default-image

Βασίλισσα Ελισάβετ: Έπεσε η αυλαία μιας ολόκληρης εποχής - Νέος βασιλιάς ο λάτρης της Κρήτης, Κάρολος

Κρήτη
Βασίλισσα Ελισάβετ: Έπεσε η αυλαία μιας ολόκληρης εποχής - Νέος βασιλιάς ο λάτρης της Κρήτης, Κάρολος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο θάνατος της δημοφιλούς βασίλισσας της Βρετανίας κλείνει έναν κύκλο 70 ολόκληρων χρόνων, όσων παρέμενε στον θρόνο - Η μονάρχης συνεργάστηκε με 15 πρωθυπουργούς της Αλβιόνας, 14 Αμερικανούς προέδρους και 5 Πάπες

Η αυλαία μιας πολυτάραχης εποχής έπεσε βαριά το απόγευμα της Πέμπτης 8 Σεπτεμβρίου, με τους τίτλους τέλους στην 70χρονη βασιλεία της μακροβιότερης μονάρχη της Γηραιάς Αλβιόνας και από τις πλέον δημοφιλείς ηγετικές μορφές του κόσμου. Ο θάνατος της βασίλισσας Ελισάβετ ΙΙ, σε ηλικία 96 ετών, βύθισε στο πένθος τη Βρετανία και ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο που καλείται πλέον να διαχειριστεί ο διάδοχος, ο γιος της Κάρολος.

Η Ελισάβετ αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας που επιδεινώθηκαν μετά τον θάνατο του συζύγου της Φιλίππου, ένα χρόνο πριν. Η τελευταία της δημόσια εμφάνιση την περασμένη Τρίτη, κατά την υποδοχή της νέας πρωθυπουργού της Βρετανίας Λιζ Τρας, παραχώρησε τη θέση της σε μια νέα σειρά από φήμες, που φούντωσαν την Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου, με την ανακοίνωση των Ανακτόρων, ότι η μονάρχης βρισκόταν υπό ιατρική παρακολούθηση, και κυρίως όταν έγινε γνωστό ότι έσπευδαν στο κάστρο Μπαλμόραλ της Σκοτίας, όπου διέμενε το τελευταίο διάστημα, όλα τα μέλη της οικογένειάς της.

«Η βασίλισσα απεβίωσε εν ειρήνη στο Μπαλμόραλ σήμερα το απόγευμα», ανέφερε η τελευταία ανακοίνωση των Ανακτόρων, με το πέπλο του πένθους να ξεδιπλώνεται απ’ άκρου εις άκρον της Βρετανίας, αλλά και πολλών χωρών στις οποίες η Ελισάβετ ήταν εξαιρετικά δημοφιλής.

Η Ελισάβετ-Αλεξάνδρα-Μαίρη, όπως ήταν το πλήρες όνομά της, είχε γεννηθεί στις 21 Απριλίου 1926 στο Μέιφερ του Λονδίνου και είχε αναλάβει επισήμως τις τύχες της Μεγάλης Βρετανίας στις 2 Ιουνίου 1953 στο Αβαείο του Γουεστμίνστερ, στο Λονδίνο, όταν στέφθηκε βασίλισσα. Ήταν η βασίλισσα που διόρισε 15 πρωθυπουργούς με πρώτο τον Ουίνστον Τσόρτσιλ και τελευταία τη Λιζ Τρας, μόλις πριν από λίγες ημέρες. Στο διάβα της διαδρομής της συναντήθηκε πολλές φορές με την Ιστορία. Όταν ανέλαβε τα σκήπτρα, σε ηλικία 25 ετών, τη Σοβιετική Ένωση κυβερνούσε ο Ιωσήφ Στάλιν, την Κίνα ο Μάο Τσετούνγκ και τις ΗΠΑ ο Χάρι Τρούμαν.

Τα 70 αυτά χρόνια που βρισκόταν στον θρόνο συναντήθηκε με όλους τους προέδρους των ΗΠΑ, συνολικά 14, εκτός από τον Λίντον Τζόνσον. Επισκέφτηκε δεκάδες χώρες και συναντήθηκε με αμέτρητους πολιτικούς και θρησκευτικούς ηγέτες, μεταξύ των οποίων και πέντε ποντίφικες. Η Ελισάβετ έγινε στις 9 Σεπτεμβρίου 2015 η μακροβιότερη μονάρχης του Ηνωμένου Βασιλείου, ξεπερνώντας το «ρεκόρ» της προγιαγιάς της, της βασίλισσας Βικτωρίας, η οποία παρέμεινε στον θρόνο επί 63 χρόνια, 7 μήνες, 2 ημέρες, 16 ώρες και... 23 λεπτά. Μέχρι τον θάνατο της ήταν ηγεμόνας 15 χωρών, μεταξύ των οποίων η Αυστραλία, ο Καναδάς, η Νέα Ζηλανδία, η Τζαμάικα, η Αντίγκουα και Μπαρμούντα, η Γρενάδα, τα Νησιά Σολομώντα, το Τουβαλού, το Σεντ Κιτς και Νέβις και άλλες. Η τελευταία ιστορική στιγμή γράφτηκε στις 6 Φεβρουαρίου 2022, όταν γιόρτασε το Πλατινένιο Ιωβηλαίο της, τα 70 χρόνια από την ανάρρησή της στον θρόνο. Και όπως είχε πει η ίδια το 2021, έχοντας στην άκρη του μυαλού της την απώλεια του αγαπημένου της συζύγου, «κανείς από εμάς δεν μπορεί να επιβραδύνει το πέρασμα του χρόνου».

Από την ώρα που έγινε γνωστή η είδηση του θανάτου της, άρχισαν να καταφτάνουν «βροχή» τα συλλυπητήρια μηνύματα από ολόκληρο τον κόσμο. «Η κληρονομιά της θα είναι μεγάλη στις σελίδες της βρετανικής ιστορίας και την Ιστορία του κόσμου μας», δήλωσαν ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και η σύζυγός του Τζιλ, ενώ ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν αποχαιρέτησε μια «καλόκαρδη βασίλισσα» και «φίλη της Γαλλίας». «Η βασιλεία της βασίλισσας Ελισάβετ σημάδεψε τη σύγχρονη ιστορία του Ηνωμένου Βασιλείου», ανέφερε μεταξύ άλλων η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κ. Σακελλαροπούλου, ενώ ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι «το καθήκον, η υπηρεσία και η αφοσίωση που επέδειξε καθ' όλη τη διάρκεια της βασιλείας της δεν ήταν απλώς υποδειγματικά, αλλά εξαιρετικά».

Αυτομάτως τη θέση της ως ηγεμόνας του Ηνωμένου Βασιλείου καταλαμβάνει ο μεγαλύτερος γιος της, ο 73χρονος Κάρολος, ο οποίος θα ονομάζεται πλέον «βασιλιάς Κάρολος Γ’», όπως ανακοινώθηκε αργά χθες από τη μέχρι πρότινος επίσημη κατοικία του, το Clarence House. Παράλληλα, η σύζυγος του Καρόλου - μέχρι τώρα γνωστής ως δούκισσα Καμίλα της Κορνουάλης - θα μοιράζεται την κοινωνική θέση του ως «βασιλική σύζυγος».

«Ο θάνατος της πολυαγαπημένης μου μητέρας, της βασίλισσας, είναι μια στιγμή υπέρτατης θλίψης για εμένα», τόνισε ο βασιλιάς Κάρολος Γ’ της Βρετανίας στις πρώτες του δηλώσεις μετά τον θάνατο της Ελισάβετ Β’. «Η απώλειά της θα γίνει βαθιά αισθητή σε όλη τη χώρα, την Κοινοπολιτεία και για αμέτρητους ανθρώπους», είπε ο μεγαλύτερος γιος της Ελισάβετ Β’, ο οποίος τη διαδέχεται στον θρόνο της Βρετανίας. Συμπλήρωσε ότι ανακούφιση τόσο για τον ίδιο όσο και για την οικογένειά του προσφέρουν ο σεβασμός και η στοργή που απολάμβανε η μητέρα του καθ’ όλη τη διάρκεια της βασιλείας της.

Ο Κάρολος και η αγάπη του για την Κρήτη

Σημειώνεται ότι ο Κάρολος έχει ιδιαίτερη σχέση με την Ελλάδα, την οποία έχει επισκεφτεί πολλές φορές, θεωρώντας - όπως ο πατέρας του - το Άγιο Όρος ως την αγαπημένη του περιοχή. Έχει ιδιαίτερη σχέση και με την Κρήτη, στην οποία έχει έρθει δύο φορές - το 1998 και τον Μάιο του 2018, αυτή τη φορά με τη σύζυγό του Καμίλα. Και τις δύο φορές είχε εστιάσει στην Κνωσό, την οποία είχε επισκεφτεί, και το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου, στα πλαίσια των δράσεων στήριξης της Βρετανικής Αρχαιολογικής Σχολής Αθηνών που δραστηριοποιείται από τις αρχές του 20ού αιώνα και στην περιοχή της Κνωσού.

Η Ελισάβετ ο «Πάντινγκτον» και ο «Τζέιμς Μποντ»

Τη βασίλισσα χαρακτήριζε και το χιούμορ, κάτι το οποίο απέδειξε πολλές φορές. Τον Ιούνιο, λίγο πριν ξεκινήσει το πάρτι προς τιμήν της έξω από τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ στο Λονδίνο, με αφορμή τις εκδηλώσεις για τη συμπλήρωση 70 χρόνων στον θρόνο της Αλβιόνας, το λεγόμενο Πλατινένιο Ιωβηλαίο, προβλήθηκε ένα μονόλεπτο βίντεο στο οποίο η Ελισάβετ έπινε τσάι με τον διάσημο αρκούδο «Πάντινγκτον». Η Ελισάβετ εκμυστηρεύτηκε στον διάσημο αρκούδο την αγάπη της για τα σάντουιτς μαρμελάδας και του αποκάλυψε πως κρατά πάντα ένα στην τσάντα της. Οι δυο τους κάθισαν μαζί για ένα φλιτζάνι τσάι και κατέληξαν να χτυπούν τα αργυρά μαχαιροπήρουνά τους ρυθμικά στον παλμό του “We will Rock You”.

Στη συνέχεια, ο «Πάντινγκτον» σήκωσε το καπέλο του δείχνοντάς της το δικό του σάντουιτς μαρμελάδας λέγοντας ότι την «ευχαριστεί για όλα», με τη μονάρχη να λέει ότι το δικό της σάντουιτς «το κρατάει για αργότερα». Υπενθυμίζεται ότι η Ελισάβετ είχε κλέψει τις καρδιές και στην Ολυμπιάδα του Λονδίνου το 2012, παίζοντας τον πρώτο της κινηματογραφικό ρόλο δίπλα στον... «Τζέιμς Μποντ», με τον Ντάνιελ Κρεγκ να τη συνοδεύει σε μια «επικίνδυνη αποστολή».

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News