«Φλέγεται» το Ιράν: Αιματοκύλισμα στις διαδηλώσεις για τον θάνατο της 22χρονης Μαχσά Αμίνι

Κόσμος
«Φλέγεται» το Ιράν: Αιματοκύλισμα στις διαδηλώσεις για τον θάνατο της 22χρονης Μαχσά Αμίνι

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι ιρανικές δυνάμεις ασφαλείας καταπνίγουν τις διαδηλώσεις για τον θάνατο της νεαρής Μαχσά Αμίνι στη διάρκεια της κράτησής της από την αστυνομία ηθών στην Τεχεράνη, γιατί δε φορούσε σωστά τη μαντίλα της

Τουλάχιστον 31 πολίτες, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό το βράδυ της Πέμπτης 22 Σεπτεμβρίου, έχουν σκοτωθεί στο Ιράν από την έναρξη των διαδηλώσεων, που καταπνίγονται από τις δυνάμεις ασφαλείας, διαμαρτυρόμενοι για τον θάνατο της νεαρής Μαχσά Αμίνι στη διάρκεια της κράτησής της από την αστυνομία ηθών στην Τεχεράνη, γιατί δε φορούσε σωστά τη μαντίλα της.

Σύμφωνα με τη ΜΚΟ Iran Human Rights, που εδρεύει στο Όσλο, έχουν πραγματοποιηθεί διαδηλώσεις σε περισσότερες από 30 πόλεις και κωμοπόλεις στο Ιράν, με την οργάνωση να εκφράζει την ανησυχία της για τις «μαζικές συλλήψεις» διαδηλωτών και ακτιβιστών. Η διεθνής κοινότητα εκφράζει την ανησυχία της, η κυβέρνηση του Ιράν δηλώνει ότι έχει διατάξει έρευνα για τις συνθήκες θανάτου της Αμίνι, ενώ όλα δείχνουν ότι η ένταση θα κλιμακωθεί περαιτέρω, καθώς οι Φρουροί της Επανάστασης φαίνεται να καλούν σε αντιδιαδήλωση στην Τεχεράνη.

Η 22χρονη Μαχσά Αμίνι συνελήφθη στις 13 Σεπτεμβρίου στην Τεχεράνη, την οποία επισκεπτόταν με την οικογένειά της, «επειδή φορούσε ανάρμοστα ρούχα», από την αστυνομία ηθών, μια μονάδα αρμόδια να επιβάλλει τους αυστηρούς ενδυματολογικούς κανόνες της χώρας. Στο Ιράν οι γυναίκες είναι υποχρεωμένες να καλύπτουν τα μαλλιά τους όταν βρίσκονται σε δημόσιους χώρους. Επίσης η αστυνομία ηθών απαγορεύει στις γυναίκες να φορούν κοντά παλτό, πάνω από το γόνατο, στενά παντελόνια και τζιν με σκισίματα, καθώς και ρούχα με έντονα χρώματα, μεταξύ άλλων.

Η Αμίνι έπεσε σε κώμα μετά τη σύλληψή της και πέθανε στις 16 Σεπτεμβρίου στο νοσοκομείο όπου είχε διακομιστεί. Ακτιβιστές καταγγέλλουν ότι τραυματίστηκε στο κεφάλι όσο βρισκόταν υπό κράτηση. Η ιρανική αστυνομία απέρριψε τις κατηγορίες, με αξιωματούχους να ισχυρίζονται ότι η κοπέλα πέθανε αφού υπέστη «καρδιακή προσβολή» και έπεσε σε κώμα. Ωστόσο, οικογένειά της δήλωσε ότι δεν είχε προϋπάρχουσα καρδιακή πάθηση, σύμφωνα με το Emtedad news, ένα ιρανικό φιλομεταρρυθμιστικό μέσο ενημέρωσης.

Συγκλονιστική είναι η μαρτυρία τού πατέρα της νεαρής κοπέλας, του Αμχάντ Αμινί, ο οποίος δήλωσε ότι «λένε ψέματα. Λένε ψέματα. Όλα είναι ψέματα... Όσο κι αν ικέτευα, δε με άφηναν να δω την κόρη μου».

Η οικογένεια της 22χρονης καταγγέλλει, επίσης, πως οι Αρχές προχώρησαν στον ενταφιασμό της σορού της Αμινί χωρίς να αφήσουν τους συγγενείς της να δουν το σώμα της πριν την ταφή. Είναι αξιοσημείωτο ότι Ιρανοί ηγέτες έχουν δεσμευτεί να διερευνήσουν τις συνθήκες του θανάτου της Αμινί, ωστόσο έχουν κατηγορήσει ξένες χώρες, που δεν κατονομάζουν, αλλά και εξόριστες ομάδες της ιρανικής αντιπολίτευσης ότι χρησιμοποιούν τον θάνατο της 22χρονης ως πρόσχημα για να προκαλέσουν αστάθεια εντός των ιρανικών συνόρων. Η κατάσταση παραμένει έκρυθμη, ενώ τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας έχουν κλείσει σε μεγάλο βαθμό και η πρόσβαση στο Instagram και στο WhatsApp έχει περιοριστεί, σύμφωνα με δυτικά μέσα ενημέρωσης.

Το κύμα των διαδηλώσεων επεκτείνεται, ενώ φουντώνει και η συμπαράσταση σε πολλές άλλες χώρες.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News