Εύα Καϊλή: Η ακρόαση, η παράταση της κράτησής και η επόμενη ημέρα

Ελλάδα
Εύα Καϊλή: Η ακρόαση, η παράταση της κράτησής και η επόμενη ημέρα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Υπό κράτηση για έναν ακόμη μήνα παραμένει η πρώην αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Εύα Καϊλή, όπως αποφάσισε την Πέμπτη το Δικαστικό Συμβούλιο στις Βρυξέλλες, σχετικά με την εμπλοκή της στο Qatargate

Για ένα ακόμη μήνα θα παραμείνει η κράτηση η πρώην αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Εύα Καϊλή, όπως αποφάσισε την Πέμπτη το Δικαστικό Συμβούλιο στις Βρυξέλλες, σχετικά με την εμπλοκή της στο Qatargate

Όπως εξηγεί το kathimerini.gr, το βράδυ της Πέμπτης, η ομοσπονδιακή εισαγγελία ανακοίνωσε ότι «παρατείνεται η κράτησή της κατά έναν μήνα», καθώς συνεχίζονται οι έρευνες για κατηγορίες διαφθοράς σε υπόθεση δωροδοκίας που αφορούσε στη διοργανώτρια χώρα του Μουντιάλ, το Κατάρ.

Το αίτημα της πλευράς της Εύας Καϊλή να αφεθεί ελεύθερη με ηλεκτρονικό βραχιολάκι, απορρίφθηκε.

Η κ. Καϊλή μπορεί να ασκήσει έφεση κατά της απόφασης εντός 24 ωρών, με τον δικηγόρο της, Μιχάλη Δημητρακόπουλο, πάντως, να δηλώνει στον τηλεοπτικό σταθμό Mega ότι δεν θα ασκηθεί έφεση. 

Τι υποστήριξε στην ακρόαση της

Η ακρόαση της Εύας Καϊλή ενώπιον του Δικαστικού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες ολοκληρώθηκε νωρίς το μεσημέρι και διήρκεσε περίπου 1,5 ώρα, με τους δικηγόρους της να ζητούν να αφεθεί ελεύθερη με «βραχιολάκι».

«Η κ. Καϊλή είναι αθώα, αρνείται όλες τις κατηγορίες περί δωροδοκίας ή διαφθοράς», τόνισε νωρίτερα ο συνήγορός της Μιχάλης Δημητρακόπουλος, που ανέπτυξε την υπερασπιστική γραμμή της ευρωβουλευτού και πρώην αντιπρόεδρου του Ευρωκοινοβουλίου, η οποία είναι ότι δεν γνώριζε, ούτε συμμετείχε στις πράξεις για τις οποίες κατηγορείται ο σύντροφός της.

Η Εύα Καϊλή ισχυρίζεται, επίσης, ότι δεν είχε ποτέ κυριότητα ή κατοχή στα χρήματα που βρέθηκαν στο κοινό τους διαμέρισμα στις Βρυξέλλες, δεν έχει δωροδοκηθεί ποτέ από κανέναν και δεν είχε προσωπική ατζέντα για το Κατάρ.

Η ανακοίνωση του Δικαστικού Συμβουλίου

«Στο πλαίσιο μιας ευρείας κλίμακας έρευνας από την Ομοσπονδιακή Εισαγγελία και την Ομοσπονδιακή αστυνομία σε φερόμενη εγκληματική οργάνωση, για διαφθορά και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, ένα πρόσωπο εμφανίστηκε σήμερα το απόγευμα ενώπιον του Πρωτοδικείου στις Βρυξέλλες.

Με διάταξή του σήμερα το πρωί το Δικαστικό Συμβούλιο παρέτεινε την προφυλάκιση της Ε.Κ. κατά ένα μήνα.

Εάν ασκήσει έφεση κατά αυτής της απόφασης εντός 24 ωρών, θα εμφανιστεί ενώπιον του Εφετείου των Βρυξελλών εντός 15 ημερών.

Λόγω της έρευνας, προς το παρόν δεν θα δοθούν περισσότερες πληροφορίες.

Ο Τύπος θα ενημερωθεί για τις τελευταίες εξελίξεις στην υπόθεση αυτή μέσω δελτίων Τύπου».

Δεσμεύτηκε το ακίνητο που είχε αγοράσει στην Πάρο

Την ίδια ώρα, στη χώρα μας, η Αρχή για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος, με επικεφαλής τον επίτιμο αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Χαράλαμπο Βουρλιώτηαποφάσισε να δεσμευτεί το οικόπεδο επτά στρεμμάτων στην Πάρο που αγοράστηκε από την Εύα Καϊλή και τον σύζυγό της, Φραντσέσκο Τζόρτζι.

Η δέσμευση αποφασίστηκε στο πλαίσιο των ερευνών για ξέπλυμα μαύρου χρήματος που διενεργούνται και στην Ελλάδα, ενώ παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, δεσμεύτηκε και κοινός λογαριασμός που είχαν η ευρωβουλευτής και ο σύζυγός της μέσω του οποίου διακινήθηκαν τα χρήματα για την αγορά του εν λόγω ακινήτου.

Πάντως, μέσω του Έλληνα συνηγόρου της Μιχάλη Δημητρακόπουλου η ευρωβουλευτής είχε προ ημερών αναφέρει ότι η αγορά του ακινήτου στην Πάρο υπήρξε καθ’ όλα νόμιμη και τα χρήματα για αυτήν δικαιολογούνται από τις αμοιβές και τα εισοδήματά της.

Συνεχίζονται οι έρευνες στην Ιταλία

Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι έρευνες για την υπόθεση Qatargate, με τον ιταλικό Τύπο να ασχολείται σήμερα με την ιχνηλάτηση των χρημάτων που φέρονται να έλαβαν από το Κατάρ και το Μαρόκο ο Αντόνιο Παντσέρι και ο σύντροφος της Εύας Καϊλή, Φραντσέσκο Τζόρτζι.

Η βελγική δικαιοσύνη ζήτησε από τους Iταλούς δικαστικούς να «παγώσουν» δυο τραπεζικούς λογαριασμούς του Αντόνιο Παντσέρι και της κόρης του, της Σίλβια Παντσέρι, αναφέρεται σε σημερινό δημοσίευμα της ιταλικής εφημερίδας La Repubblica. Στους συγκεκριμένους λογαριασμούς είναι πιθανό να κατατέθηκαν χρήματα που καταβλήθηκαν για δωροδοκίες, σύμφωνα με την εφημερίδα.

Δεν έχει αποφασιστεί ακόμη ποια ιταλική εισαγγελία πρόκειται να αναλάβει την όλη πρωτοβουλία, αλλά πιθανόν να είναι δικαστικοί της Λομβαρδίας, που έχει πρωτεύουσα το Μιλάνο. Υπενθυμίζεται ότι στην Ιταλία διεξάγονται ήδη έρευνες σε επτά «ύποπτους» λογαριασμούς του Παντσέρι, της κόρης του, του Φραντσέσκο Τζόρτζι και του συνδικαλιστή Λούκα Βιζεντίνι.

(φωτογραφία αρχείου ΑΡ)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News