Σεισμός 7,7 Ρίχτερ στο Μεξικό: Γιατί θεωρείται «καταραμένη» η 19η Σεπτεμβρίου για τη χώρα

Κόσμος
Σεισμός 7,7 Ρίχτερ στο Μεξικό: Γιατί θεωρείται «καταραμένη» η 19η Σεπτεμβρίου για τη χώρα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ανατριχιαστικές είναι οι συμπτώσεις που αποκαλύπτονται μετά τον ισχυρότατο σεισμό των 7,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που έπληξε το Μεξικό

Ισχυρή σεισμική δόνηση 7,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, ταρακούνησε χθες Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου, την πολιτεία Μιτσοακάν στο Μεξικό. Χιλιάδες πολίτες ξεχύθηκαν στους δρόμους, ενώ ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του και άλλος ένας τραυματίστηκε.

Λόγω της ισχύος του σεισμού, το αμερικανικό κέντρο προειδοποίησης τσουνάμι (PTWC) εξέδωσε προειδοποίηση για τσουνάμι ύψους 1-3 μέτρων στις μεξικανικές ακτές και για μικρότερο (έως και 0,3 μ.) στις ακτές Κολομβίας, Κόστα Ρίκας, Εκουαδόρ, Ελ Σαλβαδόρ, Γουατεμάλας, Ονδούρας, Νικαράγουας, Παναμά και Περού.

Γιατί θεωρείται «καταραμένη» ημέρα η 19η Σεπτεμβρίου

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ισχυρός σεισμός σημειώθηκε ακριβώς την ίδια ημέρα 19 Σεπτεμβρίου, με την «καταραμένη» επέτειο των εξαιρετικά φονικών σεισμών του 1985 και του 2017 στη χώρα.

Η πρώτη ήταν μεγέθους 8 Ρίχτερ και είχε γίνει στις 19 Σεπτεμβρίου 1985, λίγους μόνο μήνες πριν από το Μουντιάλ του 1986 (που διεξήχθη κανονικά), έχασαν τη ζωή τους περί τους 5.000 ανθρώπους στην ευρύτερη περιοχή της Πόλης του Μεξικού.

Η δεύτερη ήταν μεγέθους 7,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και έγινε στις 19 Σεπτεμβρίου 2017, αφήνοντας πίσω της 350 ανθρώπους νεκρούς και ανυπολόγιστες καταστροφές.

Ίσως, για τον λόγο αυτό, χθες 19 Σεπτεμβρίου 2022, ήταν προγραμματισμένη στη χώρα άσκηση προσομοίωσης, σαν υπενθύμιση προς τους πολίτες για το πώς να προστατευτούν από τους σεισμούς που είναι αρκετά συχνοί στη χώρα.

Σύμφωνα με το σενάριο, ο συναγερμός χτύπησε το μεσημέρι της Δευτέρας στην Πόλη του Μεξικού, βγάζοντας χιλιάδες ανθρώπους στον δρόμο για τον υποτιθέμενο σεισμό που χτύπησε στην πρωτεύουσα της χώρας. Το εντυπωσιακό είναι ότι το σενάριο της άσκησης ήθελε τη χώρα να έχει χτυπηθεί από σεισμό 8,1 βαθμών στην Πολιτεία Μιτσοακάν, την ίδια που χτυπήθηκε λίγο αργότερα από τον πραγματικό σεισμό!

Λίγα λεπτά μετά το τέλος της άσκησης εκδηλώθηκε ο πραγματικός σεισμός, που έγινε έντονα αισθητός και στην Πόλη του Μεξικού.

(φωτογραφία αρχείου pexels)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News