσε ποτέ να απαγάγει την κυβερνήτρια.

Οι εισαγγελείς δήλωσαν ότι η συνωμοσία, που προκλήθηκε από την αντίθεση της ομάδας στα μέτρα δημόσιας υγείας που επέβαλε η Γουίτμερ κατά τις πρώτες ημέρες της πανδημίας Covid-19, είχε ως στόχο να ωθήσει τη χώρα σε ένοπλη σύγκρουση λίγο πριν από τις κρίσιμες προεδρικές εκλογές τον Νοέμβριο του 2020.

Το αναφερόμενο «όπλο μαζικής καταστροφής» ήταν μια βόμβα που εισαγγελείς είπαν ότι οι συνωμότες σχεδίαζαν να πυροδοτήσουν για να εμποδίσουν την απάντηση των αρχών επιβολής του νόμου στην απαγωγή.

Η Γουίτμερ, συμπρόεδρος της εκστρατείας του Τζο Μπάιντεν για την αμερικανική προεδρία στις εκλογές εκείνης της χρονιάς, είχε συγκρουστεί δημόσια με τον τότε πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ για τις πολιτικές της στην αντιμετώπιση της Covid-19.

Η ίδια είχε κατηγορήσει τον Τραμπ ότι υποδαύλιζε τον πολιτικό εξτρεμισμό χρησιμοποιώντας επανειλημμένα έντονη ρητορική για το θέμα, συμπεριλαμβανομένης μιας προεκλογικής συγκέντρωσης στο Μίσιγκαν όπου η κριτική του Τραμπ για την Γουίτμερ προκάλεσε συνθήματα από το πλήθος όπως «Κλείστε την φυλακή».

Ο Φοξ και ο Κροφτ ήταν μεταξύ των 13 ανδρών που συνελήφθησαν τον Οκτώβριο του 2020 για τη συνωμοσία απαγωγής.

Δύο άλλοι που δικάστηκαν μαζί τους σε ομοσπονδιακό δικαστήριο κρίθηκαν αθώοι τον Απρίλιο του 2022. Το ίδιο δικαστήριο δεν κατέληξε τότε σε ετυμηγορία για τους Φοξ και Κροφτ.

Δύο άλλοι άντρες που ομολόγησαν την ενοχή τους για συνομωσία, κατέθεσαν στο κατηγορητήριο στην πρώτη ομοσπονδιακή δίκη και κατά την επανάληψη της δίκης των Φοξ και Κροφτ, περίπου τέσσερις μήνες αργότερα.

Οι δύο συνεργαζόμενοι μάρτυρες, ο Τάι Γκάρμπιν και ο Κάλεμπ Φρανκς, καταδικάστηκαν σε φυλάκιση 2,5 και 4 ετών, αντίστοιχα.

Τρεις άλλοι άνδρες δικάστηκαν μαζί σε πολιτειακό δικαστήριο και καταδικάστηκαν τον Οκτώβριο του 2022 για τους ρόλους τους στη συνωμοσία ως μέλη της παραστρατιωτικής οργάνωσης Wolverine Watchmen και τους επιβλήθηκαν πρόσφατα ποινές κάθειρξης 10, 12 και 7 ετών, αντίστοιχα.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

(φωτογραφία αρχείου pexels)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News