Ισλανδία: Σύλληψη 4 υπόπτων για προετοιμασία «τρομοκρατικής» ενέργειας

Κόσμος
Ισλανδία: Σύλληψη 4 υπόπτων για προετοιμασία «τρομοκρατικής» ενέργειας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Οι χθεσινές αστυνομικές επιχειρήσεις (...) εγγράφονται στο πλαίσιο έρευνας για την προετοιμασία τρομοκρατικής επίθεσης», εξήγησε σε δημοσιογράφους ο Καρλ Στάινερ Βάλσον, ο επικεφαλής της αστυνομίας της Ισλανδίας

Η ισλανδική αστυνομία ανακοίνωσε χθες, Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου, πως συνέλαβε τέσσερα πρόσωπα κατά τη διάρκεια επιχείρησης ευρείας κλίμακας που συνδεόταν με την προετοιμασία «τρομοκρατικής ενέργειας»· πρόκειται για τις πρώτες συλλήψεις αυτής της φύσης στην ιστορία του μικρού νησιωτικού κράτους.

«Οι χθεσινές αστυνομικές επιχειρήσεις (...) εγγράφονται στο πλαίσιο έρευνας για την προετοιμασία τρομοκρατικής επίθεσης», εξήγησε σε δημοσιογράφους ο Καρλ Στάινερ Βάλσον, ο επικεφαλής της αστυνομίας της Ισλανδίας.

Αρκετά ημιαυτόματα όπλα —κάποια είχαν μέρη τυπωμένα με τρισδιάστατους εκτυπωτές— κατασχέθηκαν σε εννέα χωριστές τοποθεσίες, όπως και «χιλιάδες» σφαίρες, σύμφωνα με την αστυνομία.

Τέσσερις Ισλανδοί, όλοι εικοσάρηδες, συνελήφθησαν σε προάστιο της πρωτεύουσας Ρέικιαβικ και στην πόλη Μόσφελσμπερ (νοτιοδυτικά) κατά τη διάρκεια της επιχείρησης αυτής, στην οποία συμμετείχαν περίπου πενήντα αστυνομικοί, προχθές Τετάρτη. Δύο από τους υπόπτους προφυλακίστηκαν χθες Πέμπτη.

Τα κίνητρά τους είναι προς το παρόν άγνωστα. Στόχοι ήταν «διάφοροι θεσμοί» και «πολίτες του κράτους», σύμφωνα με τον κ. Βάλσον. Ανάμεσα στους στόχους θεωρείται πως ήταν το κοινοβούλιο και πιθανόν η ίδια η αστυνομία.

Οι αρχές σημείωσαν πως προσπαθούν να εξακριβώσουν εάν υπάρχουν σχέσεις ανάμεσα στους άνδρες αυτούς και εξτρεμιστικές οργανώσεις και συμπλήρωσαν πως βρίσκονται σε επαφή με υπηρεσίες ασφαλείας στο εξωτερικό.

«Εξ όσων γνωρίζουμε, είναι η πρώτη φορά που διενεργείται έρευνα αυτής της φύσης» στην Ισλανδία, είπε ο κ. Βάλσον.

Η μικρή χώρα 375.000 κατοίκων κατατάσσεται πρώτη στον παγκόσμιο δείκτη ειρήνης αφότου συμπεριλήφθηκε στον κατάλογο το 2008: χαρακτηρίζεται «η πιο ειρηνική χώρα του κόσμου».

Τα βίαια επεισόδια εκεί είναι ιδιαίτερα σπάνια, όπως μαρτυρά ο δείκτης εγκληματικότητας, που συγκαταλέγεται στους χαμηλότερους στην υφήλιο, αν και η αναζωπύρωση της βίας τα τελευταία χρόνια ανησυχεί τις αρχές.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

(Φωτογραφία αρχείου Unsplash)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News