Ξηρασία και φωτιές: Εικόνες «αποκάλυψης» από όλο τον κόσμο

Ελλάδα
Ξηρασία και φωτιές: Εικόνες «αποκάλυψης» από όλο τον κόσμο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πρωτοφανής η κατάσταση στην Ευρώπη, τα ποτάμια έχουν στερέψει, τα δάση παραδίδονται στο έλεος του πυρός

Όλο και πιο δραματική γίνεται η κατάσταση με την ξηρασία στην Ευρώπη και σε πολλές άλλες χώρες του κόσμου. Στον “χορό” του τρόμου μπήκε και η Αμερική, με την κυβέρνηση να ανακοινώνει μειώσεις στην τροφοδοσία νερού σε αρκετές δυτικές πολιτείες λόγω της πρωτοφανούς κατάστασης στους υδροφορείς. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι δυτικές πολιτείες των ΗΠΑ είναι αντιμέτωπες με την 23η χρονιά ξηρασίας, το χειρότερο φαινόμενο εδώ και περισσότερα από 1.000 χρόνια.

Στην Ελβετία, η στάθμη του νερού σε τέσσερις μεγάλες λίμνες της χώρας έπεσε στα πιο χαμηλά επίπεδα για μήνα Αύγουστο, συνέπεια των μειωμένων βροχοπτώσεων της χρονιάς. Δραματική είναι η κατάσταση και στη Βρετανία, όπου η εταιρεία ύδρευσης που εξυπηρετεί πελάτες εντός και πέριξ της πρωτεύουσας ανακοίνωσε ότι απαγορεύει στους πελάτες της τη χρήση λάστιχου ποτίσματος από τις 24 Αυγούστου, επικαλούμενη την παρατεταμένη ξηρασία. Η Βρετανία κήρυξε επισήμως σε κατάσταση ξηρασίας τμήματα της Αγγλίας την Παρασκευή, καθώς ο φετινός Ιούλιος ήταν ο πιο ξηρός που έχει γνωρίσει η περιοχή αυτή εδώ και σχεδόν 90 χρόνια, με θερμοκρασίες που ξεπέρασαν τους 40 βαθμούς Κελσίου για πρώτη φορά.

Ανάλογα μέτρα με εκείνα που αποφάσισε η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου είχε λάβει ήδη από τα τέλη της άνοιξης η Ιταλία, αλλά και οι χώρες της Ιβηρικής. Η ξηρασία που έκανε την εμφάνισή της ήδη από τον Μάιο σε πολλές περιοχές του κόσμου χειροτερεύει όσο περνάει ο καιρός και οι ειδικοί δεν εμφανίζονται αισιόδοξοι για βελτίωση της κατάστασης. Πέρα από τις αυτονόητες συνέπειες της ξηρασίας, που σύμφωνα με αναλυτές “φλερτάρει” με το ρεκόρ της χειρότερης εδώ και μισή χιλιετία, ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα είναι το μπλόκο στις εμπορικές οδούς. Καθώς ένα μεγάλο μέρος των φορτίων διακινείται μέσω των μεγάλων υδάτινων δρόμων στην Ευρώπη, το γεγονός ότι πολλοί από τους ποταμούς έχουν στερέψει τους έχει μετατρέψει εξ ορισμού σε αδιάβατους, με ραγδαίες συνέπειες.

Δραματική είναι η κατάσταση στην αγροτική παραγωγή, που καταστρέφεται, ενώ η ξηρασία έχει επιδεινώσει την ήδη σοβαρή - λόγω πολέμου στην Ουκρανία - ενεργειακή κρίση. Το πιο σοβαρό πρόβλημα αντιμετωπίζει η Γαλλία, επειδή οι ποταμοί Ροδανός και Γαρούνας είναι πολύ ζεστοί ώστε να ψύχουν αποτελεσματικά τους πυρηνικούς αντιδραστήρες. Είναι αξιοσημείωτη για την κατάσταση στην Ευρώπη η διαπίστωση του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου ότι το 47% της Γηραιάς Ηπείρου βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού λόγω ξηρασίας, που σημαίνει ότι υπάρχει έλλειμμα υγρασίας στο έδαφος.

 (AP Photo/John Locher) ΗΠΑ

Στο έλεος του πυρός

Η ξηρασία, συν τοις άλλοις, εντείνει τη σφοδρότητα των δασικών πυρκαγιών, οι οποίες γίνονται ολοένα και πιο καταστροφικές. Στην Ισπανία, οι πυροσβέστες συνεχίζουν τη μάχη με τις φλόγες στη Βαλένθια, όπου 1.000 άνθρωποι έχουν αναγκαστεί να εκκενώσουν τις εστίες τους.

Στην Πορτογαλία μαίνεται η φωτιά που ξέσπασε στις 6 Αυγούστου στον εθνικό δρυμό Σέρα ντα Εστρέλα, με τους κατοίκους να περιγράφουν την κατάσταση ως χάος. Η πυρκαγιά στη Σέρα ντα Εστρέλα, αν και τέθηκε υπό έλεγχο το βράδυ της Παρασκευής προς Σάββατο, αναζωπυρώθηκε τη Δευτέρα λόγω των ισχυρών ανέμων. Οι πορτογαλικές Αρχές, που εξέφρασαν την έκπληξή τους για την εκδήλωση τριών ταυτόχρονων εστιών τη Δευτέρα, ξεκίνησαν έρευνα, σύμφωνα με την Πολιτική Προστασία της Πορτογαλίας. Χθες, περισσότεροι από 1.200 πυροσβέστες με 400 οχήματα προσπαθούσαν να «σταθεροποιήσουν την πυρκαγιά» και να «τη θέσουν υπό έλεγχο» ως την Παρασκευή, προτού η θερμοκρασία σημειώσει εκ νέου άνοδο.

(Φωτογραφία AP)

Τρομακτικά στοιχεία

Το πόσο δραματική είναι η κατάσταση περιγράφει μια νέα έκθεση που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, σύμφωνα με την οποία οι πυρκαγιές καταστρέφουν πλέον σε όλο τον κόσμο διπλάσια επιφάνεια δασών σε σχέση με τις αρχές του αιώνα, “πιθανόν” λόγω της κλιματικής αλλαγής. Σε σχέση με το 2001, οι δασικές πυρκαγιές καταστρέφουν πλέον ετησίως 30 εκατομμύρια στρέμματα περισσότερα, επιφάνεια ίση με αυτή του Βελγίου, όπως αναφέρουν τα δορυφορικά στοιχεία που συγκέντρωσαν το Global Forest Watch (GFW), το World Resources Institute (WRI) και το Πανεπιστήμιο του Μέριλαντ.

Το 70% της επιφάνειας που καταστράφηκε από τις πυρκαγιές τα τελευταία 20 χρόνια αφορά τα βόρεια δάση, που καλύπτουν μεγάλο μέρος της Ρωσίας, του Καναδά και της Αλάσκας, και αποτελούν τις μεγαλύτερες αποθήκες διοξειδίου του άνθρακα παγκοσμίως. Στη Ρωσία, από το 2001 έχουν καεί 530 εκατομμύρια στρέμματα, μια περιοχή ίση με την επιφάνεια της Γαλλίας. Στις πυρκαγιές αυτές, σύμφωνα με την έκθεση, οφείλεται το ένα τέταρτο των συνολικών απωλειών δασών από την αρχή του αιώνα, με το υπόλοιπο ποσοστό να οφείλεται στην αποψίλωση και άλλα φυσικά φαινόμενα, όπως οι καταιγίδες και οι πλημμύρες. Οι απώλειες δασών λόγω των πυρκαγιών αυξάνεται ετησίως κατά περίπου 4%, δηλαδή κατά 2.300.000 στρέμματα. Και το 50% της αύξησης αυτής οφείλεται στις μεγάλες πυρκαγιές που ξεσπούν στα βόρεια δάση, οι οποίες «είναι πιθανόν αποτέλεσμα της ανόδου της θερμοκρασίας στις βόρειες περιοχές», επισημαίνουν οι ερευνητές.

Σύμφωνα με τους ίδιους, η κλιματική αλλαγή «πιθανόν» συμβάλλει σημαντικά στην αύξηση των πυρκαγιών, καθώς τα κύματα ακραίας ζέστης είναι πέντε φορές πιο συχνά σήμερα σε σχέση με πριν 150 χρόνια.

 (AP Photo/John Locher) ΗΠΑ

Επιστημονική μελέτη: Χάνουμε τα δάση και την άμυνά μας  απέναντι στην κλιματική αλλαγή

Οι δασικές πυρκαγιές προκαλούν τη μαζική έκκληση αερίων του θερμοκηπίου, γεγονός που επιδεινώνει περαιτέρω την κλιματική αλλαγή. «Στις βόρειες περιοχές το διοξείδιο του άνθρακα βρίσκεται συγκεντρωμένο στο έδαφος επί εκατοντάδες χρόνια, προστατευμένο από ένα στρώμα υγρασίας», εξήγησε ο Τζέιμς ΜακΚάρθι, αναλυτής του GFW. «Οι πυρκαγιές αυτές, πιο συχνές και πιο σοβαρές, καίνε αυτό το στρώμα και απελευθερώνουν του διοξείδιο του άνθρακα».

Οι ερευνητές ζητούν από τις κυβερνήσεις να βελτιώσουν την ανθεκτικότητα των δασών, τερματίζοντας την αποψίλωσή τους και περιορίζοντας κάποιες πρακτικές διαχείρισης, κυρίως την ελεγχόμενη καύση που είναι πολύ επικίνδυνη στη διάρκεια περιόδων ξηρασίας.

«Τα δάση είναι ένα από τα καλύτερα μέσα άμυνας στην κλιματική αλλαγή που διαθέτουμε», κατέληξε ο ΜακΚάρθι.

(AP Photo/Michael Probst) Γερμανία

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News