Νέο παραλήρημα Ακάρ: Παράδειγμα «κακής γειτονίας» η Ελλάδα

Ελλάδα
Νέο παραλήρημα Ακάρ: Παράδειγμα «κακής γειτονίας» η Ελλάδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Απάντηση στην οξυνόμενη ένταση από πλευράς Άγκυρας, έστειλε από τη Βαρσοβία ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας

Η ένταση σε επίπεδο δηλώσεων στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, αλλά και οι κινήσεις στη διεθνή σκακιέρα παραμένουν στο προσκήνιο. Οι δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Άμυνας Χουλουσί Ακάρ έχουν γίνει πλέον... καθημερινό λαϊκό ανάγνωσμα.

Ο Τούρκος υπουργός επιδόθηκε σε ακόμη ένα επιθετικό κρεσέντο κατά της Ελλάδας, καθώς χαρακτήρισε τη χώρα μας χαρακτηριστικό παράδειγμα «κακής γειτονίας».

«Δεν είναι δυνατόν να κάνουμε βήμα πίσω, ούτε χιλιοστό. Ό,τι πρέπει να γίνει γι’ αυτό, έχει γίνει και γίνεται. Το Πολεμικό Ναυτικό και η Πολεμική Αεροπορία έχουν λάβει σαφείς οδηγίες. Αποκλείεται να δείξουμε κατανόηση και να κάνουμε υποχωρήσεις. Ανεξάρτητα από το ποιος είναι πίσω τους (από την Ελλάδα), είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο», δήλωσε.

Ο Χουλουσί Ακάρ μίλησε σχετικά στην τελετή έναρξης της νέας ακαδημαϊκής χρονιάς στην Ακαδημία της Πολεμικής Αεροπορίας, όπου από την αρχή έθεσε το πλαίσιο των τουρκικών διεκδικήσεων.

«Θέλουμε να μοιράζονται τα πλούτη του Αιγαίου δίκαια στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και των σχέσεων καλής γειτονίας», ανέφερε.

Ο Τούρκος υπουργός επανέλαβε όσα είπε ο Ερντογάν, ότι πίσω από την Ελλάδα κρύβονται άλλες δυνάμεις και επανέφερε τη Μικρασιατική Καταστροφή. Μάλιστα, έστειλε μήνυμα και σε τρίτες χώρες, σχετικά με τα ελληνοτουρκικά.

«Επειδή είναι προκατειλημμένοι, ανίκανοι να απομονωθούν και ασχολούνται, αγνοούν αυτό που κάνει η Ελλάδα και μαλακώνουν. Άρα παίρνουν μέρος. Εμείς λέμε ότι, αν δε θέλουν να υπάρξει πρόβλημα μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, μην εγκαταλείψετε αντικειμενικά κριτήρια. Αν στηρίξετε την Ελλάδα δημόσια, δυσανάλογα, οι συνέπειες θα είναι σοβαρές. Όχι μόνο για την Ελλάδα και την Τουρκία, αλλά για όλους».

Μήνυμα Δένδια

Απάντηση στην οξυνόμενη ένταση από πλευράς Άγκυρας, έστειλε από τη Βαρσοβία ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας. Ο ΥΠ.ΕΞ. συμμετείχε στο Warsaw Security Forum και σε δηλώσεις του για τις συζητήσεις που έγιναν στην πολωνική πρωτεύουσα, μίλησε για τις δυνάμεις του σκότους που θέλουν να επιβάλλουν μια νέα ευρωπαϊκή τάξη όχι με βάση τις κοινές αξίες και το διεθνές δίκαιο, αλλά με γνώμονα την ισχύ και την απειλή της ισχύος.

«Είχαμε μια ισχυρή κοινότητα στη Μαριούπολη, τη Ζαπορίζια. Πρέπει να διασφαλίσουμε την ευημερία, αλλά και ότι θα αντιμετωπίσουν τις ευθύνες τους όσοι ευθύνονται», ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών.

Ειδικά για την Ανατολική Μεσόγειο και την εμπλοκή Τουρκίας στη Λιβύη, είπε «να είμαι ειλικρινής: δε θα μας αποτρέψει, αλλά δε θα μπούμε και σε ρητορικό διαγκωνισμό. Η Ελλάδα είναι έτοιμη να υπερασπιστεί την εδαφική της κυριαρχία, τα κυριαρχικά της δικαιώματα και την ύπαρξή της με όλα τα διαθέσιμα, νόμιμα μέσα».

Έδωσε, επίσης, έμφαση στο γεγονός ότι Ε.Ε., ΗΠΑ, Γερμανία και Αίγυπτος δημοσίως αποκηρύττουν τις πρακτικές της Τουρκίας.

«Λένε το προφανές: ότι η νυν κυβέρνηση της Τρίπολης δεν έχει καμία εξουσιοδότηση να υπογράφει διεθνείς συμφωνίες. Και τα δύο μνημόνια που έχει υπογράψει η Λιβύη δεν είναι μόνο παράνομα, είναι άκυρα και κενά περιεχομένου», σημείωσε.

“Nein” στη συμφωνία και από Γερμανία

Και το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών συντάσσεται με τη μη αναγνώριση του μνημονίου που υπέγραψαν Λιβύη και Άγκυρα για τους υδρογονάνθρακες.

Αρχή του διεθνούς δικαίου είναι ότι δύο κράτη δεν μπορούν να συνάψουν συμφωνία σε βάρος ενός τρίτου κράτους, δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Κρίστοφερ Μπούργκερ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, τονίζοντας παράλληλα ότι, «εάν δύο κράτη συνάπτουν μια συμφωνία εις βάρος της Ελλάδας, τότε σε κάθε περίπτωση η Ελλάδα δε δεσμεύεται από αυτήν και υπό αυτή την έννοια δεν έχει καμία νομική επίπτωση».

Την Τρίτη 4 Οκτωβρίου, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, στον απόηχο της τελευταίας συμφωνίας που ανακοίνωσε η Άγκυρα με την κυβέρνηση της Τρίπολης, έκανε σαφές πως η προσωρινή κυβέρνηση της Λιβύης υποχρεούται, με βάση το Φόρουμ για τον Πολιτικό Διάλογο στη Λιβύη (LPDF), να μην υπογράφει νέες συμφωνίες που διαταράσσουν τις εξωτερικές σχέσεις της χώρας ή επιφέρουν μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις.

Απαντώντας σε ερώτηση των Ελλήνων ανταποκριτών στην Ουάσινγκτον για το μνημόνιο για τους υδρογονάνθρακες, ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών ανέφερε ότι όλα τα μέρη πρέπει να απέχουν από ενέργειες που κινδυνεύουν να αυξήσουν τις εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Βίντεο με βίαιη προώθηση μεταναστών στην Ελλάδα

Αντιδράσεις προκαλούνται από ένα βίντεο που δείχνει την τουρκική ακτοφυλακή να προωθεί βίαια μετανάστες στην Ελλάδα. Το βίντεο κοινοποίησε στο Twitter ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, ο οποίος σημειώνει πως στο απόσπασμα απεικονίζεται η τουρκική ακτοφυλακή να σπρώχνει (push forward) μετανάστες στην Ελλάδα. Όπως λέει ο κ. Μηταράκης, αυτό αποτελεί παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και της Κοινής Δήλωσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία.

Το βίντεο μαγνητοσκοπήθηκε από πρόσφυγα, ο οποίος διασώθηκε από τις ελληνικές Αρχές. «Πρόκειται για περαιτέρω απόδειξη της εργαλειοποίησης των μεταναστευτικών ροών από την Τουρκία», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Νότης Μηταράκης.

Όπως φαίνεται στο βίντεο, η βάρκα του περιστατικού, το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες εκτυλίχθηκε στο Αιγαίο, είναι γεμάτη από μετανάστες, οι οποίοι φωνάζουν απεγνωσμένα κατά τη διάρκεια των βίαιων πρακτικών των Τούρκων. Η βιαιότητα των τουρκικών Αρχών μάλιστα είναι άνευ προηγουμένου, αφού εμφανίζονται άνδρες να χτυπούν με στειλιάρια τους μετανάστες.

Νωρίτερα, η Αθήνα απάντησε στα νέα fake news που διέδωσε χθες ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σχετικά με το Μεταναστευτικό. Ο Τούρκος πρόεδρος συνέχισε την παντελώς ψευδή ρητορική που ξεκίνησε από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ σχετικά με ό,τι συμβαίνει στο Αιγαίο με τους παράνομους μετανάστες σε χθεσινή του ομιλία.

Ο Ερντογάν υποστήριξε χαρακτηριστικά: «Βλέπουμε πώς τα ελληνικά πλοία θάβουν αθώους στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο. Έχουμε ακούσει τίποτα από τον κόσμο;».

Πηγές του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, μετά τις δηλώσεις του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αναφέρουν: «Η Τουρκία, αντί να αποτρέπει επικίνδυνες και παράνομες μεταναστευτικές ροές, αντί να εφαρμόζει το διεθνές δίκαιο και την Κοινή Δήλωση με την Ευρωπαϊκή Ένωση, προσπαθεί να πιέσει την Ελλάδα να ανοίξει τα σύνορά της, ώστε να μπορέσει και πάλι να διαπραγματευτεί ανταλλάγματα.

Όμως η Ελλάδα θα συνεχίσει με την ίδια αποφασιστικότητα να φυλά τα σύνορά της, με απόλυτο σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News