Κόσμος

Μπανγκλαντές: Τουλάχιστον 9 νεκροί από το πέρασμα του κυκλώνα Σιτράνγκ

Οι περισσότεροι άνθρωποι που έχασαν τη ζωή τους σκοτώθηκαν από δέντρα που έπεσαν

Ο κυκλώνας Σιτράνγκ έπληξε σήμερα Τρίτη 25 Οκτωβρίου, τις ακτές του Μπανγκλαντές, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 9 άνθρωποι, να καταστραφούν σπίτια, να ξεριζωθούν δέντρα και να δημιουργηθούν προβλήματα τις τηλεπικοινωνίες, την ηλεκτροδότηση και την κυκλοφορία.

Χάρη στην απομάκρυνση εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων από τις δυτικές ακτές του Μπανγκλαντές αποφεύχθηκε να υπάρξουν πολλά θύματα, όμως το εύρος των ζημιών θα γίνει γνωστό μόνο αφού αποκατασταθούν οι τηλεπικοινωνίες, επισήμαναν αξιωματούχοι.

Οι περισσότεροι άνθρωποι που έχασαν τη ζωή τους σκοτώθηκαν από δέντρα που έπεσαν, διευκρίνισαν οι ίδιες πηγές.

Δεν έχουν αναφερθεί εκτεταμένες ζημίες στους καταυλισμούς προσφύγων στο νοτιοανατολικό Μπανγκλαντές όπου ζουν περισσότερο από ένα εκατομμύριο Ροχίνγκια σε πρόχειρα καταλύματα.

Αξιωματούχοι συνέστησαν στους σχεδόν 33.000 Ροχίνγκια, που έχουν μεταφερθεί από τους καταυλισμούς αυτούς σε ένα νησί στον κόλπο της Βεγγάλης, να μείνουν στο εσωτερικό των σπιτιών τους, καθώς οι πλημμύρες εκεί είναι συχνό φαινόμενο.

Ισχυρές βροχοπτώσεις σημειώθηκαν και στην πρωτεύουσα Ντάκα, με αποτέλεσμα να υπάρξουν πλημμύρες και να δημιουργηθούν προβλήματα στην κυκλοφορία.

Από τον κυκλώνα επλήγη και η Δυτική Βεγγάλη, το ανατολικό κρατίδιο της Ινδίας.

Η νότια Ασία είναι αντιμέτωπη ολοένα και συχνότερα με ακραία καιρικά φαινόμενα τα τελευταία χρόνια, τα οποία προκαλούν μεγάλου εύρους ζημιές. Περιβαλλοντολόγοι προειδοποιούν ότι η κλιματική αλλαγή μπορεί να προκαλέσει περισσότερες καταστροφές, κυρίως σε πυκνοκατοικημένες περιοχές όπως το Μπανγκλαντές.

Ο Φάραχ Καμπίρ, διευθυντής της ActionAid για το Μπανγκλαντές, δήλωσε ότι το 2022 έγινε μάρτυρας κλιματικών εκτάκτων καταστάσεων, όπως ξηρασίες και πλημμύρες, «σε μια κλίμακα που δεν έχω ξαναδεί».

«Η κλιματική κρίση επιδεινώνεται και εδώ στο Μπανγκλαντές νιώθουμε την αγριότητά της», πρόσθεσε.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

(φωτογραφία αρχείου ΑΡ)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια