Κόσμος

Η απάντηση στο ερώτημα: Γιατί το δίπλωμα οδήγησης είναι ροζ;

Αναζητώντας την ιστορία του ροζ διπλώματος θα χρειαστεί κανείς, να ταξιδέψει πίσω στον χρόνο και ειδικότερα στις αρχές του προηγούμενου αιώνα.

Μπορεί το χάρτινο δίπλωμα οδήγησης να αποτελέσει σε λίγο παρελθόν, καθώς όλοι κάποια στιγμή θα κληθούν να αντικαταστήσουν την παλαιού τύπου άδεια οδήγησης με τη νέα, το σχήμα και το υλικό κατασκευής της οποίας παραπέμπει σε πιστωτική κάρτα, ωστόσο, το χρώμα θα παραμείνει ροζ.

Μάλιστα η ιστορία του ροζ διπλώματος έχει την εξήγησή της. 

Αναζητώντας την ιστορία του ροζ διπλώματος θα χρειαστεί κανείς, να ταξιδέψει πίσω στον χρόνο και ειδικότερα στις αρχές του προηγούμενου αιώνα. Πίσω στο 1920, τα πρώτα διπλώματα οδήγησης στη Γαλλία ήταν ροζ χρώματος, μια μάλλον τυχαία χρωματική επιλογή η οποία έμελλε να υιοθετηθεί από ολόκληρη την ευρωπαϊκή ήπειρο.

Μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, το ροζ χρώμα των αδειών οδήγησης, όπως αναφέρει το car and motor,επισημοποιείται από τη Σύμβαση για την Οδική Κυκλοφορίας της Βιέννης, η οποία υπογράφεται το 1949 με σκοπό να διευκολύνει τη διεθνή οδική κυκλοφορία και να προάγει την οδική ασφάλεια, θεσπίζοντας κάποιους βασικούς κανόνες κυκλοφορίας.

Η Σύμβαση της Βιέννης προβλέπει τη χρήση του ροζ χρώματος για την έκδοση των αδειών οδήγησης, επιλέγοντας να ακολουθήσει το παράδειγμα της Γαλλίας.

Σχεδόν μισό αιώνα μετά, και πιο συγκεκριμένα το 2006, εκδίδεται κοινοτική οδηγία για τα μέλη-κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης που καθιστά το ροζ ως το χρώμα το οποίο θα πρέπει να χρησιμοποιείται εντός της Ε.Ε. για τα έγγραφα που σχετίζονται με το δίπλωμα οδήγησης.

Το ροζ χρώμα υπάρχει και σε άδειες οδήγησης εκτός Ευρώπης.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Αυστραλίας, όπου με ροζ δίπλωμα εφοδιάζονται εκείνοι οι οδηγοί οι οποίοι απαγορεύονται δια νόμου να καταναλώσουν και την παραμικρή ποσότητα αλκοόλ.

Φωτογραφία: Shutterstock

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια