Καυσόξυλα: Ποια χώρα έβαλε πλαφόν στην τιμή για έξι μήνες

Οικονομία
Καυσόξυλα: Ποια χώρα έβαλε πλαφόν στην τιμή για έξι μήνες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με περισσότερα από τρία εκατομμύρια νοικοκυριών να θερμαίνονται με καυσόξυλα, η Ρουμανία κατέχει τη δεύτερη θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση μετά τη Γαλλία, στο μερίδιο του πληθυσμού που στηρίζεται στη θέρμανση με ξύλα, σύμφωνα με την Deloitte

Σε μια προσπάθεια να προστατεύσει περίπου το ένα τρίτο του πληθυσμού της που επιλέγει να θερμανθεί με καυσόξυλα τον επερχόμενο «δύσκολο» χειμώνα, η Ρουμανία γνωστοποίησε ότι προχωρά στην οριοθέτηση των τιμών της καύσιμης ύλης για έξι μήνες. 

Ειεικότερα, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ανώτατη τιμή 400 λέι (80 ευρώ) ανά κυβικό μέτρο (συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ) για τα καυσόξυλα, 1.500 λέι ανά μετρικό τόνο για τις μπρικέτες ξύλου και 2.000 λέι ανά τόνο για τα πέλλετ ξύλου.

Με περισσότερα από τρία εκατομμύρια νοικοκυριών να θερμαίνονται με καυσόξυλα, η Ρουμανία κατέχει τη δεύτερη θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση μετά τη Γαλλία, στο μερίδιο του πληθυσμού που στηρίζεται στη θέρμανση με ξύλα, σύμφωνα με την Deloitte. Ενώ παραδοσιακά, τα καυσόξυλα χρησιμοποιούνται για θέρμανση κυρίως σε αγροτικές περιοχές και μικρότερες πόλεις λόγω της αργής επέκτασης του δικτύου φυσικού αερίου. Παράλληλα, γίνονται πιο δημοφιλή στις αστικές περιοχές ως εναλλακτική λύση χαμηλότερου κόστους έναντι του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας.

Πέρυσι, η Ρουμανία παρήγαγε επίσημα 19,8 εκατ. κυβικά μέτρα ξύλου και εισήγαγε περίπου 4 εκατομμύρια κυβικά μέτρα, ιδιαίτερα από την Ουκρανία, τη Λευκορωσία, τη Ρωσία και άλλα κράτη μέλη της ΕΕ. Η γείτονα χώρα προέτρεψε τους πολίτες να εγκαταστήσουν συστήματα θέρμανσης με βάση το ξύλο: «Δεν είναι ντροπή. Οι Αυστριακοί, για παράδειγμα, εξακολουθούν να χρησιμοποιούν ξύλο», έφτασε στο σημείο να πει ο υπουργός Περιβάλλοντος Barna Tanczos.

Με πληροφορίες από Bloomberg

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News