Πρωτοφανής χιονιάς στις ΗΠΑ: Ρεκόρ χαμηλών θερμοκρασιών, απίστευτη καραμπόλα στο Οχάιο

Κόσμος
Πρωτοφανής χιονιάς στις ΗΠΑ: Ρεκόρ χαμηλών θερμοκρασιών, απίστευτη καραμπόλα στο Οχάιο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι πολικές θερμοκρασίες έχουν προκληθεί από έναν «κυκλώνα-βόμβα» ο οποίος συνδυάζει βαριές χιονοπτώσεις και θυελλώδεις, παγωμένους ανέμους

Στην «κατάψυξη» έχουν μπει οι ΗΠΑ τα φετινά Χριστούγεννα, καθώς σε εξέλιξη βρίσκεται πρωτοφανής χιονιάς, με τις θερμοκρασίες να έχουν πέσει πολύ κάτω από το μηδέν και τουλάχιστον 15 άτομα να έχουν ήδη χάσει τη ζωή τους.

Tουλάχιστον τέσσερις από αυτούς τους ανθρώπους σκοτώθηκαν και πολλοί ακόμη τραυματίστηκαν σε απίστευτη καραμπόλα, με εμπλοκή 46 (!) οχημάτων, στην επαρχία Ίρι του Οχάιο.

Ο δρόμος Ohio Turnpike παραμένει κλειστός από το ένα ρεύμα, ενώ το άλλο ρεύμα άνοιξε 12 ώρες μετά τη σύγκρουση των οχημάτων. Οι αρχές προσπαθούν να απομακρύνουν τουλάχιστον 15 οχήματα από το σημείο υπό αντίξοες συνθήκες. Πούλμαν επιστρατεύτηκαν για να απομακρύνουν όσους εγκλωβίστηκαν στο σημείο.

Τροχαία δυστυχήματα σημειώθηκαν στο Κάνσας, το Τενεσί, το Ουισκόνσιν, το Κεντάκι, ενώ στο Κάνσας Σίτι του Μισούρι ένας οδηγός βρήκε τραγικό θάνατο όταν το όχημα του γλίστρησε σε πάγο και έπεσε σε παγωμένο ποτάμι. Στο Λουίβιλ του Κεντάκι ένας άστεγος άνθρωπος πάγωσε από το κρύο.

Μεγάλες είναι οι καθυστερήσεις σε πολλούς αυτοκινητόδρομους στις κεντρικές και δυτικές ΗΠΑ, ενώ οι αρχές σε Ιντιάνα, Μίσιγκαν, Νέα Υόρκη και Οχάιο εξέδωσαν ισχυρή σύσταση για αποφυγή των οδικών μετακινήσεων. H πόλη του Μπάφαλο απαγόρευσε εντελώς την οδήγηση.

Υπολογίζεται ότι τουλάχιστον 112,7 εκατομμύρια άνθρωποι θα ταξίδευαν αυτές τις μέρες αποστάσεις από 80 χιλιόμετρα και άνω για να γιορτάσουν τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά. Ωστόσο, η κακοκαιρία σίγουρα άλλαξε τα σχέδια πολλών.

Ταλαιπωρία στα αεροδρόμια

Η παραμονή των Χριστουγέννων ξημέρωσε χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα σε πάνω από 1,6 εκατομμύρια σπίτια και επιχειρήσεις σε όλη τη χώρα, καθώς λόγω των θυελλωδών ανέμων, των ισχυρών χιονοπτώσεων και των χαμηλών θερμοκρασιών καταστράφηκαν υποδομές ηλεκτρισμού.

Tουλάχιστον 8.400 πτήσεις ακυρώθηκαν το διήμερο Πέμπτης-Παρασκευής, ενώ τουλάχιστον 3.740 πτήσεις έχουν ήδη ακυρωθεί για το Σάββατο, προκαλώντας απογοήτευση και οργή σε όσους ανυπομονούσαν να ταξιδέψουν για τις γιορτές.

Η αντίστοιχη Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας των ΗΠΑ (FAA) έχει επιβάλει επίσης ενδελεχείς ελέγχους και καθαρισμούς από τον πάγο στα αεροσκάφη, με αποτέλεσμα να σημειώνονται καθυστερήσεις. Υπολογίζεται ότι 11.300 πτήσεις την Πέμπτη και 10.400 την Παρασκευή είχαν καθυστέρηση.

Παράλληλα, η σιδηροδρομική υπηρεσία Amtrak προχώρησε και αυτή σε δεκάδες ακυρώσεις δρομολογίων.

Θα σπάσει όλα τα ρεκόρ η κακοκαιρία

Σύμφωνα με τις προγνώσεις των μετεωρολόγων, η φετινή παραμονή των Χριστουγέννων θα είναι η πιο παγωμένη των τελευταίων 30-40 ετών σε πολλές μεγάλες πόλεις των ΗΠΑ.

Για παράδειγμα, στο Πίτσμπουργκ ο υδράργυρος έδειξε -13 βαθμούς Κελσίου, σπάζοντας το ρεκόρ χαμηλότερης θερμοκρασίας από το 1983. Αντίστοιχα και στην πρωτεύουσα Ουάσινγκτον, αναμένεται η πιο κρύα 24η Δεκεμβρίου από το 1989.

https://twitter.com/US_Stormwatch/status/1606526945969475586

Οι πολικές θερμοκρασίες έχουν προκληθεί από έναν «κυκλώνα-βόμβα» ο οποίος συνδυάζει βαριές χιονοπτώσεις και θυελλώδεις, παγωμένους ανέμους.

Σε όλη την επικράτεια των ΗΠΑ, οι προειδοποιήσεις για ακραίες καιρικές συνθήκες επηρεάζουν σχεδόν 240 εκατομμύρια άτομα.

Βιβλιοθήκες, αστυνομικά κέντρα και χώροι θέρμανσης σε όλες τις ΗΠΑ έχουν ανοίξει για να υποδεχτούν άστεγους, ενώ την ίδια ώρα χιλιάδες μετανάστες υποφέρουν στα νότια σύνορα της χώρας.

Πηγή: kathimerini.gr

Με πληροφορίες από Reuters, CNN, NBC

(φωτογραφία: Twitter/OSHP_NWOhio)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News