Βρετανία: Θέμα ωρών ο νέος πρωθυπουργός - Απόλυτο φαβορί ο Ρίσι Σούνακ

Κόσμος
Βρετανία: Θέμα ωρών ο νέος πρωθυπουργός - Απόλυτο φαβορί ο Ρίσι Σούνακ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ανοίγει ο δρόμος Ανοικτός είναι πλέον ο δρόμος για τον Ρίσι Σούνακ ώστε να αναλάβει και μάλιστα με άνεση την πρωθυπουργία της Βρετανίας

Μετά από την απόσυρση-σοκ του τέως πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον από την κούρσα διαδοχής της Λιζ Τρας, ολοένα και περισσότεροι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος, με τελευταίους τα κορυφαία στελέχη Τζέρεμι Χαντ και Ναντίμ Ζαχάουι, εκφράζουν τη στήριξή τους στον κ. Σούνακ και είναι πλέον βέβαιο ότι είναι θέμα ωρών η εκλογή του στη θέση που στερήθηκε το καλοκαίρι από την ήττα του στην εσωκομματική ψηφοφορία των μελών των Συντηρητικών από τη Λιζ Τρας.

Ο κ. Τζόνσον, μπροστά στο φάσμα μιας ατιμωτικής ήττας, δηλαδή να μην καταφέρει να συγκεντρώσει τους 100 βουλευτές που πρέπει να στηρίξουν την υποψηφιότητά του αποσύρθηκε το βράδυ της Κυριακής. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς των βρετανικών ΜΜΕ, τον κ. Τζόνσον είχαν δηλώσει ότι στηρίζουν μόνο 59 βουλευτές, έναντι τουλάχιστον 146 βουλευτών που δήλωσαν ότι είναι υπέρ του κ. Σούνακ.

Έτσι στην κούρσα για το νούμερο 10 της Οδού Ντάουνινγκ έχουν απομείνει πλέον μόνο ο κ. Σούνακ και η Πένι Μόρντοντ, η οποία είχε από την Παρασκευή κάνει γνωστή δημοσίως την υποψηφιότητά της, αλλά προς το παρόν φαίνεται να συγκεντρώνει μόνο την προτίμηση 25 βουλευτών – τουλάχιστον χωρίς να υπολογίζονται οι «ορφανοί» πλέον υποστηρικτές του Μπόρις Τζόνσον.

Η προθεσμία για την κατάθεση υποψηφιοτήτων για την προεδρία των Συντηρητικών και επομένως και την πρωθυπουργία λήγει στις 2 το μεσημέρι της Δευτέρας ώρα Λονδίνου (4 μ.μ. ώρα Ελλάδος) και κάθε υποψήφιος πρέπει να έχει τη στήριξη τουλάχιστον 100 βουλευτών.

«Ταπεινωμένος Τζόνσον», γράφει η Mirror το πρωί της Δευτέρας, ενώ Daily Mail και Daily Express αποκαλούν τον κ. Σούνακ «πρωθυπουργό εν αναμονή», στα πρωτοσέλιδά τους.

Η πλευρά Τζόνσον ισχυρίζεται ότι ο τέως πρωθυπουργός είχε «εύκολα» τη στήριξη 102 βουλευτών πράγμα που δείχνει και το οριακό της κατάστασης, αφού ούτε ο ίδιος ο πρωτεργάτης του Brexit δεν τόλμησε να μιλήσει για αριθμό εφάμιλλο με αυτό των υποστηρικτών του κ. Σούνακ.

Αν δεν μπορέσει να φτάσει τους 100 βουλευτές-υποστηρικτές η κα Μόρνοντ ή εάν δεν προκύψει κάποια υποψηφιότητα-έκπληξη, ο κ. Σούνακ αναδεικνύεται από τη Δευτέρα πρωθυπουργός.

Με αυτές τις συνθήκες απλώς αρκεί να περιμένει κανείς ως τις 4 μ.μ. για να δει και τυπικά τον κ. Σούνακ να αναδεικνύεται πρωθυπουργός της Βρετανίας, ο έκτος μέσα σε πέντε χρόνια, πράγμα που κάνει το συνήθως πολύ σταθερό πολιτικό σκηνικό της Βρετανίας να θυμίζει περισσότερο εκείνο της Ιταλίας.

Με πληροφορίες από The Guardian, BBC, Sky News, Mirror, Daily Mail

(Φωτογραφία AP/Alberto Pezzali)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News