Κόσμος

Χαβάη: Live εικόνες από το ηφαίστειο Μάουνα Λόα που εξερράγη

Η πρώτη έκρηξη στο μεγαλύτερο ηφαίστειο του κόσμου εδώ και 38 χρόνια - Το Μάουνα Λόα είναι ένα από τα πέντε ηφαίστεια που αποτελούν το νησί της Χαβάης και ίσως το μεγαλύτερο στη Γη από άποψη όγκου και περιοχής που καλύπτει

Κινητικότητα παρατηρήθηκε στο μεγαλύτερο ενεργό ηφαίστειο στον κόσμο, το Μαούνα Λόα στην Χαβάη, για πρώτη φορά από το 1984. Αν και η λάβα ρέει στη μία πλευρά του ηφαιστείου, η έκρηξη που σημειώθηκε την Δευτέρα (28/11) στο Εθνικό Πάρκο Ηφαιστείων της Χαβάης δεν απειλεί τις κοινότητες, ανακοίνωσε το Γεωλογικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ.

Σε ανακοίνωσή του το Αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο (USGS) συνιστά ιδιαίτερη προσοχή στους κατοίκους των γύρω περιοχών. Ήδη, έχουν ανοίξει προληπτικά τα ειδικά καταφύγια, με ορισμένους κατοίκους να εγκαταλείπουν τα σπίτια τους με δική τους πρωτοβουλία. Οι επιστήμονες είπαν ότι οι άνεμοι μπορεί να μεταφέρουν ηφαιστειακό αέριο και πιθανώς λεπτή τέφρα.

Η Southwest Airlines δεν λειτούργησε χθες λόγω της έκρηξης, ανακοίνωσε η αεροπορική εταιρεία. Έχει ακυρώσει πέντε πτήσεις από και προς τη Χονολουλού, ανέφερε η Southwest. Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Αεροπορίας των ΗΠΑ «παρακολουθεί στενά την ηφαιστειακή έκρηξη και θα εκδώσει οδηγίες εναέριας κυκλοφορίας μόλις προσδιοριστεί το μέγεθος του νέφους τέφρας», ανέφερε σε ανακοίνωσή της.

Σημειώνεται ότι υπάρχουν ενδείξεις απειλής για τις κοντινές κοινότητες και δεν έχουν εκδοθεί εντολές εκκένωσης, ανέφεραν οι αρχές στο Twitter. Προληπτικά, δύο καταφύγια άνοιξαν, ακόμη και όταν «περίπου οι μισές» από τις καταγεγραμμένες εκρήξεις Mάουνα Λόα παρέμειναν στην περιοχή της κορυφής χωρίς να απειληθούν κατοικημένες περιοχές, σύμφωνα με άλλο πρακτορείο tweet.

Παρ'ολα αυτά η έκρηξη μπορεί να βλάψει οχήματα και κτήρια, να μολύνει τα αποθέματα νερού, να διαταράξει τα αποχετευτικά και ηλεκτρικά συστήματα και να βλάψει ή να «σκοτώσει» τη βλάστηση, ανακοίνωσε η μετεωρολογική υπηρεσία, ενώ η ηφαιστειακή τέφρα μπορεί να ερεθίσει τα μάτια και τους πνεύμονες.

«Άτομα με αναπνευστικές ασθένειες θα πρέπει να παραμείνουν σε εσωτερικούς χώρους για να αποφύγουν να εισπνεύσουν τα σωματίδια τέφρας και οποιοσδήποτε βγει έξω θα πρέπει να καλύψει το στόμα και τη μύτη του με μάσκα ή πανί», προειδοποίησαν οι ειδικοί.

Σε περίπου 4.000 τετραγωνικά μίλια, η Χαβάη, ή το Μεγάλο Νησί, είναι το μεγαλύτερο σε μέγεθος της αλυσίδας της Χαβάης, αλλά έχει πληθυσμό λίγο περισσότερο από 200.000 άτομα, σύμφωνα με το Γραφείο Απογραφής των ΗΠΑ, ή λιγότερο από 50 άτομα ανά τετραγωνικό μίλι. Το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού βρίσκεται σε πόλεις και κοινότητες γύρω από την ακτή.

Ένας από τους μεγαλύτερους μεμονωμένους ορεινούς όγκους στον κόσμο, το Mauna Loa, που σημαίνει «Μακρύ Βουνό» στα Χαβάη, υψώνεται στα 13.677 πόδια (4.169 μέτρα) πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας και αποτελεί τη μισή έκταση του νησιού. Ο τρούλος του έχει μήκος 75 μίλια (120 km) και πλάτος 64 μίλια (103 km).

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια