Κόσμος

Βουλγαρία: Δίνονται χρήματα για την καινοτομία και την πράσινη μετάβαση στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Ο πρώτος δίαυλος είναι το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, που είναι ήδη ανοιχτό για αιτήσεις

Σε ομιλία του σε συνέδριο για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και την πράσινη μετάβαση σήμερα, στη Σόφια, ο υπουργός Καινοτομίας και Ανάπτυξης Αλεξάντερ Πούλεφ δήλωσε ότι υπάρχουν χρήματα για την καινοτομία και την πράσινη μετάβαση στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Οι πόροι θα προέλθουν από τρείς διαύλους.

Ο πρώτος δίαυλος είναι το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, που είναι ήδη ανοιχτό για αιτήσεις.

Οι επιχειρήσεις μπορούν να λάβουν 520 εκατομμύρια λέβα για πράσινα έργα, από τα οποία τα 200 εκατομμύρια θα φτάσουν στα ταμεία τους έως το τέλος του έτους. Το επίκεντρο είναι στα προγράμματα για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, συγκεκριμένα φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις με μπαταρίες αποθήκευσης ενέργειας.

Τα άλλα 320 εκατομμύρια λέβα προορίζονται για μέσα χρηματοοικονομικής εγγύησης και προγράμματα κυκλικής οικονομίας.

Ο δεύτερος δίαυλος είναι το πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητας και Καινοτομίας με συνολικό προϋπολογισμό 3 δισεκατομμυρίων λέβα. Αυτό περιλαμβάνει πόρους για την επίλυση των προκλήσεων όπως η ενεργειακή απόδοση και η εισαγωγή των ανανεώσιμων πηγών ενεργείας και της κυκλικής οικονομίας.

Ο τρίτος δίαυλος είναι η Έρευνα, η Καινοτομία και η Ψηφιοποίηση για το Πρόγραμμα Έξυπνος Μετασχηματισμός, με έναν προϋπολογισμό 2 δισεκατομμυρίων λέβα. «Μαζί με αυτό, θα ζητήσουμε τη συνεργασία των επιχειρήσεων με την επιστημονική και την ερευνητική κοινότητα», διευκρίνισε ο υπουργός.

Το θέμα του σημερινού συνεδρίου είναι «Μικρομεσαίες επιχειρήσεις, Επιχειρήσεις Κοινωνικής Οικονομίας, Βιοτεχνίες, Ελεύθερα Επαγγέλματα: Ευκαιρίες και Προκλήσεις της Πράσινης Μετάβασης». Η υψηλού επιπέδου εκδήλωση διοργανώνεται από την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή και την Βουλγαρική Ένωση Βιομηχανικού Κεφαλαίου.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

(Φωτογραφία αρχείου AP)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια