Ουκρανία: «Βράζει» ο πυρηνικός σταθμός - Εκρήξεις κοντά σε στρατιωτικό αεροδρόμιο

Κόσμος
Ουκρανία: «Βράζει» ο πυρηνικός σταθμός - Εκρήξεις κοντά σε στρατιωτικό αεροδρόμιο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Όχι» από τη Ρωσία στο αίτημα του ΟΗΕ για αποστρατικοποίηση – Συνεχίζονται οι αλληλοκατηγορίες Μόσχας και Κιέβου για τις επιθέσεις στη Ζαπορίζια

Αυξάνεται η ανησυχία και οι φόβοι για την κατάσταση γύρω από τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια στην Ουκρανία, καθώς το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών απέρριψε την πρόταση που κατέθεσε ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες για αποστρατικοποίηση της περιοχής γύρω από τον πυρηνικό σταθμό, τον μεγαλύτερο της Ευρώπης, που βρίσκεται υπό τον έλεγχο των Ρώσων.

Σύμφωνα με τη ρωσική διπλωματία, κάτι τέτοιο θα έκανε τον σταθμό «πιο ευάλωτο». Η Ρωσία αιτιολογεί αυτή τη θέση υποστηρίζοντας ότι διατηρεί κάποια στρατεύματα στον πυρηνικό σταθμό για να διασφαλίσει την ομαλή λειτουργία και την ασφάλειά του. Ως γνωστόν, ο πυρηνικός σταθμός της Ζαπορίζια κατελήφθη από τις ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις τον Μάρτιο, λίγες μέρες αφότου η Ρωσία έστειλε δεκάδες χιλιάδες στρατεύματα στην Ουκρανία για να συμμετάσχουν στην «ειδική στρατιωτική επιχείρηση», όπως την αποκαλεί. Οι φόβοι για την ασφάλεια του σταθμού και τους κινδύνους ενός πιθανού ατυχήματος παρόμοιου με της Φουκουσίμα έχουν αυξηθεί τις τελευταίες εβδομάδες, με την Ουκρανία και τη Ρωσία να αλληλοκατηγορούνται για πυρά κατά των εγκαταστάσεων του σταθμού.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στην Ουκρανία, είχε ζητήσει πριν από μερικές ημέρες την αποχώρηση του στρατιωτικού προσωπικού και του οπλισμού από τον πυρηνικό σταθμό για να υπάρξει «μια ασφαλής περίμετρος αποστρατικοποίησης». Η πρόταση αυτή χαρακτηρίστηκε ως «απαράδεκτη» από εκπρόσωπο του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών. Μάλιστα, το ρωσικό ΥΠ.ΕΞ. κατηγόρησε το Κίεβο ότι οργανώνει προκλήσεις, όπως τις χαρακτήρισε, και ότι είναι ανίκανο να ελέγξει τις εθνικιστικές ένοπλες ομάδες. Το Κίεβο κατηγορεί τη Ρωσία ότι χρησιμοποιεί τον πυρηνικό σταθμός ως ασπίδα, από τον οποίο βάλλει κατά ουκρανικών στόχων.

Αναφορικά με την πιθανή επίσκεψη στον πυρηνικό σταθμό της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), κάτι το οποίο αποτελεί καθολικό πλέον αίτημα, αυτή μπορεί να γίνει στο πολύ εγγύς μέλλον, σύμφωνα με το ρωσικό ΥΠ.ΕΞ., το οποίο υποστηρίζει ότι έτσι οι εμπειρογνώμονες θα μπορούν να προσδιορίσουν οι ίδιοι ποιος έχει βάλει με πυρά κατά του σταθμού.

Ανάλογη θέση είχε εκφράσει προ ημερών και η επικεφαλής εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠ.ΕΞ. Μαρία Ζαχάροβα. Η Ρωσία, η οποία ισχυρίζεται ότι δεν έχει βαρέα όπλα στον πυρηνικό σταθμό, νωρίτερα χθες κατηγόρησε το Κίεβο και τη Δύση ότι σχεδιάζουν για σήμερα Παρασκευή μια “προβοκάτσια” στον πυρηνικό σταθμό. Το Κίεβο απέρριψε τους ισχυρισμούς αυτούς, χαρακτηρίζοντάς τους κυνικούς και αναληθείς.

Χθες, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, δεν έκρυψε την έντονη ανησυχία του για την ασφάλεια στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά την ολοκλήρωση της τριμερούς με τους προέδρους της Ουκρανίας και της Τουρκίας, στην πόλη Λβιβ. Όπως τόνισε, ένα στρατιωτικό πλήγμα στον πυρηνικό σταθμό θα ισοδυναμούσε με «αυτοκτονία» και επανέλαβε την έκκλησή του για την απομάκρυνση όλων των στρατιωτικών δυνάμεων που βρίσκονται στο σημείο.

«Οι εγκαταστάσεις δεν πρέπει να χρησιμοποιηθούν στο πλαίσιο οποιασδήποτε στρατιωτικής επιχείρησης», τόνισε ο Γκουτέρες και απηύθυνε έκκληση για μια συμφωνία που θα παρέχει «εγγυήσεις για την ασφάλεια της περιοχής». Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, αποκάλυψε ότι συμφώνησε με τις παραμέτρους μιας πιθανής αποστολής κλιμακίου του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας στη Ζαπορίζια, τονίζοντας ότι η Ρωσία πρέπει να σταματήσει τις επιθέσεις της στην περιοχή και να αποσύρει αμέσως τα στρατεύματά της από τον πυρηνικό σταθμό.

Τέλος, ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επιβεβαίωσε την υποστήριξη της χώρας του στην Ουκρανία και εξέφρασε ανησυχία για τον κίνδυνο ενός «νέου Τσέρνομπιλ», αναφερόμενος στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια. Αναφερόμενος στην επανέναρξη των εξαγωγών σιτηρών από τα ουκρανικά λιμάνια, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες κάλεσε Μόσχα και Κίεβο να επιδείξουν «πνεύμα συμβιβασμού» και να διασφαλίσουν την επιτυχή εφαρμογή της συμφωνίας που επιτεύχθηκε στην Κωνσταντινούπολη.

«Από την πρώτη ημέρα, όλες οι πλευρές εργάστηκαν επαγγελματικά και με καλή πίστη» για την επανέναρξη των εξαγωγών σιτηρών, είπε ο Γκουτέρες και συνέχισε: «Απευθύνω έκκληση να συνεχιστεί αυτό και να ξεπεράσουν όλα τα εμπόδια με πνεύμα συμβιβασμού, ώστε να διευθετηθούν οριστικά όλες οι δυσκολίες».

Εκρήξεις κοντά σε στρατιωτικό αεροδρόμιο στην Κριμαία

Νέες εκρήξεις συγκλόνισαν χθες το βράδυ την Κριμαία, την ουκρανική χερσόνησο που προσαρτήθηκε το 2014 από τη Ρωσία. Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο πηγές της ρωσικής διοίκησης στην περιοχή, τουλάχιστον τέσσερις εκρήξεις ακούστηκαν από την περιοχή όπου βρίσκεται το στρατιωτικό αεροδρόμιο του Μπελμπέκ, βόρεια της Σεβαστούπολης.

Ο ασκών χρέη κυβερνήτη της Σεβαστούπολης Μιχαήλ Ραζβοζάγεφ ανέφερε σε μήνυμά του στο Telegram ότι ρωσικές αντιαεροπορικές δυνάμεις κατέρριψαν ένα ουκρανικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος. «Δεν υπάρχουν ζημιές. Κανείς δεν τραυματίστηκε», σημείωσε.

Βίντεο που είδαν το φως της δημοσιότητας δείχνουν λάμψεις στον νυχτερινό ουρανό και εκρήξεις να ακούγονται. Το Reuters υπογραμμίζει πως δεν είναι σε θέση να επαληθεύσει την αυθεντικότητα του οπτικού υλικού.

Υπενθυμίζεται ότι η Ουκρανία είχε απειλήσει χθες Τετάρτη ότι θα κατεδαφίσει τη γέφυρα του Κερτς, την οποία κατασκεύασε η Μόσχα για να συνδεθεί η Ρωσία με τη χερσόνησο της Κριμαίας, όπου τις τελευταίες ημέρες έχουν σημειωθεί πολλές εκρήξεις σε ρωσικές στρατιωτικές βάσεις.

Νωρίτερα, δύο ρωσικά χωριά κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία εκκενώθηκαν μετά την πυρκαγιά που ξέσπασε σε αποθήκη πυρομαχικών. «Μια αποθήκη πυρομαχικών τυλίχθηκε στις φλόγες κοντά στο χωριό Τιμόνοβο» (που απέχει λιγότερο από 50 χιλιόμετρα από τα ουκρανικά σύνορα) στην επαρχία Μπέλγκοροντ, ανέφερε ο περιφερειάρχης Βιάτσεσλαβ Γκλάντκοφ. Δεν υπήρξαν θύματα, αλλά για προληπτικούς λόγους οι κάτοικοι του Τιμόνοβο και του γειτονικού χωριού Σολότι «μεταφέρθηκαν σε απόσταση ασφαλείας», σύμφωνα με τον Γκλάντκοφ, ο οποίος συμπλήρωσε ότι τα αίτια της πυρκαγιάς διερευνώνται.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News