Μεγάλωσε δύο CEOs και μία γιατρό - Το τρικ για επιτυχημένα παιδιά

Κόσμος
Μεγάλωσε δύο CEOs και μία γιατρό - Το τρικ για επιτυχημένα παιδιά

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πώς κατάφεραν οι τρεις αδερφές να επιτύχουν σε πολύ ανταγωνιστικούς και κατά κανόνα ανδροκρατούμενους τομείς;

Η Esther Wojcicki έκανε τρεις κόρες. Η Susan έγινε CEO του YouTube, η Janet γιατρός και η Anne συνιδρύτρια και CEO της 23andMe. Πώς κατάφεραν οι τρεις αδερφές να επιτύχουν σε πολύ ανταγωνιστικούς και κατά κανόνα ανδροκρατούμενους τομείς;

Η μητέρα τους, που έχει γράψει το βιβλίο «How to Raise Successful People», ξεκαθαρίζει ότι δεν θέλει να πάρει τα εύσημα για τις δικές τους επιτυχίες. Όμως συστήνει ένα απλό «τρικ» σε όποιον θέλει να μεγαλώσει παιδιά που θα επιτύχουν στη ζωή τους.

Όπως γράφει σε άρθρο της στο CNBC, το χειρότερο γονεϊκό στυλ είναι αυτό του «helicopter parenting». Κάποιοι γονείς φροντίζουν να βρίσκονται πάντα ένα βήμα μπροστά από τα παιδιά τους, για να απομακρύνουν ό,τι εμπόδια μπορεί να συναντήσουν στη ζωή τους, ώστε να μην έρθουν αντιμέτωπα με προκλήσεις και απογοητεύσεις.

Αυτό το γονεϊκό στυλ αποδυναμώνει τα παιδιά, εξηγεί η Wojcicki, καθώς ουσιαστικά οι γονείς κάνουν τα πάντα για τα παιδιά τους και φροντίζουν να ικανοποιούνται όλες οι ανάγκες τους, ακόμη και πριν καταλάβουν ότι έχουν ανάγκη.

Από την άλλη, οι γονείς δεν πρέπει να πάνε στο άλλο άκρο, τονίζει. «Μην στέλνετε τα παιδιά μόνα τους για ψώνια όταν είναι πέντε χρονών, ούτε να περιμένετε να ετοιμάσουν δείπνο όταν είναι 10. Δώστε τους προκλήσεις που ταιριάζουν στην ηλικία τους», εξηγεί.

To κόλπο

Η ίδια συμβουλεύει τους γονείς –αλλά και τους δασκάλους- να δώσουν στα παιδιά τη δύναμη να αναπτύξουν ανεξάρτητη σκέψη, να συνεργάζονται με τους γύρω τους και να αποκτήσουν αυτοπεποίθηση.

Συστήνει το «TRICK», ένα ακρωνύμιο από τις λέξεις Trust (εμπιστοσύνη), Respect (σεβασμός), Independence (ανεξαρτησία), Collaboration (συνεργασία) and Kindness (ευγένεια).

Εμπιστοσύνη: Η εμπιστοσύνη πρέπει να ξεκινά από τους γονείς. Όταν είναι σίγουροι για τις επιλογές που κάνουν, τότε μπορούν να εμπιστευτούν τα παιδιά τους ότι θα κάνουν τα απαραίτητα βήματα προς την ενδυνάμωση.

Σεβασμός: Κάθε παιδί έχει ένα χάρισμα και είναι ευθύνη των γονιών να γαλουχήσουν αυτό το δώρο. Αυτό είναι το αντίθετο από το να τους λένε ποιοι πρέπει να είναι, ποιο επάγγελμα να ακολουθήσουν και πώς πρέπει να είναι η ζωή τους.

Ανεξαρτησία: Αυτό βασίζεται σε μια ισχυρή βάση εμπιστοσύνης και σεβασμού. Τα πραγματικά ανεξάρτητα παιδιά είναι ικανά να αντιμετωπίσουν τις αντιξοότητες, τις αποτυχίες και την πλήξη, καθώς όλα αυτά είναι αναπόφευκτα στη ζωή.

Συνεργασία: Για τους γονείς, συνεργασία σημαίνει να ενθαρρύνουν τα παιδιά να συνεισφέρουν στις συζητήσεις, τις αποφάσεις ή ακόμη και στην πειθαρχία.

Καλοσύνη: Η πραγματική καλοσύνη περιλαμβάνει ευγνωμοσύνη και συγχώρεση, προσφορά προς τους άλλους και επίγνωση του κόσμου έξω από τον εαυτό σας.

«Κάντε ένα διάλειμμα και σταματήστε να παρακολουθείτε υπερβολικά τα παιδιά σας. Αφήστε τα να σας βοηθήσουν και να αναλάβουν πρωτοβουλία. Θα το εκτιμήσουν, θα είναι πιο ανεξάρτητα καθώς μεγαλώνουν και θα πιστέψουν στον εαυτό τους», είναι η συμβουλή της Wojcicki. «Ξεκινήστε αφήνοντας τα παιδιά σας να αποφασίσουν τι θέλουν να κάνουν αυτό το Σαββατοκύριακο, ίσως ακόμη και να σχεδιάσουν κάτι για όλη την οικογένεια. Φανταστείτε πόσο δυνατοί θα νιώσουν».

Πηγή: moneyreview.gr

Φωτογραφία αρχείου Unsplash

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News