Πόλεμος στην Ουκρανία: Η σκληρή πραγματικότητα ως αντικείμενο ψηφιακής έκθεσης τέχνης (εικόνες)

Life
Πόλεμος στην Ουκρανία: Η σκληρή πραγματικότητα ως αντικείμενο ψηφιακής έκθεσης τέχνης (εικόνες)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα έργα εστιάζουν στα συναισθήματα της απώλειας και της απόγνωσης που βιώνουν όχι μόνο οι καλλιτέχνες, αλλά και ο υπόλοιπος άμαχος πληθυσμός

Η σκληρή πραγματικότητα του πολέμου, όπως τη βιώνουν καθημερινά Ουκρανοί δημιουργοί πληγέντες του πολέμου, αλλά και καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο, αναδεικνύεται μέσα από την ψηφιακή έκθεση «The World Stands with Ukraine», που παρουσιάζεται στην ψηφιακή πλατφόρμα Artit.

Τα έργα εστιάζουν στα συναισθήματα της απώλειας και της απόγνωσης που βιώνουν όχι μόνο οι καλλιτέχνες, αλλά και ο υπόλοιπος άμαχος πληθυσμός. Ταυτόχρονα, σαν ένα φως στο σκοτάδι πολλά από τα έργα είναι ζωηρά και πολύχρωμα μεταφέροντας μηνύματα θάρρους και αισιοδοξίας.

Πλοηγούμενος στην πλατφόρμα ο χρήστης και επισκέπτης της έκθεσης, θα δει πίνακες, σχέδια, εικονογραφήσεις και έργα κολάζ από 50 καλλιτέχνες, οι οποίοι επιχειρούν να αναδείξουν την ανθρωπιστική καταστροφή που βιώνουν οι Ουκρανοί και την σκληρή πραγματικότητα των πολέμων. Μεταξύ των καλλιτεχνών που συμμετέχουν βρίσκονται και 40 Ουκρανοί.

Η ουκρανικής καταγωγής Vladislava Riepa παρουσιάζει το έργο «Αζοφστάλ. Αγάπη και θάνατος» που είναι εμπνευσμένο από την ιστορία ενός ζευγαριού στρατιωτικών, οι οποίοι παντρεύτηκαν στο Αζοφστάλ, αλλά τρεις μέρες μετά ο σύζυγος έχασε τη ζωή του υπερασπιζόμενος την πατρίδα του.

Η Evgenia Poberezhna από το Κίεβο ζωγραφίζει τη βαφτισιμιά της να είναι ασφαλής στην αγκαλιά της μητέρας της στέλνοντας ένα μήνυμα ελπίδας. Η ουκρανικής καταγωγής Eva Pismenna εξυμνεί τις γυναίκες και το ρόλο τους στον ουκρανικό αγώνα.

Στο έργο του ο Γάλλος καλλιτέχνης Fanny Lechevalier Lafor εμπνέεται από το διάσημο «Κορίτσι με το μαργαριταρένιο σκουλαρίκι» του Βερμέερ, ή τη «Μόνα Λίζα του Βορρά», όπως συχνά αποκαλείται, ωστόσο τελικά παρουσιάζει μια γυναίκα με πληγές στα χρώματα της ουκρανικής σημαίας. Το χαμόγελό της, ελάχιστα αντιληπτό, αναγγέλλει την ανθεκτικότητα ενός έθνους.

Η μουσική επιμέλεια της έκθεσης είναι προϊόν συνεργασίας με την Κλασική Ορχήστρα του Κιέβου και τον μαέστρο της, τον καλλιτέχνη της UNESCO για την Ειρήνη, Χέρμαν Μακαρένκο, ο οποίος δηλώνει ότι «το Artit και η Κλασική Ορχήστρα του Κιέβου ενώνουν τις δυνάμεις τους με την πεποίθηση ότι η παγκόσμια γλώσσα της τέχνης επηρεάζει τις ψυχές των ανθρώπων και κάνει τον κόσμο ένα καλύτερο μέρος».

Ταυτόχρονα με την έκθεση έχει εκδοθεί το 15ο τεύχος του περιοδικού τέχνης «Artit», το οποίο είναι διαθέσιμο προς πώληση μέσω της ιστοσελίδας artit.net. Τα έσοδα από την πώλησή του θα διατεθούν για την ενίσχυση του «Charity Fund for Podillya Talents Development», φιλανθρωπικής οργάνωσης που ενισχύει καλλιτέχνες στην Ουκρανία.

Σημειώνεται ότι το Artit είναι μια διεθνής ψηφιακή πλατφόρμα τέχνης για την ανάδειξη, δικτύωση και επιβράβευση καλλιτεχνών από όλο τον κόσμο. Στοχεύοντας στην προώθηση της κοινωνικής επιχειρηματικότητας και αξιοποιώντας τη δύναμη της τέχνης και της τεχνολογίας, το Artit δημιουργεί προσβάσιμες και συμπεριληπτικές καλλιτεχνικές ευκαιρίες σε συνεργασία με οργανισμούς και εταιρείες σε διεθνές επίπεδο. Την πλατφόρμα χρησιμοποιούν περισσότεροι από 5.000 καλλιτέχνες από 57 χώρες και παρουσιάζουν μέσω αυτής πάνω από 20.000 έργα.

Η δημιουργός της πλατφόρμας Δανάη Παπαδημητρίου σπούδασε χρηματοοικονομικά και διοίκηση επιχειρήσεων και η ζωγραφική ήταν το χόμπι της. Όπως περιγράφει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, «τότε ως ερασιτέχνιδα δημιουργός έψαχνα ευκαιρίες να προβάλω τα έργα μου. Τελικά, αυτές τις ευκαιρίες τις δημιούργησα, όχι μόνο για εμένα αλλά και για πολλούς άλλους ανήσυχους καλλιτέχνες, οι οποίοι έψαχναν ένα εισιτήριο στον καλλιτεχνικό κόσμο».

Μέσω της πλατφόρμας, καλλιτέχνες ανεξαρτήτως ηλικίας, εθνικότητας, κοινωνικής ή επαγγελματικής προέλευσης, έχουν τη δυνατότητα να εκθέσουν τα έργα τους ψηφιακά, να εκδώσουν τη δουλειά τους και να μοιραστούν τη δική τους ιστορία παίρνοντας μέρος δωρεάν σε θεματικούς διαγωνισμούς τέχνης, οι οποίοι διεξάγονται σε συνεργασία με οργανώσεις σε διεθνές επίπεδο. «Με αυτό τον τρόπο, δίνουμε τη δυνατότητα σε καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο και χωρίς διακρίσεις να υπερβούν τα πεπερασμένα όρια των συμβατικών αιθουσών τέχνης, να προσεγγίσουν ένα ευρύ κοινό, να προβάλουν τις ιδέες τους και να συμβάλουν στη διαμόρφωση νέων καλλιτεχνικών τάσεων μέσω αυτής της δημιουργικής ώσμωσης», τονίζει η κ. Παπαδημητρίου.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στις 10 Δεκεμβρίου, το Artit σε συνεργασία με το ΚΜΟΠ- Κέντρο Κοινωνικής Δράσης και Καινοτομίας - θα διοργανώσουν τη διεθνή ψηφιακή έκθεση «Ίσοι στην αξιοπρέπεια και στα δικαιώματα», με στόχο να αναδειχθεί η αξία της προώθησης και προστασίας των ανθρώπινων δικαιωμάτων. Η συμμετοχή των καλλιτεχνών είναι δωρεάν και οι καλλιτέχνες που ενδιαφέρονται καλούνται να δημιουργήσουν το λογαριασμό τους στην πλατφόρμα Artit, να διαμορφώσουν το portfolio τους και να υποβάλουν τα έργα τους περιγράφοντας τη σύνδεσή τους με τα ανθρώπινα δικαιώματα. Η προθεσμία υποβολής των έργων λήγει στις 7 Δεκεμβρίου.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News