Κόσμος

Ρωσία: Η επιστράτευση στέλνει τους Ρώσους για... διακοπές χωρίς επιστροφή - Σε ποιες χώρες πηγαίνουν

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι, πολλοί από τους οποίους άνδρες, έχουν κατακλύσει τα συνοριακά περάσματα μεταξύ της Ρωσίας και γειτονικών πρώην σοβιετικών δημοκρατιών


Ρώσοι που φεύγουν απο τη χώρα τους μετά τις ανακοινώσεις του Βλαντιίρ Πούτιν δεν σχεδιάζουν να επιστρέψουν πίσω σε αυτή.

Όταν ο Αλεξάντρ και η σύζυγός του Σβετλάνα έφτασαν για διακοπές δύο εβδομάδων στο Μαυροβούνιο, σχεδίαζαν να επιστρέψουν στη Ρωσία.

Ωστόσο, η ανακοίνωση του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν την περασμένη εβδομάδα που διέταξε επιστράτευση εφέδρων για τον πόλεμο στην Ουκρανία έφερε τα πάνω κάτω στη ζωή τους.

Μιλώντας στο Reuters στην πόλη Μπούντβα του Μαυροβουνίου στην Αδριατική, ο Αλεξάντρ, 30 ετών -κηπουρός στο επάγγελμα- τόνισε ότι δεν σχεδιάζει να επιστρέψει, καθώς κινδυνεύει να στρατολογηθεί για να πάει να πολεμήσει.

«Αυτός δεν είναι δικός μας πόλεμος. Επιτιθέμεθα στους γείτονές μας, τα αδέρφια μας, προσπαθούμε να καταλάβουμε εδάφη που δεν είναι δικά μας», είπε. «Σίγουρα δεν θα παλέψω γι’ αυτό, πόσο δε μάλλον δεν θα πεθάνω γι’ αυτό».

Τόσο ο Αλεξάντρ όσο και η σύζυγός του αρνήθηκαν να δώσουν τα επώνυμά τους.

Ρώσοι αξιωματούχοι είπαν ότι χρειάζονται 300.000 στρατιώτες για την επιστράτευση, καθώς η επτάμηνη εκστρατεία της Ρωσίας στην Ουκρανία βρίσκεται σε στασιμότητα.

Σύμφωνα με την Μόσχα η επιστράτευση αφορά κατά προτεραιότητα άτομα με πρόσφατη στρατιωτική εμπειρία και ζωτικής σημασίας δεξιότητες.

Ωστόσο, πληθαίνουν οι αναφορές για άνδρες χωρίς στρατιωτική εμπειρία ή που έχουν περάσει την ηλικία στρατολόγησης, που λαμβάνουν φύλλα πορείας, πυροδοτώντας οργή και αντιπολεμικές διαδηλώσεις σε όλη την Ρωσία

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι, πολλοί από τους οποίους άνδρες, έχουν κατακλύσει τα συνοριακά περάσματα μεταξύ της Ρωσίας και γειτονικών πρώην σοβιετικών δημοκρατιών όπως η Γεωργία, το Καζακστάν ή το Τατζικιστάν. Άλλοι αγόρασαν βιαστικά υπερκοστολογημένα αεροπορικά εισιτήρια με προορισμούς χώρες της Δυτικής Ευρώπης, το Μαυροβούνιο, την Τουρκία ή το Ισραήλ.

«Φοβάμαι ότι πολλοί άλλοι θα φύγουν εκτός αν (οι ρωσικές αρχές) κλείσουν τελικά τα σύνορα. Φοβάμαι ότι οι φίλοι μας θα φύγουν από τη Ρωσία», είπε ο Αλεξάντρ.

Η Ρωσία μετράει επίσημα εκατομμύρια πρώην κληρωτούς ως έφεδρους - το μεγαλύτερο μέρος του ανδρικού πληθυσμού σε μάχιμη ηλικία.

Ο Μαξίμ, 48 ετών, γιατρός, έκανε επίσης διακοπές στο Μαυροβούνιο όταν άκουσε για την επιστράτευση στην πατρίδα του. Αποφάσισε να μην επιστρέψει στη Μόσχα.

«Πολλοί από τους συναδέλφους μου έχουν λάβει φύλλα πορείας. Ορισμένοι είναι ακόμη μεγαλύτεροι από εμένα σε ηλικία και η κατάσταση της υγείας τους δεν τους επιτρέπει να πολεμήσουν», είπε.

Η Σβετλάνα ανέφερε ότι θα ταξιδέψει στη Ρωσία για να φέρει την ενάμιση έτους κόρη τους και να πουλήσει ό,τι περιουσία έχουν προτού προσπαθήσουν να ξεκινήσουν μια νέα ζωή στο Μαυροβούνιο. «Δεν φοβόμαστε τη δουλειά. Θα προσπαθήσουμε», είπε.

Με πληροφορίες απο: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία: Unsplash

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια