Χάος στο Ιράν - Μπορούν οι μαζικές διαδηλώσεις να ρίξουν το καθεστώς;

Κόσμος
Χάος στο Ιράν - Μπορούν οι μαζικές διαδηλώσεις να ρίξουν το καθεστώς;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Χάος στο Ιράν από τις διαδηλώσεις - Tουλάχιστον 31 οι νεκροί μετά τον θάνατο της Μαχσά Αμινί

Τουλάχιστον 31 πολίτες έχουν σκοτωθεί στο Ιράν από την έναρξη των διαδηλώσεων, που καταπνίγονται από τις δυνάμεις ασφαλείας, διαμαρτυρόμενοι για τον θάνατο της νεαρής Μαχσά Αμινί στη διάρκεια της κράτησής της από την αστυνομία ηθών στην Τεχεράνη, ανέφερε σήμερα η ΜΚΟ Iran Human Rights (IHR) με έδρα το Όσλο.

«Ο ιρανικός λαός βγήκε στους δρόμους για να αγωνιστεί για τα θεμελιώδη δικαιώματά του και την ανθρώπινη αξιοπρέπειά του (...) και η κυβέρνηση απαντά σε αυτές τις ειρηνικές διαδηλώσεις με σφαίρες», κατήγγειλε ο διευθυντής της ΜΚΟ Μαχμούντ Αμίρι-Μόγκανταμ σε ανακοίνωσή του που δόθηκε στη δημοσιότητα έπειτα από έξι ημέρες διαδηλώσεων.

Σύμφωνα με το Assosiated Press, οι Αρχές του Ιράν έχουν βρεθεί αντιμέτωπες και με άλλα κύματα διαμαρτυριών διαμαρτυριών που χρονολογούνται δεκαετίες πίσω, καταπνίγοντάς τα τελικά με ωμή βία.

Η πιο σοβαρή πρόκληση ήταν οι διαδηλώσεις που είχαν ακολουθήσει μετά το αμφισβητούμενο αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών του 2009, όταν εκατομμύρια Ιρανοί βγήκαν στους δρόμους ζητώντας μεταρρυθμίσεις. Οι ιρανικές Αρχές είχαν τότε απαντήσει με βάναυση καταστολή, ανοίγοντας πυρ εναντίον των διαδηλωτών, εξαπολύοντας κύματα συλλήψεων και οδηγώντας τους ηγέτες της αντιπολίτευσης σε κατ’ οίκον περιορισμό.

Μεταξύ των νεκρών τότε ήταν και η Νέντα Αγά Σολτάν, μια 27χρονη γυναίκα που έγινε σύμβολο του κινήματος διαμαρτυρίας.

Πώς αντέδρασε το καθεστώς στις διαδηλώσεις

Οι Ιρανοί ηγέτες έχουν υποσχεθεί να διερευνήσουν τις συνθήκες του θανάτου της Αμινί, ενώ κατηγόρησαν ξένες χώρες -που δεν κατονομάζονται- και εξόριστες ομάδες της αντιπολίτευσης ότι εκμεταλλεύονται το περιστατικό ως πρόσχημα για να υποδαυλίσουν τις ταραχές.

Η θρησκευτική ηγεσία του Ιράν αντιμετωπίζει τις Ηνωμένες Πολιτείες ως απειλή για την Ισλαμική Δημοκρατία και πιστεύουν ότι η υιοθέτηση του δυτικού τρόπου ζωής υπονομεύει την κοινωνία. Ο ίδιος ο Χαμενεΐ έχει παράλληλα αποκηρύξει τις επονομαζόμενες «έγχρωμες» επαναστάσεις στην Ευρώπη και αλλού ως ξένες επεμβάσεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ένταση γύρω από το Ιράν έχει οξυνθεί από το 2015, όταν ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ απέσυρε τις ΗΠΑ από την πυρηνική συμφωνία με το Ιράν και στη συνεχεία προχώρησε στην επιβολή εξοντωτικών κυρώσεων.

Ακτιβιστές και οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν κατηγορήσει τις ιρανικές δυνάμεις ασφαλείας για τη δολοφονία διαδηλωτών και σε άλλες περιπτώσεις στο παρελθόν, όπως αυτές για τις τιμές της βενζίνης το 2019

Πώς αντιμετωπίζονται οι γυναίκες στο Ιράν

Οι Ιρανές έχουν πλήρη πρόσβαση στην εκπαίδευση, εργάζονται εκτός σπιτιού και κατέχουν δημόσια αξιώματα. Αλλά υποχρεούνται να ντύνονται σεμνά στους δημόσιους χώρους, φορώντας δηλαδή χιτζάμπ και μακριές φαρδιές ρόμπες. Ανύπαντροι άνδρες και ανύπαντρες γυναίκες απαγορεύεται να συναναστρέφονται.

Υπεύθυνη για την επιβολή τους είναι η επονομαζόμενη «αστυνομία ηθών» που αποτελείται από άνδρες αλλά και γυναίκες. Η επιβολή των εν λόγω κανόνων είχε χαλαρώσει την περίοδο που ήταν πρόεδρος της χώρας ο μετριοπαθής Χασάν Ροχανί.

https://twitter.com/Charles_Lister/status/1572711638041788422

Φωτογραφίες AP

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News