Κόσμος

Η Ιταλία έτοιμη να εκλέξει την πιο ακροδεξιά κυβέρνηση από την εποχή του Μουσολίνι (βίντεο)

Σύμφωνα με τα ανεπίσημα αποτελέσματα η Τζόρτζια Μελόνι θα είναι η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της Ιταλίας

Εάν οι προβλέψεις και τα exit polls επιβεβαιωθούν τότε αυτό θα σημαίνει ότι η ακροδεξιά Τζόρτζια Μελόνι θα αναλάβει την εξουσία στην Ιταλία, σε μια εξαιρετικά κρίσιμη συγκυρία για την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την ώρα που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Διαβάστε επίσης ⇒ ΕΕ: Αυτές είναι οι γυναίκες πρωθυπουργοί και αρχηγοί κρατών

Η επιλογή της Μελόνι εγείρει πλειάδα ερωτηματικών αναφορικά με το μέλλον της Ιταλίας τόσο σε εσωτερικό όσο και διεθνές επίπεδο.  

Ειδικότερα, αναφορικά με τα αποτελέσματα των exit polls, τα «Αδέλφια της Ιταλίας» της Τζόρτζια Μελόνι, φτάνουν το 26,3% με την αντιμεταναστευτική «Λέγκα του Βορρά» του Ματέο Σαλβίνι να αγγίζει το 9% και τον πρώην Ιταλό πρωθυπουργό Σίλβιο Μπερλουσκόνι να οδηγεί το κόμμα του, «Forza Italia» λίγο πάνω από τις 8 μονάδες.

Τα παραπάνω πολιτικά πρόσωπα θα ορίσουν τον συνασπισμό της ακροδεξιάς του οποίου αναμένεται να ηγηθεί η Τζόρτζια Μελόνι, με τις εκτιμήσεις να τοποθετούν το συνολικό ποσοστό πάνω από το 44%.

Ουκρανία, ΕΕ, μετανάστευση, κλιματική αλλαγή...ο ακροδεξιός συνασπισμός ανάμεσα σε συγκλίσεις και αποκλίσεις

Ουκρανία, Ευρωπαϊκή Ενωση, μετανάστευση και κλιματική αλλαγή: ο νικητήριος ακροδεξιός συνασπισμός της Ιταλίας έχει υπογράψει συμφωνία διακυβέρνησης.

Αλλά οι τρεις συνιστώσες του -Αδελφοί της Ιταλίας, Λέγκα και Forza Italia - παρουσιάζουν και σημεία διαφωνίας. 

Εξωτερική πολιτική

Ο συνασπισμός δηλώνει ότι θέλει «να σεβαστεί τις ανειλημμένες δεσμεύσεις» της Ρώμης απέναντι στο ΝΑΤΟ και υπενθυμίζει την υποστήριξη της Ιταλίας προς την Ουκρανία απέναντι στην εισβολή της Ρωσίας.

Ιστορικά, η πολιτική οικογένεια της Μελόνι έχει οικοδομηθεί επί του αντικομμουνισμού και υπερασπίζεται με θέρμη την Ατλαντική Συμμαχία στην υπόθεση της Ουκρανίας.

Ομως, ο Ματέο Σαλβίνι, το μέλλον του οποίου στην ηγεσία της Λέγκας είναι επισφαλές μετά την κατάρρευσή της στις κάλπες, δήλωσε ότι είναι αντίθετος στις κυρώσεις κατά της Μόσχας. Αλλωστε, δεν έχει κρύψει και κατά το παρελθόν τον θαυμασμό του για τον Πούτιν. Οσο για τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι, πώς να γυρίσει την πλάτη στον πρόεδρο της Ρωσίας τον οποίο είχε συνοδεύσει το 2014 στην Κριμαία μετά την προσάρτηση της ουκρανικής χερσονήσου;

Ο ακροδεξιός συνασπισμός εγγυάται την «πλήρη αποδοχή» από την Ιταλία «της διαδικασίας ευρωπαϊκής ενσωμάτωσης» και κάνει λόγο για μία «περισσότερο πολιτική και λιγότερο γραφειοκρατική Ευρωπαϊκή Ενωση», απαιτώντας «την αναθεώρηση των κανόνων του Συμφώνου Σταθερότητας και οικονομικής διακυβέρνησης».

Αν η Τζόρτζια Μελόνι έχει εγκαταλείψει την ιδέα του Italexit, εννοεί να αναμορφώσει την σχέση ανάμεσα στην Ρώμη και τις Βρυξέλλες.

«Η γιορτή τελείωσε, η Ιταλία θα αρχίσει να υπερασπίζεται τα εθνικά της συμφέροντα όπως κάνουν οι άλλοι και μετά θα αναζητήσουμε κοινές λύσεις», προειδοποίησε κατά την διάρκεια της προεκλογικής της εκστρατείας.

Οικονομία

Η Ιταλία θεωρείται πλέον από ορισμένους ο νέος ασθενής της ευρωζώνης. Το ιταλικό χρέος είναι κολοσσιαίο, ο πληθωρισμός πάνω από 9% και η φθίνουσα παραγωγικότητα φρενάρει την ανάπτυξη.

Εχει απόλυτη ανάγκη το πακέτο των 200 δισεκατομμυρίων ευρώ που αναλογούν στην Ιταλία στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού σχεδίου ανάκαμψης, το οποίο διαπραγματεύθηκε ο πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι.

Ο συνασπισμός της Μελόνι επιδιώκει «αναθεώρηση του σχεδίου ανάκαμψης με βάση τις συνθήκες, τις ανάγκες και τις νέες προτεραιότητες», κυρίως, για να ληφθεί υπ' όψιν ο πληθωρισμός.

«Η σοσιαλιστική κυβέρνηση της Πορτογαλίας το έκανε (για την ακρίβεια, η Λισαβώνα διατύπωσε αίτημα προς αυτήν την κατεύθυνση) και δεν είναι δυνατόν για την Ιταλία;», είχε αναρωτηθεί η Μελόνι στις αρχές του Σεπτεμβρίου.

Αξίες

Οπως έχει ομολογήσει η Μελόνι, προωθεί «συντηρητικές» αξίες, τις οποίες άλλωστε συμμερίζεται μαζί με τους εταίρους της στον ακροδεξιό συνασπισμό, που εννοούν να υπερασπισθούν «τις ιστορικές και πολιτιστικές ρίζες και την εβραιοχριστιανική ταυτότητα της Ευρώπης».

Για να γίνει αυτό, θέλουν να εφαρμόσουν «ένα σχέδιο υποστήριξης της γεννητικότητας που προβλέπει δωρεάν βρεφονηπιακούς σταθμούς και εντός των επιχειρήσεων, παιγνιδότοπους» και την σταδιακή εισαγωγή του οικογενειακού συντελεστή.

Εχοντας εισέλθει σε έναν «δημογραφικό χειμώνα», ο οποίος θεωρούν ότι θέτει σε κίνδυνο την χριστιανική της κληρονομιά, η Ιταλία δεν γεννά πλέον παιδιά και η αύξηση του πληθυσμού της προέρχεται από την μετανάστευση. Μετανάστευση που υπόσχονται να καταπολεμήσουν με την δημιουργία hot spots στις χώρες καταγωγής όπου θα γίνεται και η διαχείριση των αιτήσεων ασύλου.

Σχεδιάζουν επίσης να «μπλοκάρουν τα πλοία» των μεταναστών που επιχειρούν να διασχίσουν την Μεσόγειο «για να εμποδίσουν, σε συμφωνία με τις βορειοαφρικανικές, την διακίνηση ανθρώπινων όντων».

Οταν ήταν υπουργός Εσωτερικών (2018-2019), ο Ματέο Σαλβίνι είχε απαγορεύσει τον ελλιμενισμό στα ιταλικά λιμάνια των πλοίων που μετέφεραν διασωθέντες από την θάλασσα μετανάστες. Αποτέλεσμα, ο εγκλωβισμός εκατοντάδων ανθρώπων ανοικτά των ιταλικών ακτών σε καταστροφικές υγειονομικές συνθήκες. Για την πολιτική του αυτή δικάζεται ενώπιον δικαστηρίου της Σικελίας.

Ενέργεια και περιβάλλον

Για την αντιμετώπιση της υπερθέρμανσης, ο συνασπισμός θεωρεί αναγκαία την «αειφόρο ενεργειακή μετάβαση» με την αύξηση της παραγωγής των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και την προσφυγή στην πυρηνική ενέργεια.

Δηλώνει ότι θέλει «να σεβασθεί» τις διεθνείς δεσμεύσεις της Ιταλίας για την καταπολέμηση της «κλιματικής αλλαγής» - δεν χρησιμοποιεί τον όρο «υπερθέρμανση» - αλλά επίσης να επικαιροποιήσει αυτές τις δεσμεύσεις, χωρίς άλλη διευκρίνιση.

Ο Ματέο Σαλβίνι πήρε πρόσφατα θέση κατά του τερματισμού της παραγωγής αυτοκινήτων με θερμικό κινητήρα στον βόρεια Ιταλία μέχρι το 2035.

Η Ιταλία έχει υψηλή εξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο και πρέπει να επιδιώξει «την διαφοροποίηση των πηγών τροφοδοσίας» και να κινηθεί προς την αυτάρκεια. Δεν διαθέτει πυρηνικούς σταθμούς και η ξηρασία που έπληξε αυτό το καλοκαίρι την χώρα και αναμένεται ότι θα επαναλαμβάνεται όλο και συχνότερα επηρεάζει την παραγωγή υδροηλεκτρικής ενέργειας.

Μελόνι: «Η Ιταλία μας διάλεξε και εμείς δεν θα την εξαπατήσουμε»

Η πρόεδρος των Αδελφών της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι πριν από λίγο υπογράμμισε σε ανάρτησή της στο Facebook:

«Η Ιταλία μας διάλεξε και εμείς δεν θα την εξαπατήσουμε. Αν κληθούμε να κυβερνήσουμε, θα το κάνουμε για όλους τους Ιταλούς, με στόχο να ενώσουμε αυτό τον λαό και να δώσουμε έμφαση σε όσα τον ενώνουν και όχι σε όσα τον διχάζουν. Θα δουλέψουμε με στόχο οι Ιταλοί να γίνουν και πάλι υπερήφανοι που είναι Ιταλοί».

Γερμανία: Θεωρούμε ότι η Ιταλία και οι Ιταλοί θα παραμείνουν φιλοευρωπαίοι

«Η Ιταλία είναι μια πολύ φιλοευρωπαϊκή χώρα, με πολύ φιλοευρωπαίους πολίτες και θεωρούμε ότι αυτό δεν θα αλλάξει», δήλωσε ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Βόλφγκανγκ Μπούχνερ, κληθείς να σχολιάσει το αποτέλεσμα των ιταλικών εκλογών.

Ο κ. Μπούχνερ ερωτήθηκε ακόμη εάν ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς θα συγχαρεί τον νικητή των εκλογών, για να απαντήσει ότι ακόμη δεν υπάρχει επίσημο αποτέλεσμα. Αρνήθηκε πάντως, ερωτώμενος σχετικά, ότι «είναι θέμα προσώπου».

Σε ερώτηση σχετικά με το εάν το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών ανησυχεί για τη σταθερότητα της ευρωζώνης μετά τις ιταλικές εκλογές, η εκπρόσωπος Φραντσίσκα Κάλβαϊ περιορίστηκε να επισημάνει ότι υπάρχουν στην ευρωζώνη συγκεκριμένοι κανόνες και το Βερολίνο αναμένει ότι τους τηρούν όλα τα κράτη - μέλη.

Κομισιόν: Ελπίζουμε ότι θα έχουμε εποικοδομητική συνεργασία με τις νέες ιταλικές αρχές

«Ελπίζουμε ότι θα έχουμε μία εποικοδομητική συνεργασία με τις νέες ιταλικές αρχές», ανέφερε ο Επικεφαλής Εκπρόσωπος της Κομισιόν Ερίκ Μαμέρ, ερωτηθείς για τα αποτελέσματα των χθεσινών εκλογών σημειώνοντας ότι «η Κομισιόν και η Πρόεδρος εργάζονται με τις κυβερνήσεις, οι οποίες βγαίνουν από τις κάλπες των κρατών-μελών της ΕΕ». Ωστόσο επισημαίνεται ότι προς το παρόν αναμένεται η ανακοίνωση της νέας κυβέρνησης.

 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Politico, Guardian

(φωτογραφίες AP)

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια