Ψυχροπολεμικό και... ραδιενεργό το 2022 - Φόβοι και εφιάλτες για ένα πυρηνικό ολοκαύτωμα

Κόσμος
Ψυχροπολεμικό και... ραδιενεργό το 2022 - Φόβοι και εφιάλτες για ένα πυρηνικό ολοκαύτωμα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι δηλώσεις και οι φόβοι για τη χρήση του πυρηνικού οπλοστασίου από τη Ρωσία - Οι ανησυχίες που πήγασαν από τη Ζαπορίζια

Ο πόλεμος στην Ουκρανία ενεργοποίησε μνήμες Ψυχρού Πολέμου, καθώς οι σχέσεις Ρωσίας-Δύσης έφτασαν σε ιστορικό χαμηλό που είχε να καταγραφεί από την εποχή της πρώην Σοβιετικής Ένωσης. Και μαζί ξύπνησαν φόβοι και εφιάλτες για ένα πυρηνικό ολοκαύτωμα...

Φυσικά ουδόλως τυχαία, καθώς αφενός τα συνεχόμενα θρίλερ γύρω από τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια στην Ουκρανία, τον μεγαλύτερο στην Ευρώπη με τις αλληλοκατηγορίες Ουκρανών και Ρώσων για βόμβες γύρω από το εργοστάσιο, έκαναν πολλούς σαν προειδοποιούν για τον κίνδυνο μιας μείζονας κρίσης με νωπές ακόμα τις μνήμες από το Τσέρνομπιλ, και αφετέρου ο “βομβαρδισμός” από δηλώσεις Ρώσων αξιωματούχων δεν επέτρεπαν περιθώρια αισιοδοξίας.

Τον ρόλο του “σεναριογράφου” ενός πυρηνικού Αρμαγέδδωνα ανέλαβε ο πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντέντεφ, ο οποίος συχνά σε πολύ υψηλούς τόνους απειλούσε ευθέως τη Δύση με πυρηνικό χτύπημα. Οι τόνοι ανεβοκατέβαιναν συνεχώς από το Κρεμλίνο, που τη μια επιχειρούσε να διασκεδάσει τους φόβους, και την άλλη άφηνε ανοικτό το... παράθυρο της τρέλας, ενώ πιο προσεκτικός στις εκφράσεις και τις διατυπώσεις του αποδείχτηκε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, επιχειρώντας να πείσει από τη μια ότι η Ρωσία θα ήταν η τελευταία που θα πατούσε το “κόκκινο κουμπί”, κρατώντας ωστόσο σταθερά στα ύψη από την άλλη το “θερμόμετρο”, επιμένοντας ότι η Ρωσία δε θα χρησιμοποιήσει να χρησιμοποιήσει το πυρηνικό της οπλοστάσιο αν χρειαστεί.

Η πιο πρόσφατη από τη μακρά σειρά των σχετικών δηλώσεων του Ρώσου προέδρου είχε έρθει στις 10 Δεκεμβρίου, όταν ο Πούτιν είχε αναφέρει ότι «ο κίνδυνος πυρηνικού πολέμου αυξάνεται», αλλά η Ρωσία «δεν τρελάθηκε» και εξακολουθεί να θεωρεί το πυρηνικό οπλοστάσιό της ως καθαρά αμυντικό, αποτρεπτικό μέσο. Ωστόσο ο Βλαντιμίρ Πούτιν δεν είχε παραλείψει να προσθέσει ότι η Ρωσία θα υπερασπιστεί το έδαφός της και τους συμμάχους της «με όλα τα διαθέσιμα μέσα».

«Έχουμε προηγμένα οπλικά συστήματα, αλλά δε θέλουμε να τα επιδεικνύουμε», είπε, επιμένοντας ότι δεν ήταν η Μόσχα που μίλησε για χρήση πυρηνικών όπλων. «Σε αντίθεση με τις ΗΠΑ, εμείς δεν έχουμε αναπτύξει τακτικά πυρηνικά όπλα σε οποιαδήποτε άλλη χώρα ακόμα», είχε προσθέσει τότε. Ενδεικτικό της κατάστασης ήταν η σεναριολογία για «“βρόμικη” βόμβα» αλλά και οι αντιδράσεις των πολιτών όμορων χωρών, όπως η Πολωνία, που έσπευδαν κάθε φορά που το “θερμόμετρο” χτυπούσε “κόκκινο” να αδειάσουν τα ράφια των φαρμακείων από χάπια ιωδίου.

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News