Μητσοτάκης: Η απάντηση στο παραλήρημα του Ερντογάν - Ενημερώθηκε ο Γκουτέρες

Ελλάδα
Μητσοτάκης: Η απάντηση στο παραλήρημα του Ερντογάν - Ενημερώθηκε ο Γκουτέρες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Απόψε η ομιλία του πρωθυπουργού στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών

Την απάντησή του πρόκειται να δώσει απόψε (Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου), ο πρωθυπουργός Κυριακός Μητσοτάκης, στο παραλήρημα και τις συκοφαντίες του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Τα «όπλα» του Μητσοτάκη

O Κυριάκος Μητσοτάκης, στην σημερινή, επίσημη ομιλία του προς τους ηγέτες που μετέχουν στη ΓΣ του ΟΗΕ, αναμένεται να αποδομήσει ένα προς ένα όλα τα σημεία της τουρκικής προπαγάνδας και των ανυπόστατων και χυδαίων χαρακτηρισμών του Ταγίπ Ερντογάν, από το ίδιο βήμα και προς το ίδιο ακροατήριο, που επεχείρησε να παραπλανήσει ο Τούρκος Πρόεδρος σε βάρος της χώρας μας.

Απέναντι στα εξωφρενικά fake news του Τούρκου Προέδρου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα αντιτάξει ψύχραιμα και αποφασιστικά την αλήθεια και αδιαμφισβήτητα επιχειρήματα που εδράζονται στις στέρεες βάσεις το Διεθνούς Δικαίου. Αναφορικά με τις άγνωστου προελεύσεως φωτογραφίες νεκρών προσφυγόπουλων θα αντιπαραθέσει ακλόνητα στοιχεία για την εργαλειοποίηση απελπισμένων προσφύγων και μεταναστών από την Τουρκία ιδίως στον Έβρο και εκείνα για 10.000 διασώσεις από τις ελληνικές αρχές στο Αιγαίο (πάνω από 100 μόλις χθες έξω από τη Λέρο) και την αποτροπή 154.000 παράνομων εισόδων από τα ελληνικά σύνορα και σύνορα της Ευρώπης. Έναντι των ανυπόστατων ισχυρισμών για παραβίαση των δικαιωμάτων της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης, θα αντιπαραβάλλει τη συρρίκνωση της ελληνικής μειονότητας στην Κωνσταντινούπολη στους μόλις 5.000 Έλληνες από 100.000.

Με λίγα λόγια θα αναδείξει το μαύρο και το άσπρο των δύο πλευρών του Αιγαίου. Ποιος είναι θεματοφύλακας της σταθερότητας και της ασφάλειας και ποιος ο μπουρλοτιέρης στη Νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ. Ποιος ρίχνει γέφυρες διαλόγου και ποιος τις ανατινάσσει. Ποιος κινείται με «όπλο» το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας και ποιος απειλεί να πάρει τα όπλα. Με αυτό τον τρόπο θα αναδείξει το μέγεθος του αναθεωρητισμού και νέο-οθωμανισμού της Άγκυρας και την ταύτισή του με τον Βλάντιμιρ Πούτιν.

Η συνάντηση Μητσοτάκη - Γκουτέρες

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε την Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου, με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες στην έδρα του Οργανισμού στη Νέα Υόρκη στο πλαίσιο της 77ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, συζητήθηκαν διεθνή και περιφερειακά ζητήματα, ιδιαίτερα θέματα ελληνικού ενδιαφέροντος.

Για το Κυπριακό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι η στάση της Τουρκίας και της τουρκοκυπριακής πλευράς ισοδυναμεί με πλήρη απόρριψη των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας για την ειρηνική και δίκαιη διευθέτηση του Κυπριακού στο πλαίσιο διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας.

Ο πρωθυπουργός, κατά τις ίδιες πηγές, ενημέρωσε επίσης τον Γενικό Γραμματέα για την τουρκική προκλητικότητα, που εκδηλώνεται τόσο με την αναβάθμιση των παράνομων αξιώσεων, όσο και σε επίπεδο ρητορικής. Επανέλαβε ότι η Αθήνα πορεύεται πάντα με βάση το Διεθνές Δίκαιο, τις πρόνοιες της Σύμβασης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας και τις αρχές καλής γειτονίας.

Συνέντευξη του πρωθυπουργού στο CNN - «Παράλογος ισχυρισμός»

Ο πρωθυπουργός σε συνέντευξη που έδωσε στο CNN, για τη στάση της Τουρκίας, ο πρόεδρος της οποίας κατηγόρησε την Ελλάδα για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, απάντησε πως αυτός είναι εντελώς παράλογος ισχυρισμός.

«Η Ελλάδα έχει σώσει δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους στη θάλασσα. Μόλις σήμερα, είχαμε δύο ναυάγια. Σώσαμε περισσότερα από 100 ανθρώπους, ανάμεσά τους πολλά παιδιά. Επομένως, το να κατηγορεί κάποιος την Ελλάδα για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας —και αυτή η κατηγορία προέρχεται στην πραγματικότητα από μια χώρα που έχει ιστορικό εργαλειοποίησης μεταναστών για πολιτικούς σκοπούς— είναι εντελώς παράλογο. Θα πρέπει να υπενθυμίσω σε εσάς και στους τηλεθεατές σας τι συνέβη πριν από ενάμιση χρόνο, τον Μάρτιο του 2020, όταν ο πρόεδρος (της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ) Ερντογάν ενθάρρυνε ανοιχτά δεκάδες χιλιάδες απελπισμένους ανθρώπους να περάσουν στην Ευρώπη, στην Ελλάδα και από εκεί στην υπόλοιπη Ευρώπη, προκειμένου να ασκήσει πίεση στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Επομένως, δεν είμαστε εμείς που εργαλειοποιούμε τους μετανάστες για πολιτικούς σκοπούς. Έχουμε υποχρέωση να προστατεύσουμε και να υπερασπιστούμε τα σύνορά μας. Αλλά με πλήρη σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα. Και κάθε φορά που υπάρχει έστω και ένας άνθρωπος που χρειάζεται να διασωθεί στη θάλασσα, η ακτοφυλακή μας έχει παρέμβει. Και όπως σάς είπα, μόλις σήμερα διασώσαμε περισσότερους από 100 ανθρώπους στη θάλασσα. Άρα πρόκειται για πλήρη αντιστροφή της πραγματικότητας. Και είμαι πραγματικά απογοητευμένος από αυτού του είδους τον διαρκή πόλεμο ψευδών ειδήσεων.

Θα πρέπει να μπορούμε να καθίσουμε στο τραπέζι με την Τουρκία και να συζητήσουμε ως πολιτισμένοι γείτονες και να συνεργαστούμε πάνω στο ζήτημα της μετανάστευσης. Ήμουν ο πρώτος που είπε ότι η Τουρκία έχει να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη διαχείριση της μεταναστευτικής κρίσης. Αλλά αυτός σίγουρα δεν είναι αυτός ο τρόπος, από την πλευρά της Τουρκίας, να διαχειρίζεται τις διεθνείς υποθέσεις».

Ερωτηθείς γιατί το κάνει αυτό ο κ. Ερντογάν, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε πως δεν είναι σε θέση να ξέρει τι σκέφτεται ο πρόεδρος της Τουρκίας και αν αυτό είναι ζήτημα που αφορά το εσωτερικό του ακροατήριο.

«Αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι τους τελευταίους μήνες, έχουμε δει κρεσέντο τουρκικής ρητορικής που στρέφεται κυρίως κατά της Ελλάδας με εντελώς αβάσιμους, παράλογους ισχυρισμούς που αμφισβητούν την κυριαρχία επί των ελληνικών νησιών. Έχουμε πει πολύ ξεκάθαρα ότι αυτό το μοτίβο ρητορικής είναι απαράδεκτο. Υπάρχει μόνο ένα πλαίσιο για την επίλυση διαφορών μεταξύ των κρατών: αυτό είναι η αυστηρή τήρηση του Διεθνούς Δικαίου, στην περίπτωσή μας η τήρηση του Δίκαιου της Θάλασσας. Ενθαρρύνουμε συνεχώς την Τουρκία να καθίσει στο τραπέζι και να συζητήσει με βάση αυτές τις αρχές. Εντέλει, είμαστε γείτονες και πρέπει να βρούμε τρόπο να επιλύσουμε τις διαφωνίες μας με πολιτισμένο τρόπο».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News