Φυσικό αέριο: Πλαφόν για τρεις μήνες ως έσχατο μέτρο προτείνει η Κομισιόν

Ελλάδα
Φυσικό αέριο: Πλαφόν για τρεις μήνες ως έσχατο μέτρο προτείνει η Κομισιόν

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η πρόταση της Κομισιόν θα πρέπει να εγκριθεί από τις χώρες της ΕΕ, ενώ υπάρχουν διαφωνίες από χώρες, όπως η Γερμανία, η Ολλανδία και η Αυστρία

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προτείνει αύριο «ως τελευταίο καταφύγιο» ένα δυναμικό πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου στην αγορά TTF, η διάρκεια του οποίου δεν θα υπερβαίνει τους τρεις μήνες, σύμφωνα με προσχέδιο που είναι σε γνώση του Reuters.

Οι πληροφορίες για την πρόταση αυτή, πάντως, οδήγησαν σήμερα σε βουτιά της τιμής των συμβολαίων για παράδοση τον Νοέμβριο στην αγορά TTF του Αμστερνταμ. Η τιμή υποχώρησε πάνω από 8% στα 130 ευρώ η μεγαβατώρα, συνεχίζοντας την πτωτική πορεία που ακολουθεί από τις αρχές Σεπτεμβρίου. 

Το μέτρο αυτό δεν θα πρέπει να επηρεάσει την ασφάλεια των προμηθειών ούτε να οδηγήσει σε αύξηση της κατανάλωσης ή να επηρεάσει την εύρυθμη λειτουργία των αγορών παραγώγων ενέργειας, ενώ θα πρέπει να συμφωνήσουν σε αυτό όλες οι χώρες της ΕΕ.

Εως τον Μάρτιο η πρόταση για δείκτη τιμών LNG

Το πλαφόν στις τιμές TTF θα ισχύει και για άλλους κόμβους φυσικού αερίου στην ΕΕ, οι οποίοι θα συνδέονται με την αγορά του TTF μέσω ενός δυναμικού διαδρόμου τιμών.

Σύμφωνα με την πρόταση της Κομισιόν, η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία  Συνεργασίας των Αρχών Ενέργειας (ACER) θα επιφορτισθεί με την κατάρτιση έως τις 23 Μαρτίου ενός δείκτη τιμών αναφοράς για το υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG), το οποίο πλέον αγοράζει σε πολύ μεγαλύτερες ποσότητες η ΕΕ.

Μειωμένη βούληση για πλαφόν βλέπει το Bruegel

Η πρόταση της Κομισιόν, αναφέρει το Reuters, υπολείπεται του αιτήματος των 15 χωρών της ΕΕ, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, για την επιβολή ενός γενικού πλαφόν, ενώ βρίσκει αντίθετες χώρες, όπως η Γερμανία, η Ολλανδία και η Αυστρία, οι οποίες υποστηρίζουν ότι τα πλαφόν μπορεί να οδηγήσουν σε έλλειψη φυσικού αερίου και να μην οδηγήσουν σε μείωση της κατανάλωσής του.

«Ως συνέπεια της μείωσης των τιμών του αερίου, η πρόταση αυτή δείχνει ότι η διάθεση για φιλόδοξες μεταρρυθμίσεις, όπως το πλαφόν στο αέριο, υποχωρεί», δήλωσε ειδικός στα ενεργειακά του ινστιτούτου Bruegel.

Με πληροφορίες από Reuters

Πηγή: imerisia.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News