Κομισιόν προς Τουρκία: Σταματήστε την απειλητική ρητορική - «Σεβαστείτε την Ελλάδα»

Κόσμος
Κομισιόν προς Τουρκία: Σταματήστε την απειλητική ρητορική - «Σεβαστείτε την Ελλάδα»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση εξέφρασε τη στήριξή της προς την Ελλάδα, καλώντας την Άγκυρα να σέβεται την κυριαρχία των κρατών-μελών

Μετά τη δήλωση στήριξης από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, στο πλευρό της Ελλάδας απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις στάθηκε εκ νέου και η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, υπεύθυνος για θέματα εξωτερικών υποθέσεων, Πίτερ Στάνο, κάλεσε την Τουρκία «να σέβεται την κυριαρχία των κρατών-μελών της Ε.Ε. και να δεσμευτεί στην επίλυση όλων των ανοιχτών ζητημάτων στο πνεύμα καλής γειτονίας με πλήρη σεβασμό στο διεθνές δίκαιο».

O κ. Στάνο δεν θέλησε να σχολιάσει την κλήση του πρέσβη της Ελλάδας στην Άγκυρα, Χριστόδουλου Λάζαρη, για να δώσει εξηγήσεις, αναφέροντας ότι «αυτό είναι κάτι μεταξύ των δύο κρατών».

Σε σχέση όμως με το συνολικό ζήτημα των ενεργειών και της συμπεριφοράς της Άγκυρας, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής υπογράμμισε την αλληλεγγύη της Ε.Ε. στην Ελλάδα, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Η Ελλάδα είναι κράτος-μέλος της Ε.Ε. και η Ε.Ε. και τα κράτη-μέλη της έχουν διατυπώσει πολύ ξεκάθαρα με μία σειρά συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τις προσδοκίες από την Τουρκία να αποκλιμακώσει, να δεσμευτεί σε εποικοδομητική αποκλιμάκωση για να προχωρήσει σε μια αμοιβαία εποικοδομητική συνεργασία όχι μόνο με την Ελλάδα, αλλά συνολικά με την Ε.Ε.» τόνισε ο Πίτερ Στάνο, συμπληρώνοντας ότι αναμένεται από την Τουρκία να σταματήσει «την απειλητική ρητορική».

Τέλος, ανέφερε ότι «οι πρόσφατες ενέργειες, προκλήσεις, ρητορική είναι σε αντίθετη κατεύθυνηση με την αποκλιμάκωση που τόσο πολύ χρειάζεται».

Νέες προκλητικές δηλώσεις από Ερντογάν

Οι δηλώσεις στήριξης από τη Δύση προς τη χώρα μας δεν φαίνεται πάντως να κάμπτουν τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος συνεχίζει να κρατά υψηλούς τους τόνους.

Εξάλλου, οι δηλώσεις αυτές φαίνεται ότι προκαλούν τον εκνευρισμό του Τούρκου ηγέτη, ο οποίος καταφέρθηκε κατά ΗΠΑ και Ευρωπαϊκή Ένωση λέγοντας πως η υποστήριξή τους στην Αθήνα δεν θα σώσει την Ελλάδα. «Νομίζετε πως μπορεί να σας σώσει η στήριξη που σας έρχεται από τις ΗΠΑ και από την Ευρώπη. Δεν σας σώζουν αυτά. Όχι. Με αυτά μπορείτε να κάνετε μόνο πατινάζ».

Παράλληλα, έκανε λόγο για συσσώρευση όπλων στη Θράκη και στα νησιά τα οποία όπως είπε, «δεν σημαίνουν τίποτα για την Τουρκία». «Η δύναμή μας είναι πολύ πέρα από αυτά. Θα θέλαμε να σας υπενθυμίσουμε ότι αυτό σημαίνει μυστική κατοχή για την εν λόγω χώρα».

Επίσης, έθεσε θέμα τουρκικής μειονότητας στη Θράκη και απευθύνθηκε στον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, καλώντας τους «να συνέλθουν». «Στη Δυτική Θράκη σε οποιοσδήποτε σύλλογο ή σχολείο που ενοχλούνται επειδή χρησιμοποιείται ο όρος “Τούρκος” θέλω να στείλω ένα μήνυμα στην Ελλάδα στον πρωθυπουργό και στην πρόεδρο τους, να συνέλθετε».

«Mε όλη την καρδιά μας θέλουμε ειρήνη και ηρεμία. Εκτός απο τη χώρα μας, στην περιοχή μας θέλουμε σταθερότητα και ασφάλεια. Τις διαφορές μας θέλουμε να τις επιλύσουμε με διάλογο στα πλαίσια του διεθνούς δικαίου και της δικαιοσύνης» σημείωσε.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News