Ουρές χιλιομέτρων νεόπτωχων ακόμα και για λίγο ψωμί στην... πλούσια Φινλανδία

Κόσμος
Ουρές χιλιομέτρων νεόπτωχων ακόμα και για λίγο ψωμί στην... πλούσια Φινλανδία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο αριθμός των ανθρώπων τους οποίους γονατίζει η φτώχεια στην Φινλανδία αυξάνεται λόγω της διεθνούς οικονομικής κατάστασης που προκάλεσαν ο πόλεμος στην Ουκρανία, η πανδημία, καθώς επίσης και η ενεργειακή κρίση που ακολούθησε

Από τις 06:00 το πρωί τοπική ώρα εκατοντάδες άνθρωποι -που τρέμουν μπροστά στην έλευση ενός δύσκολου χειμώνα - πιάνουν θέση στην ουρά έξω από τις τράπεζες τροφίμων στο παγωμένο Ελσίνκι, και μόλις ανοίξουν οι πόρτες (ώρα 08:00), δεκάδες εθελοντές μοιράζουν βασικά τρόφιμα και ψωμί στους δικαιούχους, Φινλανδούς νεόπτωχους που πασχίζουν να τα βγάλουν πέρα με το αυξημένο κόστος διαβίωσης.

Στην περιοχή Κάλιο σημειώνονται ουρές 1,5 χιλιομέτρου σχεδόν δίπλα από την Βουλή, ενώ η ουρά για ψωμί στο Κάμπρι βρίσκεται ακριβώς 400 μέτρα από το Κοινοβούλιο της χώρας φτάνει μέχρι το δάσος.

Ο αριθμός των ανθρώπων τους οποίους γονατίζει η φτώχεια στην Φινλανδία αυξάνεται λόγω της διεθνούς οικονομικής κατάστασης που προκάλεσαν ο πόλεμος στην Ουκρανία, η πανδημία, καθώς επίσης και η ενεργειακή κρίση που ακολούθησε. Σύμφωνα με δημοσιεύματα του τοπικού Τύπου οι νεόπτωχοι Φινλανδοί που ζούνε από την επιδοματική πολιτική της χωρας διότι τα εισοδήματά τους είναι κάτω από 1200 ευρώ το μήνα, ανήλθαν στις 700.000, περιγράφοντας μια ασυνήθιστη σκηνή για Σκανδιναυική χώρα.

Η κρίση επηρεάζει και τους καλύτερους, τους πρώην ισχυρούς στον βορρά, που μέχρι πρόσφατα είχαν βαθμολογία από τους Οίκους ΑΑΑ. Υπενθυμίζονται τα συμπεράσματα του καθηγητή Γιούχο Σαάρι του πανεπιστημίου της Ανατολικής Φινλανδίας, τα οποία παρουσιάζουν ανάγλυφα την εικόνα μιας κοινωνίας 5,5 εκατομμυρίων κατοίκων, εκ των οποίων το ένα εκατομμύριο βρίσκεται σε εξαιρετικά δυσχερή θέση. Και οι προβλέψεις του καθηγητή κατά το παρελθόν, συναντήθηκαν με το παρόν, καθώς οι πολιτικές που έχουν ακολουθήσει διαδοχικές κυβερνήσεις τα τελευταία δέκα χρόνια δεν είχαν στόχο την βελτίωση της ζωής των μη εύρωστων. «Είναι σπουδαία αυτή η οικονομική πολιτική, εάν βέβαια ανήκεις στην μεσαία τάξη και έχεις πολύ καλές σπουδές. Οσοι όμως βρίσκονται εκτός της αγοράς εργασίας δεν έχουν την φροντίδα του συστήματος. Αυτοί που αντιμετωπίζουν μεγάλες δυσκολίες ζουν σαν πραγματικοί εξωγήινοι ανάμεσα μας», είχε σημειώσει χαρακτηριστικά ο καθηγητής.

Ακολουθούν σχετικά δημοσιεύματα του τοπικού Τύπου, που έθεσε στη διάθεσή μας αναγνώστης του neakriti.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News