Ενεργειακή κρίση: Σαμποτάζ στους αγωγούς Nord Stream «βλέπουν» Ευρώπη και ΗΠΑ

Οικονομία
Ενεργειακή κρίση: Σαμποτάζ στους αγωγούς Nord Stream «βλέπουν» Ευρώπη και ΗΠΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε «δολιοφθορά» οφείλονται οι διαρροές στους αγωγούς Nord Stream, τονίζει η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

Ανύπαρκτη θεωρείται από χθες Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2022, η επαναλειτουργία των δύο μεγάλων αγωγών μεταφοράς ρωσικού αερίου στην Ευρώπη, ακόμη και αν υπήρχε η πολιτική σύγκλιση επί του αντιθέτου.

O διευθυντής του σουηδικού σεισμολογικού ινστιτούτου, Μπιερν Λουντ, περιέγραψε δύο υποθαλάσσιες εκρήξεις, μία στις 2 τα ξημερώματα της Δευτέρας και μία στις 7 τα ξημερώματα της Δευτέρας, εκ των οποίων η σφοδρότερη αποτυπώθηκε στους σεισμογράφους ως δόνηση 2,3 βαθμών της κλίμακας Pίχτερ.

Ειδικότερα, γιγάντιες ποσότητες μεθανίου σχημάτισαν φυσαλίδες στην επιφάνεια της θάλασσας, ενώ η Δανία αναγκάστηκε να διακόψει τη διέλευση πλοίων σε ακτίνα πέντε ναυτικών μιλίων. Και οι δύο αγωγοί κατασκευάστηκαν για την απευθείας μεταφορά φυσικού αερίου από τη Ρωσία στη Γερμανία μέσω Βαλτικής Θάλασσας. Ο Nord Stream 1 ξεκίνησε να λειτουργεί το 2011, αλλά η ροή σταμάτησε στα τέλη Αυγούστου, με τους Ρώσους να ισχυρίζονται ότι δεν ήταν δυνατή η συντήρησή του λόγω των δυτικών κυρώσεων, τους δε Ευρωπαίους να κάνουν λόγο για ενεργειακό εκβιασμό εκ μέρους της Μόσχας. Ο Nord Stream 2 ολοκληρώθηκε τον Σεπτέμβριο του 2021, αλλά δεν εγκαινιάστηκε ποτέ, καθώς η Γερμανία απέφυγε να τον πιστοποιήσει. Παρότι δεν βρίσκονταν σε λειτουργία, και οι δύο αγωγοί περιείχαν αέριο υπό πίεση όταν εμφανίστηκαν οι διαρροές.

«Υπάρχουν ενδείξεις ότι πρόκειται για σκόπιμη ζημιά. Το ερώτημα είναι ποιος θα ωφελούνταν;» δήλωσε ευρωπαϊκή πηγή που ασχολείται με θέματα ασφαλείας. Το ενδεχόμενο του σαμποτάζ δεν μπορεί να αποκλειστεί, καθώς είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι τρεις διαρροές μέσα στην ίδια ημέρα θα μπορούσαν να δικαιολογηθούν από μια σύμπτωση, δήλωσε και η πρωθυπουργός της Δανίας, Μέτε Φρεντέρικσεν.

Σε «δολιοφθορά» οφείλονται οι διαρροές στους αγωγούς Nord Stream, τονίζει η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε χθες Τρίτη ότι οι διαρροές στους αγωγούς Nord Stream προκλήθηκαν από «δολιοφθορά» και προειδοποίησε πως θα υπάρξει «η ισχυρότερη πιθανή απάντηση» σε περίπτωση που δεχθούν επίθεση ενεργές ενεργειακές υποδομές στην ΕΕ.

«Μίλησα με την (πρωθυπουργό της Δανίας Μέτε) Φρεντέρικσεν για την ενέργεια δολιοφθοράς στον Nord Stream» έγραψε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σε ανάρτησή της στο Twitter, συμπληρώνοντας ότι αποτελεί προτεραιότητα η διερεύνηση της υπόθεσης ώστε να «χυθεί φως στις ακριβείς συνθήκες και τα αίτια της διαρροής».

Νωρίτερα η πρωθυπουργός της Δανίας Μέτε Φρεντέρικσεν δήλωσε με βεβαιότητα ότι η διαρροή στους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream 1 και 2 κοντά στο νησί Μπόρνχολμ, στη Βαλτική, οφείλεται σε «σκόπιμες ενέργειες», όχι σε «ατύχημα».

https://twitter.com/vonderleyen/status/1574856534064041996

Παράλληλα, η Σουηδία έχει ξεκινήσει προκαταρκτική έρευνα για «δολιοφθορά» στους αγωγούς, οι οποίοι δεν λειτουργούσαν, όμως ήταν γεμάτοι αέριο.

Μπορέλ: Οι πληροφορίες δείχνουν ότι οι διαρροές σε Nord Stream 1 και 2 είναι αποτέλεσμα σκόπιμης ενέργειας

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανησυχεί βαθύτατα για τις βλάβες στους αγωγούς Nord Stream 1 και 2, που είχαν ως αποτέλεσμα διαρροές στα διεθνή ύδατα της Βαλτικής Θάλασσας, υπογραμμίζει ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε εκ μέρους της ΕΕ επισημαίνει ότι «όλες οι διαθέσιμες πληροφορίες δείχνουν ότι αυτές οι διαρροές είναι αποτέλεσμα σκόπιμης ενέργειας. Θα υποστηρίξουμε οποιαδήποτε έρευνα με στόχο την πλήρη σαφήνεια σχετικά με το τι συνέβη και γιατί, και θα λάβουμε περαιτέρω μέτρα για να αυξήσουμε την ανθεκτικότητά μας στην ενεργειακή ασφάλεια».

Παράλληλα, σημειώνει ότι «οι ανησυχίες για την ασφάλεια και το περιβάλλον είναι ύψιστης προτεραιότητας. Αυτά τα περιστατικά δεν είναι τυχαία και μας αφορούν όλους».

«Οποιαδήποτε σκόπιμη διακοπή της ευρωπαϊκής ενεργειακής υποδομής είναι εντελώς απαράδεκτη και θα αντιμετωπιστεί με σθεναρή και ενωμένη απάντηση», καταλήγει ο Ζοζέπ Μπορέλ.

Μπλίνκεν: Προς το συμφέρον κανενός μια πιθανή δολιοφθορά

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, δήλωσε ότι οι διαρροές ερευνώνται και οι πρώτες πληροφορίες δείχνουν ότι ενδεχομένως να ήταν το αποτέλεσμα σαμποτάζ. Πρόσθεσε ότι αντιλαμβάνεται πως οι διαρροές που εντοπίστηκαν στους αγωγούς Nord Stream δεν θα έχουν σημαντική επίδραση στην ενεργειακή ανθεκτικότητα της Ευρώπης.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας δήλωσε επίσης ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν επιβεβαιώσει ακόμη αρχικές αναφορές ότι οι διαρροές μπορεί να είναι το αποτέλεσμα επίθεσης ή δολιοφθοράς, ωστόσο τόνισε ότι αν οι διαρροές οφείλονται σε δολιοφθορά, αυτό δεν θα είναι προς το συμφέρον κανενός.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News