Βασίλισσα Ελισάβετ: «Αντίο» με μεγαλοπρέπεια και λαμπρότητα

Κόσμος
Βασίλισσα Ελισάβετ: «Αντίο» με μεγαλοπρέπεια και λαμπρότητα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Παγκόσμιο τηλεοπτικό γεγονός η κηδεία της βασίλισσας της Βρετανίας - Πολύωρη η τελετή που ξεκίνησε από το Αβαείο του Ουεστμίνστερ και ολοκληρώθηκε στο κάστρο του Ουίνδσορ

Με επιβλητικό τρόπο έπεσε η «αυλαία» στην 70χρονη βασιλεία της Ελισάβετ ΙΙ. Η ενθρόνισή της ήταν η πρώτη που μεταδόθηκε ζωντανά στην τηλεόραση και η κηδεία της η πρώτη Βρετανού μονάρχη που όχι μόνο μεταδόθηκε ζωντανά, αλλά απέκτησε τον χαρακτήρα παγκόσμιου τηλεοπτικού γεγονότος, καθώς όλα σχεδόν τα ΜΜΕ του κόσμου την αναμετέδιδαν ζωντανά.

Στην πρώτη επίσημη κηδεία με τέτοιου είδους τιμές που έγινε στη Βρετανία από το 1965 και τον θάνατο του Ουίνστον Τσόρτσιλ παρευρέθηκαν εκατοντάδες παγκόσμιοι ηγέτες, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, ενώ χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στο κέντρο του Λονδίνου για να συμμετάσχουν στις ιστορικές στιγμές.

Από το Ουεστμίνστερ Χολ, όπου η σορός της εκλιπούσας βασίλισσας εξετέθη επί τετραήμερο σε λαϊκό προσκύνημα, μεταφέρθηκε χθες το μεσημέρι, ώρα Ελλάδας, στο Αβαείο του Ουεστμίνστερ στην «καρδιά» του Λονδίνου, συνοδεία του νέου βασιλιά Κάρολου και άλλων σημαινόντων μελών της βρετανικής βασιλικής οικογένειας. Εντός του Αβαείου απαγγέλθηκαν αποσπάσματα της Βίβλου, υπό τους ήχους ύμνων που ακούγονται σε κάθε επίσημη νεκρώσιμη ακολουθία από τις αρχές του 18ου αιώνα. Μεταξύ αυτών που βρέθηκαν πίσω από το φέρετρο της μακροβιότερης μονάρχη της Βρετανίας ήταν ο εγγονός της βασίλισσας και μελλοντικός βασιλιάς, ο 9χρονος πρίγκιπας Γεώργιος, ενώ ο Κάρολος και η Καμίλα, καθώς και τα άλλα μέλη της οικογένειας εμφανίστηκαν εμφανώς καταβεβλημένα στην προσεκτικά χορογραφημένη πομπή και τη νεκρώσιμη τελετή.

Ο Αρχιεπίσκοπος του Κάντερμπουρι, Τζάστιν Ουέλμπι, επικεφαλής της Αγγλικανικής Εκκλησίας, απέτισε φόρο τιμής στην εκλιπούσα βασίλισσα Ελισάβετ Β’ στη διάρκεια της νεκρώσιμης ακολουθίας, τονίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι «σε ομιλία, την οποία εκφώνησε με την ευκαιρία των 21ων γενεθλίων της, η εκλιπούσα είχε δηλώσει ότι όλη της η ζωή θα είναι αφιερωμένη στην υπηρεσία του έθνους και της Κοινοπολιτείας. Σπάνια έχει τηρηθεί σε τέτοιο βαθμό μια υπόσχεση», είπε ο Αρχιεπίσκοπος.

Μετά το πέρας της νεκρώσιμης ακολουθίας, τηρήθηκε σιγή δύο λεπτών στη μνήμη της βασίλισσας Ελισάβετ Β' στο Αβαείο του Ουεστμίνστερ στο Λονδίνο, όπως και σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο. Η σορός της βασίλισσας μεταφέρθηκε ακολούθως στην αψίδα του Ουέλινγκτον, διασχίζοντας το κεντρικό Λονδίνο, περνώντας από τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ.

Η τελευταία πράξη γράφτηκε στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου, μέσα στο κάστρο του Ουίνδσορ, όπου έλαβε χώρα η νεκρώσιμη ακολουθία και το τελευταίο «αντίο» από τους συγγενείς της. Ύστερα από την πολύωρη τελετή, που ξεκίνησε από το Αβαείο του Ουεστμίνστερ και ολοκληρώθηκε στο κάστρο του Ουίνδσορ, το φέρετρο με τη σορό της βασίλισσας Ελισάβετ ΙΙ τοποθετήθηκε στη βασιλική κρύπτη, προτού μεταφερθεί αργότερα για την ιδιωτική ταφή. Προτού εισέλθει στην κρύπτη και ανακρουστεί ο εθνικός ύμνος, αφαιρέθηκαν από το φέρετρο τα σύμβολα της εξουσίας - το στέμμα, η σφαίρα και το σκήπτρο - και τοποθετήθηκαν στην Αγία Τράπεζα.

Ο βασιλιάς Κάρολος Γ’, ο οποίος μετά βίας συγκρατούσε τα δάκρυά του, ήταν χθες το βράδυ επικεφαλής της ιδιωτικής τελετής της οικογένειας, μακριά από τις κάμερες, κατά την οποία το φέρετρο της Ελισάβετ και του συζύγου της, Φιλίππου, ο οποίος απεβίωσε πέρυσι σε ηλικία 99 ετών, ενταφιάστηκαν στο ίδιο παρεκκλήσι, όπου αναπαύονται οι γονείς και η αδερφή της, πριγκίπισσα Μαργαρίτα.

Πιστά μέχρι το τέλος, τα σκυλάκια και το άλογο της βασίλισσας

Το μαύρο πόνι της βασίλισσας Ελισάβετ, η Έμμα, συνοδευόμενο από τον ιπποκόμο του, παρακολούθησε τη νεκρική πομπή να μπαίνει στο κάστρο του Ουίνδσορ και να οδεύει στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου. Τα δύο κόργκι της βασίλισσας, η Σάντι και ο Μίουικ, μεταφέρθηκαν επίσης από το προσωπικό στους κήπους της βασιλικής κατοικίας, για να περιμένουν την άφιξη της σορού της βασίλισσας.

Ως γνωστόν, η Ελισάβετ αγαπούσε πολύ τα σκυλάκια κόργκι και τα άλογα και απολάμβανε την ιππασία. Ο πρίγκιπας Άντριου, ο δευτερότοκος γιος της, θα αναλάβει τώρα τη φροντίδα των δύο σκυλιών.

Το χειρόγραφο «αντίο» του Καρόλου

Ο βασιλιάς Κάρολος απέτισε φόρο τιμής στη μητέρα του, τη βασίλισσα Ελισάβετ, με ένα χειρόγραφο σημείωμα που τοποθετήθηκε πάνω στο φέρετρό της, στο οποίο αναγράφονταν “Εις μνήμην, με αγάπη και αφοσίωση, Κάρολος”. Πάνω στο φέρετρο τοποθετήθηκε επίσης ένα στεφάνι που, σύμφωνα με τα Ανάκτορα, ήταν φτιαγμένο, κατ’ απαίτηση του Καρόλου, από δεντρολίβανο, βελανιδιά και μυρτιά, από ένα δέντρο το οποίο φυτεύτηκε από τις μυρτιές που χρησιμοποίησε η Ελισάβετ στη γαμήλια ανθοδέσμη της. Τα χρυσά, ροζ, λευκά και κόκκινο-μοβ λουλούδια προέρχονταν όλα από τους κήπους των βασιλικών κατοικιών.

Ετάφη μαζί με τον σύζυγό της Φίλιππο               

Στην τελευταία της κατοικία αναπαύεται η βασίλισσα Ελισάβετ Β’ της Βρετανίας, η οποία ετάφη μαζί με τον επί 73 χρόνια σύζυγό της Φίλιππο, στο Κάστρο του Ουίνδσορ, σε μια ιδιωτική τελετή μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, παρουσία μόνο μελών της βασιλικής οικογένειας.

Νωρίτερα, η σορός της Ελισάβετ Β’ είχε τοποθετηθεί στη βασιλική κρύπτη, αφού πρώτα αφαιρέθηκαν από το φέρετρο τα σύμβολα της εξουσίας – το στέμμα, η σφαίρα και το σκήπτρο.

Ο βασιλιά Κάρολος Γ’ μετά βίας συγκρατούσε τα δάκρυά του κατά την ανάκρουση του εθνικού ύμνου.

Στο ίδιο παρεκκλήσι έχουν ταφεί οι γονείς της βασίλισσας Ελισάβετ Β’ και η αδερφή της, πριγκίπισσα Μαργαρίτα.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News