Ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ: Θρίλερ για γερά νεύρα στη Γερουσία

Κόσμος
Ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ: Θρίλερ για γερά νεύρα στη Γερουσία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τόσο οι Δημοκρατικοί όσο και οι Ρεπουμπλικάνοι μπορεί να κερδίσουν την πλειοψηφία στην Αριζόνα και τη Νεβάδα - Ωστόσο τα αποτελέσματα θα αργήσουν

Όλα τα βλέμματα στις ΗΠΑ είναι στραμμένα στην Αριζόνα και τη Νεβάδα, όπου εκατοντάδες χιλιάδες μη καταμετρημένες ψήφοι των ενδιάμεσων εκλογών αναμένεται να κρίνουν ποιο κόμμα θα έχει τον έλεγχο της Γερουσίας.

Τόσο οι Δημοκρατικοί όσο και οι Ρεπουμπλικάνοι μπορεί να κερδίσουν την πλειοψηφία στη Γερουσία αν νικήσουν και στις δύο πολιτείες. Αν ωστόσο κερδίσουν από μία πολιτεία - όπως δείχνουν τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα - οι επαναληπτικές εκλογές της 6η Δεκεμβρίου στην Τζώρτζια θα είναι τελικά αυτές που θα κρίνουν τη νίκη ενός εκ των δύο κομμάτων. Τα δε αποτέλεσμα στην Αριζόνα και τη Νεβάδα ίσως να μην είναι ξεκάθαρα παρά μετά από αρκετές μέρες, καθώς αξιωματούχοι και στις δύο πολιτείες εκτιμούν ότι η καταμέτρηση των επιστολικών ψήφων θα διαρκέσει ως την επόμενη εβδομάδα. Μέχρι στιγμής, οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν το προβάδισμα με 49 έδρες και οι Δημοκρατικοί συγκεντρώνουν 48.

Στο μεταξύ, οι Ρεπουμπλικάνοι σταδιακά πλησιάζουν στην εξασφάλιση των 218 εδρών που απαιτούνται για την πλειοψηφία στη Βουλή των Αντιπροσώπων, κάτι που θα τους δώσει το δικαίωμα να ασκούν βέτο στις νομοθετικές πρωτοβουλίες του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν. Οι εκλογές θεωρούνται κατώφλι για τις προεδρικές εκλογές του 2024, με τον νυν πρόεδρο Τζο Μπάιντεν να φέρεται έτοιμος να καταθέσει εκ νέου υποψηφιότητα, ενώ τα σχέδια του Ντόναλντ Τραμπ μοιάζουν να σκοντάφτουν στη σαρωτική επικράτηση του κυβερνήτη της Φλόριντα Ρον ΝτεΣάντις, ο οποίος δεν κρύβει τις φιλοδοξίες του έχοντας ήδη μια αξιοσημείωτη δυναμική στους Ρεπουμπλικάνους.

Στο μεταξύ, ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικάνων στη Βουλή των Αντιπροσώπων Κέβιν Μακάρθι έχει ήδη δηλώσει ότι σκοπεύει να είναι υποψήφιος για πρόεδρος του σώματος, στην περίπτωση που το κόμμα του αποκτήσει την πλειοψηφία, κάτι που είχε χαρακτηρίσει «αναπόφευκτο» την Τετάρτη. Ο Μπάιντεν δήλωσε προχθές Πέμπτη ότι συνομίλησε με τον Μακάρθι, αλλά πρόσθεσε ότι δεν έχει εγκαταλείψει τις ελπίδες του να κερδίσουν τελικά οι Δημοκρατικοί. «Είναι ακόμα ζωντανές», είπε αναφερόμενος στις ελπίδες του κόμματός του.

Τι θα κάνει ο Τζο Μπάιντεν - «Απλώς κοιτάξτε με!»

Προς το παρόν είναι απλώς μια «πρόθεση», αλλά ο Τζο Μπάιντεν εκτιμά ότι έχει κάθε πιθανότητα να είναι υποψήφιος και πάλι στις προεδρικές εκλογές του 2024 και κυρίως αν αντίπαλός του είναι ο Ντόναλντ Τραμπ, παρά το γεγονός ότι η προοπτική μιας τέτοιας μονομαχίας δεν ενθουσιάζει τους Αμερικανούς. Δεν είχε κανείς παρά να ακούσει τον 79χρονο Δημοκρατικό πρόεδρο, σίγουρο για τον εαυτό του, στη διάρκεια σπάνιας συνέντευξης Τύπου την Τετάρτη, μία ημέρα μετά τις ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ.

Αν και το αποτέλεσμα της εκλογικής αυτής αναμέτρησης δεν είναι ακόμη σίγουρο, φαίνεται ότι το κόκκινο “κύμα” στο οποίο πόνταραν οι Ρεπουμπλικάνοι δεν υπήρξε. Τι θα έλεγε στην πλειοψηφία των Αμερικανών - το 56% σύμφωνα με έρευνα του YouGov/The Economist στις αρχές Νοεμβρίου - που δεν επιθυμούν ο Μπάιντεν να είναι ξανά υποψήφιος για την προεδρία, τον ρώτησε μία δημοσιογράφος. «Απλώς κοιτάξτε με!», απάντησε ο Αμερικανός πρόεδρος. Ο Δημοκρατικός δεν πρόκειται να αποκαλύψει τις προθέσεις του πριν την αρχή του επόμενου έτους. Όμως έχει έτοιμα τα επιχειρήματά του: αν και η δημοτικότητά του είναι μικρή, 41% σύμφωνα με τον ιστότοπο FiveThirtyEight, ήδη έχει προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις που θα προσελκύσουν ψηφοφόρους.

Καμία βιασύνη

Όταν ρωτήθηκε τι ελπίζει να αλλάξει μετά και τις ενδιάμεσες εκλογές που επιβεβαίωσαν τη γενική δυσαρέσκεια των Αμερικανών προς την κυβέρνησή του, απάντησε: «Τίποτα, διότι οι Αμερικανοί μόλις αρχίζουν να ανακαλύπτουν τι κάνουμε. Και όσα περισσότερα μαθαίνουν, τόσο περισσότερο θα είναι ευνοϊκοί» προς εμάς. Ο Μπάιντεν εκτιμά ότι αρκεί να περιμένει μέχρι η κοινή γνώμη να γευτεί, χάρη στις μεταρρυθμίσεις του, τους νέους αυτοκινητόδρομους, το γρήγορο ίντερνετ, την πιο φθηνή ινσουλίνη. Πιστεύει ότι ο χρόνος που περνά τον ευνοεί και τίποτα δεν τον πιέζει να δηλώσει τις προθέσεις του, ενώ αντιθέτως ο 76χρονος Τραμπ έχει ήδη υποσχεθεί «μια μεγάλη ανακοίνωση» για την ερχόμενη Τρίτη. Και αυτό παρά το γεγονός ότι το 53% των Αμερικανών, σύμφωνα με δημοσκόπηση, δεν επιθυμούν να είναι ξανά υποψήφιος ο πρώην πρόεδρος. Ο Μπάιντεν συχνά λέει και σίγουρα εξακολουθεί να το πιστεύει ότι είναι σε καλύτερη θέση να νικήσει ξανά τον εκατομμυριούχο Ρεπουμπλικάνο. Όταν ρωτήθηκε την Τετάρτη ποιον θα προτιμούσε να αντιμετωπίσει, ο Αμερικανός πρόεδρος αρκέστηκε να πει: «Θα είναι διασκεδαστικό να τους δει κανείς να αντιπαρατίθενται».

Χρίσμα

Ένα ζήτημα που παραμένει είναι η ηλικία του Μπάιντεν: Ο προσωπικός του γιατρός είχε δηλώσει πριν από έναν χρόνο ότι η υγεία του είναι καλή και ότι οι ρυθμοί με τους οποίους ζει θα μπορούσαν να καταβάλουν πολύ νεότερούς του. Όμως πλέον το βήμα του είναι πιο αργό, τα μαλλιά του αραιώνουν και τα διάφορα ατοπήματά του στη διάρκεια ομιλιών του μαρτυρούν τα 80 χρόνια του Μπάιντεν.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News