Το Κέντρο για τις Πολιτικές Ελευθερίες ζητά να δικαστεί ο Πούτιν από διεθνές δικαστήριο

Κόσμος
Το Κέντρο για τις Πολιτικές Ελευθερίες ζητά να δικαστεί ο Πούτιν από διεθνές δικαστήριο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

"Είναι απαραίτητο να συσταθεί ένα διεθνές δικαστήριο και να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη ο Πούτιν, ο (Λευκορώσος πρόεδρος Αλεξάντρ) Λουκασένκο και άλλοι εγκληματίες πολέμου"

Η επικεφαλής του ουκρανικού Κέντρου για τις Πολιτικές Ελευθερίες, που τιμήθηκε σήμερα με το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης από κοινού με τον φυλακισμένο Λευκορώσο ακτιβιστή Άλες Μπιαλιάτσκι και τη ρωσική οργάνωση για τα ανθρώπινα δικαιώματα Memorial, ζήτησε τη δημιουργία ενός διεθνούς δικαστηρίου για να δικάσει τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

"Είναι απαραίτητο να συσταθεί ένα διεθνές δικαστήριο και να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη ο Πούτιν, ο (Λευκορώσος πρόεδρος Αλεξάντρ) Λουκασένκο και άλλοι εγκληματίες πολέμου", έγραψε η Αλεξάνδρα Ματβιιτσούκ στη σελίδα της στο Facebook.

"Ο ΟΗΕ και τα κράτη μέλη πρέπει να επιλύσουν το πρόβλημα του 'λάκου των ευθυνών' και να δώσουν μια ευκαιρία για δικαιοσύνη στα εκατοντάδες χιλιάδες θύματα εγκλημάτων πολέμου. Χωρίς αυτό, μια βιώσιμη ειρήνη στην περιοχή μας είναι αδύνατη", εξήγησε.

Όπως είπε, "η Ρωσία πρέπει να αποβληθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για συστηματική παραβίαση του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών".

Σύμφωνα με τον ιστότοπο της ΜΚΟ, "η παγκόσμια πρωτοβουλία 'σπάμε τον φαύλο κύκλο της ατιμωρησίας της Ρωσίας για τα εγκλήματά της πολέμου' δημιουργήθηκε σε απάνηση για την ευρεία επίθεση της Ρωσικής Ομοσπονδίας τον Φεβρουάριο του 2022".

Από την έναρξη της εισβολής στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, "καταγράφουμε τα εγκλήματα πολέμου των Ρώσων στρατιωτών στην Ουκρανία σε όλη τη χώρα", εξήγησε στο Κίεβο στην έδρα της ΜΚΟ η Άννα Τρουτσόβα, υπεύθυνη Τύπου.

"Ο ουκρανικός λαός είναι σήμερα ο κύριος πρωτεργάτης της ειρήνης, στην οποία πρέπει κανείς πρέπει να υπάρχει χωρίς επιθετικότητα", έγραψε από την πλευρά του στο Telegram ο διευθυντής του γραφείου της ουκρανικής προεδρίς Αντρίι Γέρμακ.

Το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης δόθηκε σήμερα από κοινού στον Λευκορώσο ακτιβιστή Άλες Μπιαλιάτσκι, ο οποίος εξακολουθεί να είναι κρατούμενος στη χώρα του, στη ρωσική ΜΚΟ Memorial --τη διάλυση της οποίας διέταξαν οι ρωσικές αρχές-- και στο ουκρανικό Κέντρο για τις Πολιτικές Ελευθερίες.

"Η Επιτροπή Νόμπελ έχει μια ενδιαφέρουσα αντίληψη της 'ειρήνης' αν εκπρόσωποι χωρών που επιτέθηκαν σε μια τρίτη παίρνουν όλοι μαζί το βραβείο Νόμπελ", σχολίασε στο Twitter ο Μιχαΐλο Ποντολιάκ. "Οι ρωσικές και οι λευκορωσικές οργανώσεις δεν κατάφεραν να οργανώσουν την αντίσταση στον πόλεμο", είπε.

Η ρωσική οργάνωση Memorial και ο Λευκορώσος υπέρμαχος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Άλες Μπιαλιάτσκι είναι θύματα της καταστολής στις χώρες τους.

Η Λευκορωσία προσέφερε το έδαφός της προκειμένου τα ρωσικά στρατεύματα να εισβάλουν στην Ουκρανία.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News