default-image

Νέα πρόκληση Ακάρ: Με τις προκλήσεις τους το κολύμπι θα φανεί χρήσιμο στους Έλληνες

Κόσμος
Νέα πρόκληση Ακάρ: Με τις προκλήσεις τους το κολύμπι θα φανεί χρήσιμο στους Έλληνες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Τούρκος υπουργός Εθνικής Άμυνας κατηγόρησε, επίσης, την Ελλάδα ότι «στρατιωτικοποιεί νησιά με αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς κατά παράβαση των συνθηκών»

Την εμπρηστική ρητορική κατά της Ελλάδας, την οποία ανέδειξε από το βήμα της 77ης Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) ο Κυριάκος Μητσοτάκης, διατηρεί η Αγκυρα, με τον Τούρκο υπουργό Εθνικής Άμυνας Χουλουσί Ακάρ λίγες ώρες μετά την ομιλία Μητσοτάκη στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ και το μήνυμα προς τους Τούρκους πολίτες να προχωρά σε νέες προκλητικές δηλώσεις.

Μετά τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τη σκυτάλη πήρε ο υπουργός Αμυνας της χώρας, Χουλουσί Ακάρ –λίγες μόλις ώρες μετά την ομιλία του έλληνα πρωθυπουργού– αμφισβητώντας εκ νέου την κυριαρχία ελληνικών νησιών και εκτοξεύοντας απειλές προς την Αθήνα.

«Στρατιωτικοποιούν τα νησιά με αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς κατά παράβαση των συνθηκών. Αυτή η κατάσταση μας δίνει το δικαίωμα της αυτοάμυνας και κάνει αμφισβητούμενη την κυριαρχία των νησιών. Όταν το λέμε αυτό, κάνουν φασαρία ότι απειλούμε την κυριαρχία τους», είπε ο Ακάρ σε συνέντευξή του στην Hurryiet που αποτελεί και το κεντρικό θέμα της τουρκικής εφημερίδας το Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2022.

Ο Ακάρ, σχολίασε δηλώσεις του Έλληνα ομολόγου του Νίκου Παναγιωτόπουλου από το Καστελόριζο, λέγοντας πως «βλέποντας την προκλητική τους στάση τον τελευταίο καιρό, σκεφτήκαμε ότι ξέχασαν να κολυμπήσουν. Αν πάνε με αυτή τη νοοτροπία, το να ξέρουν να κολυμπούν θα τους φανεί χρήσιμο».

Κατηγόρησε, επίσης, την Ελλάδα ότι «στρατιωτικοποιεί νησιά με αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς κατά παράβαση των συνθηκών».

«Αυτή η κατάσταση μας δίνει το δικαίωμα της αυτοάμυνας και κάνει αμφισβητούμενη την κυριαρχία των νησιών. Όταν το λέμε αυτό, κάνουν φασαρία ότι απειλούμε την κυριαρχία τους» επεσήμανε ο τούρκος υπουργός.

Ενοχλήθηκε η Άγκυρα 

Όπως δείχνουν οι πρώτες - μάλλον αμήχανες - αντιδράσεις από τουρκικής πλευράς, η Άγκυρα μάλλον ενοχλήθηκε από τα όσα είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. 

Σύμφωνα με όσα μεταφέρει το επίσημο πρακτορείο Anadolu, πηγές της αντιπροσωπείας της Τουρκίας στη Νέα Υόρκη επέκριναν τον Έλληνα πρωθυπουργό κάνοντας λόγο για δηλώσεις κατά της Άγκυρας, για την αποστροφή του ότι η Τουρκία «συνεχίζει να διαδραματίζει αποσταθεροποιητικό ρόλο στην Ανατολική Μεσόγειο, τη Μέση Ανατολή και τον Καύκασο».

«Δυστυχώς, αυτή η δήλωση ήταν ένα ακόμη παράδειγμα διαστρέβλωσης των γεγονότων και εχθρικής αφήγησης κατά της Τουρκίας. Ο ρόλος της Τουρκίας στην περιοχή της και πέρα ​​από αυτήν εκτιμάται από τη διεθνή κοινότητα» ανέφεραν και υποστήριξαν ότι η Άγκυρα έχει εφαρμόσει τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. 

Φωτογραφία αρχείου: Associated press

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News