Διαδήλωση για τη Μαχσά Αμινί στο Σύνταγμα: Γυναίκες έκοψαν τα μαλλιά τους (εικόνες)

Ελλάδα
Διαδήλωση για τη Μαχσά Αμινί στο Σύνταγμα: Γυναίκες έκοψαν τα μαλλιά τους (εικόνες)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Διαμαρτυρία Ιρανών πραγματοποιήθηκε το Σάββατο στο Σύνταγμα - Γυναίκες έκοψαν τα μαλλιά τους και έκαψαν χιτζάμπ.

Περίπου 200 άτομα διαδήλωσαν στο Σύνταγμα στη μνήμη της Μαχσά Αμινί, της οποίας ο θάνατος στο έχει προκαλέσει κύμα οργής στο Ιράν αλλά και σε όλο τον κόσμο.

Φωνάζοντας ρυθμικά το όνομα της τραγικά χαμένης 22χρονης αλλά και το σύνθημα «ελευθερία», τίμησαν τη μνήμη της και διαμαρτυρήθηκαν για τα δικαιώματα των γυναικών.

Μάλιστα, ορισμένες γυναίκες έκοψαν τα μαλλιά τους ως ένδειξη συμπαράστασης, έκαψαν χιτζάμπ, ενώ σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ, ένας άνδρας φέρεται να αυτοτραυματίστηκε ελαφρά στο κεφάλι διαμαρτυρόμενος για το ιρανικό καθεστώς.

Οι διαδηλωτές δήλωσαν ότι η πτώση του τυραννικού καθεστώς είναι μονόδρομος για να μην υπάρξει νέα Μαχσά Αμινί και ζήτησαν να μην υποστηριχθεί από κανένα κράτος.

Όλα αυτά ενώ με αμείωτη ένταση συνεχίζονται οι διαδηλώσεις στο Ιράν μετά τον θάνατο της 22χρονης κοπέλας. Οι αρχές πρέπει «να αντιμετωπίσουν με αποφασιστικότητα όσους αντιτίθενται στην ασφάλεια και την ηρεμία της χώρας», δήλωσε ο πρόεδρος της χώρας Εμπραχίμ Ραϊσί, σύμφωνα με κρατικά μέσα ενημέρωσης, τη στιγμή που εκατοντάδες διαδηλωτές έχουν τεθεί υπό κράτηση.

Το σχόλιο του Ιρανού προέδρου έγινε κατά τη διάρκεια συλλυπητήριου τηλεφωνήματος στην οικογένεια φρουρού ασφαλείας ο οποίος μαχαιρώθηκε, σύμφωνα με τις αρχές, από οργισμένους διαδηλωτές.

Εδώ και μία εβδομάδα οργανώνονται διαδηλώσεις σε πολλές πόλεις του Ιράν με αφορμή τον θάνατο της Μαχσά Αμινί. Η 22χρονη συνελήφθη στις 13 Σεπτεμβρίου στην Τεχεράνη για «ανάρμοστη ενδυμασία» από την «αστυνομία ηθών», η οποία είναι επιφορτισμένη με τον έλεγχο της τήρησης του αυστηρού ενδυματολογικού κώδικα της Ισλαμικής Δημοκρατίας. Η Αμινί πέθανε τρεις ημέρες αργότερα στο νοσοκομείο και ο θάνατός της πυροδότησε διαδηλώσεις στις κύριες πόλεις του Ιράν, μεταξύ των οποίων η πρωτεύουσα Τεχεράνη.

Ο πρόεδρος του Ιράν «τόνισε ότι είναι αναγκαίο να διαχωριστούν οι διαμαρτυρίες από τη διατάραξη της δημόσιας τάξης και ασφάλειας και χαρακτήρισε τα γεγονότα (…) στάση», σύμφωνα με ιρανικά μέσα ενημέρωσης.

Ιρανικά πρακτορεία μετέδωσαν ότι 739 διαδηλωτές, μεταξύ των οποίων και 60 γυναίκες, έχουν συλληφθεί στην επαρχία Γκιλάν, στην περιοχή της Κασπίας, ενώ μαρτυρίες κάνουν λόγο για διακοπή της επικοινωνίας με την πόλη Οσναβιέχ, στο βορειοδυτικό Ιράν.

Με πληροφορίες απο ΑΠΕ-ΜΠΕ 

Φωτογραφίες ΙΝΤΙΜΕ 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News