Ελληνοτουρκικά: Το παρασκήνιο του «θερμού» επεισοδίου στην Πράγα - Εκνευρισμός Ερντογάν μετά την απάντηση Μητσοτάκη

Ελλάδα
Ελληνοτουρκικά: Το παρασκήνιο του «θερμού» επεισοδίου στην Πράγα - Εκνευρισμός Ερντογάν μετά την απάντηση Μητσοτάκη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η ευθεία απάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού προκάλεσε δυσφορία στον Ερντογάν, που αμέσως βγήκε από την αίθουσα του δείπνου - Ο Μητσοτάκης σήμερα θα ενημερώσεις του «27» ΕΕ για την τουρκική προκλητικότητα

Ένταση σημειώθηκε κατά τη διάρκεια του δείπνου των ηγετών στη Σύνοδο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο τέλος της παρέμβασής του «κατηγόρησε απρόκλητα την Ελλάδα ότι ανεβάζει την ένταση και ότι προκαλεί».

«Κάποιοι σύμμαχοι επιλέγουν να αυξάνουν την ένταση και τις προκλήσεις. Θα ήθελα να υπογραμμίσω ότι η Τουρκία προστατεύει τα συμφέροντα της. Δεν θέλουμε ένταση με κανέναν γείτονα μας. Θέλουμε να λυθούν τα προβλήματα στην Ανατολική Μεσόγειο, βάσει του Διεθνούς Δικαίου», ανέφερε ο πρόεδρος της Τουρκίας.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο Έλληνας πρωθυπουργός πήρε αμέσως τον λόγο και του απάντησε ευθέως ότι πρέπει να πάψει να αμφισβητεί την κυριαρχία των νησιών και να προσέλθει σε συνεννόηση και διάλογο χωρίς εντάσεις και ακραία ρητορική, όπως κάνουν οι υπεύθυνοι ηγέτες.

Εκνευρισμένος και αιφνιδιασμένος από την άμεση αντίδραση του Έλληνα πρωθυπουργού στο δείπνο εμφανίστηκε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά τη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε στο περιθώριο της πρώτης συνόδου της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας.

Ο Τούρκος πρόεδρος που ουσιαστικά υποστήριξε ότι κακώς δόθηκε ο λόγος από τους διοργανωτές της συνόδου στον Έλληνα πρωθυπουργό για να του απαντήσει, επιχείρησε να διαλύσει και τις τελευταίες προσδοκίες για διάλογο με την Ελλάδα.

«Ο κύριος φαίνεται πως ενοχλήθηκε πολύ από την ομιλία μου». Έτσι, ξεκίνησε τις δηλώσεις του μη κρύβοντας τον εκνευρισμό του για τον Κυριάκο Μητσοτάκη και το επεισόδιο στο δείπνο της Συνόδου Κορυφής στην Πράγα.

«Στο δείπνο είχα την ομιλία μου, την ολοκλήρωσα. Ο κύριος φαίνεται πως ενοχλήθηκε πολύ από την ομιλία μου κι επειδή ενοχλήθηκε και παρόλο που δεν αρμόζει στο πνεύμα του δείπνου, πήρε τον λόγο», είπε συγκεκριμένα ο Ερντογάν.

Για να συνεχίσει διερωτώμενος από ποιον πήρε άδεια για να του απαντήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Δεν ξέρω από ποιον πήρε την άδεια, ίσως από τον πρόεδρο. Κι εκεί μας απάντησε» ανέφερε.

Ο πρόεδρος της δήλωσε πως δεν έχει τίποτα να συζητήσει με την ελληνική κυβέρνηση. «Ολόκληρη η πολιτική τους βασίζεται σε ψέματα, δεν είναι ειλικρινείς. Δεν έχουμε τίποτα να συζητήσουμε με την Ελλάδα», σημείωσε.

Ο Ερντογάν υποστήριξε ότι η Αθήνα κατανοεί το μήνυμα της Άγκυρας ότι «μπορεί να έρθουμε ξαφνικά μια νύχτα» – ένα σχόλιο που έχουν καταδικάσει αξιωματούχοι στην Ελλάδα και άλλες χώρες της Δύσης ως «απειλή» κατά γειτονικής χώρας, υπογραμμίζει το πρακτορείο Reuters.

Το τουρκικό πρακτορείο Anadolu μεταδίδει ότι ο Ερντογάν δήλωσε, απαντώντας σε ερώτηση για την ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ότι η απάντηση της Άγκυρας «μπορεί να έρθουμε ξαφνικά μια νύχτα» αφορά ενδεχόμενη επίθεση οποιασδήποτε χώρας στην Τουρκία.

Η δήλωση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη

«Αυτούς τους τόσο δύσκολους καιρούς, η Ευρωπαϊκή Πολιτική Κοινότητα είναι ένα νέο φόρουμ που φέρνει κοντά όλες τις χώρες της ηπείρου με στόχο την προώθηση της κοινής μας ασφάλειας και ευημερίας. Είναι αυτονόητο πως μια τέτοια κοινότητα χωρών θα πρέπει να εδράζεται σε κοινές αξίες που θα πρέπει να μοιραζόμαστε όλοι. Ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου, η θεμελιώδης προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων θα πρέπει να είναι ο ακρογωνιαίος λίθος που στηρίζει αυτή τη νέα προσπάθεια. Ελπίζω, ειλικρινά, πως όλες οι χώρες που συμμετέχουν σήμερα και πιθανώς θα συμμετάσχουν στο μέλλον μοιράζονται αυτές τις κοινές αξίες, όχι μόνο στα λόγια αλλά και στην πράξη.

Σε ένα διαφορετικό ζήτημα, θα ήθελα να εκφράσω τη βαθιά θλίψη μου για την απώλεια ανθρώπινων ζωών το πρωί και αργά χθες το βράδυ, σε δύο διαφορετικά ναυάγια στο Αιγαίο, παρά τις ηρωικές προσπάθειες του ελληνικού Λιμενικού.

Πιστεύω ότι ήρθε η ώρα να συνεργαστούμε πραγματικά και με πολύ πιο ουσιαστικό τρόπο, προκειμένου να αποφύγουμε την επανάληψη τέτοιων περιστατικών στο μέλλον και να εξουδετερώσουμε εντελώς τους λαθρέμπορους που εκμεταλλεύονται αθώους ανθρώπους, απελπισμένους ανθρώπους, οι οποίοι προσπαθούν να φτάσουν στην ευρωπαϊκή ήπειρο με σκάφη που σαφώς δεν είναι αξιόπλοα».

Σήμερα Παρασκευή 7 Οκτωβρίου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να ενημερώσει για όλο το φάσμα της τουρκικής προκλητικότητας τους Ευρωπαίους εταίρους.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός είναι αποφασισμένος να ενημερώσει τους «27» ηγέτες της ΕΕ για τις τελευταίες εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά και την κλιμάκωση της ακραίας ρητορικής από την πλευρά της Άγκυρας. Παράλληλα, θα ενημερώσει και για την πρόσφατη συμφωνία της Άγκυρας με την κυβέρνηση της Τρίπολης και το άκυρο τουρκολιβυκό μνημόνιο.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News