Συναγερμός στην Ισπανία: Μπαράζ επιστολών με εκρηκτικά - Έστειλαν και στον Σάντσεθ

Κόσμος
Συναγερμός στην Ισπανία: Μπαράζ επιστολών με εκρηκτικά - Έστειλαν και στον Σάντσεθ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Ισπανός πρωθυπουργός, το υπουργείο Άμυνας και η αεροπορική βάση Torrejón de Ardoz προστέθηκαν την Πέμπτη στους - συνολικά πέντε έως τώρα - παραλήπτες παγιδευμένων δεμάτων στην Ισπανία

Οι ισπανικές αρχές αποκάλυψαν σήμερα ότι μια παγιδευμένη επιστολή, με χαρακτηριστικά «παρόμοια» με αυτή που εξερράγη χθες Τετάρτη στην πρεσβεία της Ουκρανίας στη Μαδρίτη, είχε σταλεί στις 24 Νοεμβρίου στον πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ.

Παράλληλα το υπουργείο Άμυνας επιβεβαίωσε τις πληροφορίες της εφημερίδας El Mundo ότι έλαβε επιστολή βόμβα, επισημαίνοντας ότι αυτή εντοπίστηκε σήμερα στις 09:00 (τοπική ώρα, 10:00 ώρα Ελλάδας) και εξουδετερώθηκε.

Ο υφυπουργός Εσωτερικών της Ισπανίας Ραφαέλ Πέρεθ Ρουίθ διευκρίνισε σήμερα ότι η επιστολή που εστάλη στο υπουργείο Άμυνας απευθυνόταν στην υπουργό Μαργκαρίτα Ρόμπλες, ενώ πρόσθεσε ότι και οι πέντε επιστολές- βόμβα που έχουν εντοπιστεί μέχρι στιγμής είχαν παρόμοιο περιεχόμενο και χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η έρευνα βρίσκεται σε αρχικό της στάδιο και είναι πολύ νωρίς να αποδοθούν ευθύνες, όμως σημείωσε ότι οι επιστολές φαίνεται να έχουν σταλεί μέσα από την Ισπανία.

Πηγή που έχει γνώση της έρευνας δήλωσε στο Reuters ότι οι επιστολές που εστάλησαν στο γραφείο του πρωθυπουργού, την ουκρανική πρεσβεία, την αεροπορική βάση και τη βιομηχανία όπλων βρίσκονταν μέσα σε παρόμοιους καφέ φακέλους και απευθύνονταν στους επικεφαλής κάθε θεσμού. Περιείχαν πυρίτιδα και έναν ηλεκτρικό μηχανισμό ανάφλεξης, ο οποίος θα έκανε την πυρίτιδα να καεί και όχι να εκραγεί, πρόσθεσε η ίδια πηγή.

Όπως είχε ανακοινώσει λίγο νωρίτερα το υπουργείο Εσωτερικών της Ισπανίας, «φάκελος που περιείχε πυροτεχνικό υλικό» και απευθυνόταν «στον πρόεδρο της κυβέρνησης Πέδρο Σάντσεθ». Η επιστολή «εντοπίστηκε και εξουδετερώθηκε από τις υπηρεσίες ασφαλείας της προεδρίας της κυβέρνησης στις 24 Νοεμβρίου.

Η επιστολή είχε σταλεί με το ταχυδρομείο «και το περιεχόμενό της είναι παρόμοιο με αυτό των δύο επιστολών που έλαβαν την Τετάρτη η πρεσβεία της Ουκρανίας και η έδρα της βιομηχανίας Instalaza στη Σαραγόσα όπως και στην τέταρτη που εντοπίστηκε σήμερα στην αεροπορική βάση Τορεχόν ντε Αρντόθ», πρόσθεσε το υπουργείο.

Ενίσχυση της ασφάλειας

Χθες Τετάρτη ο υπεύθυνος ασφαλείας της πρεσβείας της Ουκρανίας στη Μαδρίτη τραυματίστηκε ελαφρά από την έκρηξη παγιδευμένης επιστολής που απευθυνόταν στον πρεσβευτή, γεγονός που ώθησε το Κίεβο να ζητήσει την ενίσχυση της ασφάλειας σε όλες τις διπλωματικές του αντιπροσωπείες.

«Η αστυνομία έχει ξεκινήσει έρευνα», σημείωσε η αστυνομική πηγή, ενώ και η ισπανική δικαιοσύνη διεξάγει προκαταρκτική έρευνα για το συμβάν, που ενδέχεται να συνδέεται με «τρομοκρατία».

Το υπουργείο Εσωτερικών επεσήμανε ότι ζήτησε «να αυξηθούν τα μέτρα ασφαλείας γύρω από τις διπλωματικές αντιπροσωπείες» στην Ισπανία.

Μετά την έκρηξη της επιστολής στην πρεσβείας της Ουκρανίας άλλες δύο «ύποπτες» επιστολές εντοπίστηκαν και εξουδετερώθηκαν.

Η πρώτη χθες στην έδρα της βιομηχανίας όπλων Instalaza στη Σαραγόσα. Η βιομηχανία κατασκευάζει κυρίως εκτοξευτήρες ρουκετών, τους οποίους η ισπανική κυβέρνηση προσέφερε στην Ουκρανία λίγο μετά τη ρωσική εισβολή στη χώρα.

Η δεύτερη εντοπίστηκε τη νύκτα της Τετάρτης προς Πέμπτη σε μια σημαντική στρατιωτική αεροπορική βάση κοντά στη Μαδρίτη.

«Μεταξύ τρεις και τέσσερις τα ξημερώματα τα συστήματα ασφαλείας της αεροπορικής βάσης Τορεχόν ντε Αρντόθ εντόπισαν ύποπτη επιστολή η οποία θα μπορούσε να περιέχει κάποιου είδους μηχανισμό», ανέφερε το υπουργείο Εσωτερικών.

«Μέλη της αστυνομίας και της εθνοφρουράς έσπευσαν στη βάση για να αποκλείσουν την περιοχή και ερευνητές της αστυνομίας εξετάζουν τον φάκελο», πρόσθεσε.

Τη βάση αυτή, που βρίσκεται κοντά στη Μαδρίτη χρησιμοποιούν μέλη της ισπανικής κυβέρνησης για τις μετακινήσεις τους με τα επίσημα αεροσκάφη.

Και στις δύο αυτές περιπτώσεις πυροτεχνουργοί προχώρησαν σε ελεγχόμενη έκρηξη.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News