Φυσικό αέριο: Μπαίνει προσωρινό πλαφόν - Τι αποφασίστηκε για το ρωσικό πετρέλαιο

Κόσμος
Φυσικό αέριο: Μπαίνει προσωρινό πλαφόν - Τι αποφασίστηκε για το ρωσικό πετρέλαιο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Θα είναι μία προσωρινή λύση, σημείωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

Προς προσωρινή επιβολή πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου και κοινή προμήθεια προϊόντων ενέργειας προσανατολίζεται πλέον η Κομισιόν, σύμφωνα με όσα δήλωσε η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, το πρωί της Τετάρτης, κατά την ομιλία της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, έκανε  στροφή υπέρ της επιβολής πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου

Η κυρία φον ντερ Λάιεν τόνισε ότι είναι ανάγκη να υπάρχουν ίσοι όροι στην εσωτερική αγορά της ενέργειας αλλά και να εξασφαλιστεί κοινή προμήθεια ενέργειας για ολόκληρη την Ευρωπαϊκής Ένωση. Πρόκειται δηλαδή για αντίστοιχη κίνηση με εκείνη του 2020 για την κοινή προμήθεια εμβολίων κατά του κορονοϊού και για τις 27 χώρες-μέλη.

«Σήμερα, σε σύγκριση με τον Μάρτιο, περισσότερα κράτη-μέλη είναι ανοικτά σε αυτό και είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι», δήλωσε η επικεφαλής της Κομισιόν, προσθέτοντας ότι «ένα τέτοιο πλαφόν πρέπει να είναι κατάλληλα σχεδιασμένο για να είναι βέβαιη η ασφάλεια των προμηθειών».

Θα είναι μία προσωρινή λύση, πρόσθεσε, καθώς οι τιμές αναφοράς στην Ευρώπη TTF δεν είναι πλέον αντιπροσωπευτικές της αγοράς, η οποία τροφοδοτείται με περισσότερα φορτία LNG σήμερα.

«Είναι μία προσωρινή λύση έως ότου ένας νέος δείκτης τιμών της ΕΕ διασφαλίσει μία καλύτερη λειτουργία της αγοράς που εξελίσσεται. Η Κομισιόν έχει ξεκινήσει τη δουλειά για αυτό», τόνισε.

Νέες κυρώσεις στη Ρωσία

Την ίδια ώρα, σε συμφωνία για νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας κατέληξαν τα κράτη μέλη της ΕΕ μετά την ανακοίνωση από τον Βλαντίμιρ Πούτιν της προσάρτησης ουκρανικών εδαφών από τη Μόσχα.

Η Ελλάδα, η Μάλτα και η Κύπρος, των οποίων οι στόλοι δεξαμενόπλοιων μεταφέρουν το μεγαλύτερο μέρος του ρωσικού πετρελαίου, ανησυχούσαν για τον αντίκτυπο του ανώτατου ορίου στις τιμές του πετρελαίου στους στόλους τους.

Ωστόσο, οι Ευρωπαίοι διπλωμάτες κατέληξαν σε μια προκαταρκτική συμφωνία για ένα νέο πακέτο κυρώσεων που περιλαμβάνει ανώτατο όριο τιμών στο ρωσικό πετρέλαιο.

Οι υπογραφές του τελικού κειμένου αναμένονταν σήμερα Τετάρτη. 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News