Φονική έκρηξη στην Κωνσταντινούπολη: Τα σκοτεινά μυστικά της επίθεσης

Κόσμος
Φονική έκρηξη στην Κωνσταντινούπολη: Τα σκοτεινά μυστικά της επίθεσης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σήμα της Interpol για ύποπτο στη Βουλγαρία - Κούρδους δείχνουν οι τουρκικές Αρχές για το χτύπημα με τους 6 νεκρούς - Οι Τούρκοι ισχυρίζονται ότι ταυτοποίησαν τη γυναίκα που τοποθέτησε τον εκρηκτικό μηχανισμό

Μυστήριο συνεχίζει να καλύπτει την τρομοκρατική επίθεση την Κυριακή 13 Νοεμβρίου, στην Κωνσταντινούπολη, που στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 6 ανθρώπους και τραυμάτισε άλλους 81. Λίγο μετά που ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν έσπευδε να κάνει λόγο για τρομοκράτες δείχνοντας προς την πλευρά των Κούρδων, αναχωρούσε προς το Μπαλί της Ινδονησίας για τη Σύνοδο της Ομάδας των G20, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος κινούνταν οι αρμόδιοι υπουργοί, επιρρίπτοντας την ευθύνη στους Κούρδους της Συρίας και της Τουρκίας, οι οποίοι ωστόσο αρνήθηκαν εμπλοκή στο περιστατικό.

Αργά χθες Δευτέρα, την υπόθεση έκανε ακόμα πιο σκοτεινή το σήμα που εξέδωσε η Interpol προς τις γειτονικές προς την Τουρκία χώρες αναφορικά με έναν ύποπτο άνδρα για τη φονική έκρηξη στην Κωνσταντινούπολη. Για το θέμα έχουν ενημερωθεί οι υπηρεσίες της Interpol σε όλες τις χώρες, μεταξύ των οποίων και το ελληνικό τμήμα. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ελληνικές Αρχές δεν εντόπισαν τον ύποπτο άνδρα να έχει περάσει από ελληνικό έδαφος, συνεπώς ο άνδρας φέρεται να διέφυγε στη Βουλγαρία από την Τουρκία αμέσως μετά την επίθεση. Νωρίτερα ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών κατηγορούσε τους Κούρδους σε Τουρκία και Βόρεια Συρία, ανακοινώνοντας πως είχε ήδη συλληφθεί η γυναίκα που φέρεται να τοποθέτησε τον εκρηκτικό μηχανισμό, ενώ είχαν γίνει και άλλες 46 συλλήψεις ή προσαγωγές.

Απαντώντας οι Κούρδοι της Συρίας, που υποστηρίζονται από την Ουάσινγκτον, διέψευσαν ότι έχουν οποιαδήποτε σχέση με τη βομβιστική επίθεση σε πολυσύχναστο πεζόδρομο της Κωνσταντινούπολης, που στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 6 ανθρώπους και τραυμάτισε 81 ακόμη.

Απάντηση στις κατηγορίες της τουρκικής πλευράς έδωσε και το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν, το οποίο κατηγόρησε την τουρκική κυβέρνηση ότι έχει «σκοτεινά σχέδια» και «δείχνει ως στόχο το Κομπάνι». Σε ανακοίνωσή του το ΡΚΚ ανέφερε ότι δε στοχοποιεί αμάχους, αρνούμενο οποιαδήποτε ανάμειξη στην επίθεση. Σε ανακοίνωσή της η αστυνομία της Κωνσταντινούπολης αναφέρει πως η φερόμενη δράστις, Αχλάμ Αλμπασίρ, είναι 23 ετών, συριακής καταγωγής και υποστηρίζει πως παραδέχτηκε κατά τη διάρκεια της ανάκρισης ότι εκπαιδεύτηκε από Κούρδους αντάρτες και ότι εισήλθε στην Τουρκία από την επαρχία Αφρίν της Β. Συρίας.

Αίσθηση, στο μεταξύ, προκάλεσε το γεγονός ότι η Τουρκία «απέρριψε» τα συλλυπητήρια των Ηνωμένων Πολιτειών, που «υποστηρίζουν τους τρομοκράτες» Κούρδους του Κομπάνι, όπως δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών.

Στην Αθήνα η Ελληνίδα τραυματίας

Τη Δευτέρα 14 Νοεμβρίου, ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης επικοινώνησε με τον δικηγόρο της οικογένειας της Ελληνίδας τραυματίας στην Κωνσταντινούπολη και σε συνεννόηση με το Προξενείο θα γίνει η μεταφορά της στη χώρα μας. Πρόκειται για την Ελληνίδα που περιλαμβάνεται στη λίστα που έδωσαν οι τουρκικές Αρχές με τους τραυματίες από την έκρηξη της Κυριακής στη λεωφόρο Ιστικλάλ. Όπως έγινε γνωστό από το υπουργείο Εξωτερικών, η γυναίκα νοσηλεύεται εκτός κινδύνου σε νοσοκομείο της Κωνσταντινούπολης, έχοντας τραυματιστεί από τζάμια που έσπασαν από το ωστικό κύμα της έκρηξης. Σύμφωνα με τις έως αργά χθες πληροφορίες, η γυναίκα φέρει ελαφρύ τραύμα στον αστράγαλο.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News