Ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ: Άντεξαν οι Δημοκρατικοί - Τα ζητήματα «κλειδιά» που καθόρισαν την ψήφο

Κόσμος
Ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ: Άντεξαν οι Δημοκρατικοί - Τα ζητήματα «κλειδιά» που καθόρισαν την ψήφο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα καλά νέα για τους Ρεπουμπλικάνους είναι κακά για τον Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος έλπιζε ότι αυτές οι εκλογές θα ήταν ο προθάλαμος για την επιστροφή του με μια υποψηφιότητα για τις προεδρικές του 2024

Με την όρεξη έμειναν τελικά οι Ρεπουμπλικανοί στις ενδιάμεσες αμερικανικές εκλογές, καθώς δεν πέτυχαν τη σαρωτική επέλασή τους, το προαναγγελθέν “κόκκινο κύμα” όπως έλπιζαν. Τους έμεινε όμως η παρηγοριά ότι στην κρίσιμη πολιτεία της Φλόριντα ο Ρον ΝτεΣάντις, ο οποίος πριν από τέσσερα χρόνια είχε εκλεγεί κυβερνήτης με διαφορά 42.000 ψήφων, αυτή τη φορά θριάμβευσε με διαφορά 1,5 εκατομμυρίων ψήφων.

Μόνο που τα καλά νέα για τους Ρεπουμπλικάνους είναι κακά για τον Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος έλπιζε ότι αυτές οι εκλογές θα ήταν ο προθάλαμος για την επιστροφή του με μια υποψηφιότητα για τις προεδρικές του 2024. Και αυτό καθώς ο Ρον ΝτεΣάντις δεν κρύβει την πρόθεσή του να διεκδικήσει την προεδρία.

Η εντυπωσιακή “αντίσταση” των Δημοκρατικών κόντρα στα όσα έβλεπαν οι “Κασσάνδρες” οφείλεται αφενός στον ηγέτη τους και νυν πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, ο οποίος, αν και αποδυναμωμένος στις δημοσκοπήσεις, κράτησε τους ψηφοφόρους, με το βλέμμα επίσης στις εκλογές σε δύο χρόνια, αλλά και σε ένα θέμα- “κλειδί” σύμφωνα τουλάχιστον με τους “Financial Times”. Η γνωστή εφημερίδα “διαβάζει” πίσω από τη συγκράτηση της δύναμης των Δημοκρατικών εν πολλοίς τον θυμό των γυναικών ψηφοφόρων για την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου που δυνητικά περιορίζει το δικαίωμα στην άμβλωση, και για τη σχετική ρητορική εκ μέρους των Ρεπουμπλικάνων.

Μεγάλος χαμένος και ο εκλεκτός του Τραμπ στην κρίσιμη Πενσιλβάνια, ο τουρκικής καταγωγής, σούπερ σταρ χειρουργός, Μεχμέτ Oζ, ο οποίος έχασε την έδρα από τον Δημοκρατικό Τζον Φέτερμαν. Μάλιστα ο Τραμπ φέρεται να ήταν «έξαλλος» το πρωί της Τετάρτης για την ήττα του Ρεπουμπλικάνου Οζ, κατηγορώντας άτομα του κύκλου του - συμπεριλαμβανομένης της συζύγου του Μελάνια - ότι τον προέτρεψαν να υποστηρίξει τον αποτυχημένο πλέον υποψήφιο.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News