Qatargate: Η «θυσία» του συντρόφου της Εύας Καϊλή - Αύριο Πέμπτη η απολογία της (βίντεο)

Ελλάδα
Qatargate: Η «θυσία» του συντρόφου της Εύας Καϊλή - Αύριο Πέμπτη η απολογία της (βίντεο)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μορφή χιονοστιβάδας παίρνουν οι αποκαλύψεις στην πολύκροτη υπόθεση του Qatargate - Έρευνα για τις διαρροές στην υπόθεση

Μορφή χιονοστιβάδας παίρνουν οι αποκαλύψεις στην πολύκροτη υπόθεση του Qatargate. Σύμφωνα με το ertnews.gr, δημοσιεύματα βελγικών και ιταλικών εφημερίδων αποκαλύπτουν ότι αμέσως μετά τη σύλληψη του συντρόφου της, η ευρωβουλευτής ήταν σε πανικό. Αναφέρουν μάλιστα ότι επιχείρησε να ειδοποιήσει τον «εγκέφαλο» του κυκλώματος Αντόνιο Παντσέρι και δυο ευρωβουλευτές, ενώ κάλεσε και τον πατέρα της να εξαφανίσει τα μετρητά. Οι συνήγοροι της κ. Καϊλή πάντως, κάνουν λόγο για μεροληπτική ερμηνεία των καταθέσεων. Στην απολογία της ευρωβουλευτού την Πέμπτη στρέφονται τα βλέμματα, καθώς θα κριθεί εάν παραμείνει στη φυλακή ή εάν θα αφεθεί ελεύθερη.

//--> //-->

Oι αποφάσεις της βελγικής δικαιοσύνης

Σύμφωνα με την αναποκρίτρια της ΕΡΤ στις Βρυξέλλες, Ειρήνη Ζαρκαδούλα: «το γεγονός ότι ο Φραντσέσκο Τζόρτζι τα πήρε όλα επάνω του -με βάση τα δημοσιεύματα- μπορεί να λειτουργήσει υπέρ της Εύας Καϊλή και το δικαστήριο να την αφήσει ελεύθερη με περιοριστικούς όρους ή και χωρίς καθόλου όρους αναφέρουν πηγές. Ωστόσο, οι απόψεις είναι αντικρουόμενες. Γιατί μπορεί από τη μία πλευρά να έχουμε αυτή την απόφαση και να αφεθεί η Εύα Καϊλή, από την άλλη πλευρά μέσα σε 24 ώρες ο ομοσπονδιακός εισαγγελέας έχει δικαίωμα να ασκήσει έφεση και να ανατρέψει την πρώτη απόφαση[…] Σε σχέση με την Εύα Καϊλή, όπως αναφέρουν πηγές, σε οποιοδήποτε στάδιο της έρευνας θα μπορούσε ένας δικαστής, για έναν οποιοδήποτε ύποπτο, να πάρει απόφαση να τον βγάλει με περιοριστικούς όρους ή να τον θέσει υπό ηλεκτρονική επιτήρηση κι εκεί ο ο εισαγγελέας δεν μπορεί να ασκήσει έφεση. Αυτό όμως που μας εξηγούσαν οι ίδιες πηγές σε αυτή τη φάση φαίνεται ότι είναι νωρίς να ληφθεί μια τέτοια απόφαση».

Έλεγχος για την παραβίαση του επαγγελματικού απορρήτου στο περιβάλλον των δικαστικών ή συνηγόρων

«Η ομοσπονδιακή εισαγγελία του Βελγίου ξεκινά έλεγχο για την παραβίαση του επαγγελματικού απορρήτου, στο περιβάλλον των δικαστικών ή συνηγόρων που ασχολούνται με το σκάνδαλο που συγκλονίζει τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, καθώς οι σημερινές αποκαλύψεις σχετικά με τις καταθέσεις Καϊλή και Παντσέρι θεωρείται ότι μπορεί να οδηγήσουν σε εξαφάνιση στοιχείων της έρευνας για το Qatargate, η οποία είναι σε πλήρη εξέλιξη» μεταδίδει ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ στις Βρυξέλλες, Γιώργος Συριόπουλος.

Σημαντικό πρόσκομμα για τις δικαστικές αρχές συνιστά η βουλευτική ασυλία άλλων προσώπων.

Δεδομένης της προστασίας των πηγών για τους δημοσιογράφους, δικαστικοί κύκλοι εκτιμούν πως αυτή η έρευνα των διαρροών θα είναι περίπλοκη αλλά στοχεύει να μην υπάρξουν άλλες διαρροές από το φάκελο του ανακριτικού υλικού. «Ωστόσο, με την αντίδραση αυτή, εκτιμάται πως οι διαρροές ήταν απολύτως ακριβείς και αντικρούεται η στάση συνηγόρων των κατηγορουμένων που προσπάθησαν με δηλώσεις τους να “θολώσουν” το τοπίο» αναφέρει ο Γιώργος Συριόπουλος.

Στο μεταξύ φως στα όσα έγιναν στο διαμέρισμα της Εύας Καϊλή στις 9 Δεκεμβρίου ρίχνουν βελγικές και ιταλικές εφημερίδες. Επικαλούμενες στοιχεία από τη δικογραφία περιγράφουν τον πανικό της όταν είδε να συλλαμβάνεται ο σύντροφός της, Φραντσέσκο Τζόρτζι.

Κατά τη Le Soir o Βέλγος εισαγγελέας Μισέλ Κλεζ ανέφερε: «η κατηγορούμενη παραδέχεται ότι έδωσε εντολή στον πατέρα της να κρύψει τα χρήματα. Δηλώνει ότι γνώριζε στο παρελθόν τη δραστηριότητα του συζύγου της με τον κ. Παντσέρι και ότι βαλίτσες με χαρτονομίσματα περνούσαν από το διαμέρισμά της».

Η προσπάθεια αλλοίωσης αποδεικτικών στοιχείων ήταν και ο λόγος που αποφάσισαν οι βελγικές αρχές να συλλάβουν την Εύα Καϊλή. Στη συνέχεια η Ελληνίδα ευρωβουλευτής φέρεται να έχει παραδεχτεί ότι γνώριζε τις δραστηριότητες του Παντσέρι, στενός συνεργάτης του οποίου είναι ο σύντροφός της.

Κατά τη La Repubblica η Εύα Καϊλή είπε «είναι αλήθεια, ήξερα για τις δραστηριότητες του κ. Παντσέρι. Και ήξερα ότι υπήρχαν βαλίτσες γεμάτες χρήματα στο σπίτι μου».

Η κυρία Καϊλή ουδέποτε ισχυρίστηκε ότι γνώριζε ή ότι συμμετείχε στις πράξεις για τις οποίες κατηγορείται ο σύντροφός της[…]Η κυρία Καιλή δεν είχε ποτέ κυριότητα ή κατοχή στα χρήματα που βρέθηκαν στο κοινό διαμέρισμα» δήλωσε ο δικηγόρος της Ελληνίδας ευρωβουλευτούΜιχάλης Δημητρακόπουλος.

Σύμφωνα με τη Repubblica, η Καϊλή κατέθεσε ότι ο Τζόρτζι βοηθούσε ανεπίσημα στην αποπληρωμή στεγαστικού δανείου, γνωρίζοντας επομένως ότι υπήρχε επιπλέον εισόδημα. Η εισαγγελία πιστεύει ότι το ζευγάρι δεν έχει πει ακόμη όσα γνωρίζει και ότι ο Παντσέρι και ο Τζόρτζι είχαν επενδύσει στην ευρωβουλευτή για άσκηση πολιτικής επιρροής υπέρ του Κατάρ και του Μαρόκου.

Εξαιρετικά ενοχλημένος από αυτές τις διαρροές είναι ο δικηγόρος της Εύας Καϊλή, που κατηγορεί τα μέσα ενημέρωσης για μεροληπτική ερμηνεία των καταθέσεων.  «Προσωπικά είμαι εξοργισμένος που είχατε πρόσβαση σε αυτά τα έγγραφα. Είμαι ο μόνος που σέβομαι τους κανόνες;» τόνισε ο Αντρέ Ριζόπουλος κατά το Κnack.

Καθώς πλησιάζει η ώρα να εμφανιστεί και η Εύα Καϊλή στο δικαστήριο μετά τις ομολογίες των υπολοίπων κατηγορουμένων, η αδελφή της, Μανταλέναδιαψεύδει στην Corriere della Sera οποιαδήποτε εμπλοκή στο σκάνδαλο και υποστηρίζει ότι δεν πήρε χρήματα από το ευρωκοινοβούλιο.

Ο Παντσέρι κατονομάζει τον ευρωβουλευτή Μαρκ Ταραμπέλα ως αποδέκτη δώρων του Κατάρ, ωστόσο αυτός δεν έχει συλληφθεί. Στο Βέλγιο οδεύει από την Ιταλία η σύζυγος του Παντσέρι, Μαρία Ντολόρες Κολεόνι, μετά την αποδοχή του αιτήματος των βελγικών αρχών. Κατηγορείται ότι όχι μόνο γνώριζε τη δραστηριότητα του συζύγου της αλλά μαζί με την κόρη της φέρονται να ενεργούσαν εκ μέρους του ταξιδεύοντας στο Μαρόκο.

Το δρόμο προς τη βελγική δικαιοσύνη δεν αποκλείεται να πάρει σύντομα και η κόρη του πρώην ευρωβουλευτή.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News