Πόλεμος στην Ουκρανία: Πυρηνικό «καρδιοχτύπι» για τη Ζαπορίζια

Κόσμος
Πόλεμος στην Ουκρανία: Πυρηνικό «καρδιοχτύπι» για τη Ζαπορίζια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όλο και περισσότερες γίνονται οι φωνές που εκφράζουν τους φόβους τους για την κατάσταση στο ουκρανικό πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια

Όλο και περισσότερες γίνονται οι φωνές που εκφράζουν τους φόβους τους για την κατάσταση στο ουκρανικό πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια, το μεγαλύτερο της Ευρώπης. Μόσχα και Κίεβο αλληλοκατηγορούνται για τους βομβαρδισμούς στον σταθμό, ο οποίος ελέγχεται από τους Ρώσους από τον Μάρτιο, με τις προειδοποιήσεις να πέφτουν “βροχή” για μια μεγάλη πυρηνική καταστροφή στην Ευρώπη.

Χθες εξέφρασε την ανησυχία του και ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, ο οποίος χαρακτήρισε ως «επείγουσα ανάγκη» την επιθεώρηση που θα πρέπει να κάνει η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας στην περιοχή που βρίσκεται ο πυρηνικός ηλεκτροπαραγωγικός σταθμός.

Από την πλευρά του, ο Ουκρανός υπουργός Εσωτερικών της χώρας έσπευσε να προειδοποιήσει ότι η Ουκρανία θα πρέπει να είναι προετοιμασμένη για «όλα τα σενάρια» αναφορικά με τον πυρηνικό σταθμό. «Κανείς δεν μπορούσε να προβλέψει ότι οι ρωσικές δυνάμεις θα στοχοθετούσαν τους πυρηνικούς αντιδραστήρες με τη βοήθεια αρμάτων. Αυτό δεν έχει ξαναγίνει», είπε ο Ντένις Μοναστίρσκι, που βρέθηκε στην πόλη Ζαπορίζια, η οποία απέχει περίπου 50 χιλιόμετρα από τις πυρηνικές εγκαταστάσεις.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του διευθυντή της Energoatom, της ουκρανικής εταιρείας πυρηνικής ενέργειας, Πέτρο Κότιν, στον σταθμό βρίσκονται 500 Ρώσοι στρατιώτες και περίπου 50 στρατιωτικά οχήματα, συμπεριλαμβανομένων και των αρμάτων μάχης. Σημειώνεται ότι η Ουκρανία υποστηρίζει εδώ και εβδομάδες ότι η Μόσχα αποθηκεύει βαρύ οπλισμό στον σταθμό και ότι οι Ρώσοι βομβαρδίζουν τον σταθμό για να κατηγορήσουν το Κίεβο. Η Ρωσία, από την πλευρά της, υποστηρίζει ότι οι Ουκρανοί έχουν εξαπολύσει επιθέσεις στον σταθμό, ακόμη και με μη επανδρωμένα αεροσκάφη, προκαλώντας πυρκαγιές. Είναι αδύνατον να επαληθευτούν αυτές οι πληροφορίες από ανεξάρτητη πηγή.

Την ίδια στιγμή, τα πλήγματα που δέχτηκαν οι ρωσικές στρατιωτικές βάσεις στη στην προσαρτηθείσα από τη Ρωσία χερσόνησο της Κριμαίας, τις τελευταίες εννιά ημέρες, οδήγησαν τον Πούτιν στην απόφαση καρατόμησης του διοικητή της Μαύρης Θάλασσας, σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο RIA, επικαλούμενο πηγές. Εάν επιβεβαιωθεί η αλλαγή αυτή, η απομάκρυνση του προηγούμενου διοικητή Ιγκόρ Οσίποφ θα σηματοδοτήσει τη σημαντικότερη απόλυση στρατιωτικού αξιωματούχου στους σχεδόν έξι μήνες από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, κατά την οποία έχει υποστεί μεγάλες απώλειες σε άνδρες και εξοπλισμό.

Από την πλευρά της, η Ουκρανία απείλησε ότι θα κατεδαφίσει τη γέφυρα του Κερτς, την οποία κατασκεύασε η Μόσχα για να συνδεθεί η Ρωσία με τη χερσόνησο της Κριμαίας, όπου τις τελευταίες μέρες έχουν σημειωθεί πολλές εκρήξεις σε ρωσικές στρατιωτικές βάσεις. Μέσα σε αυτό το σκηνικό, η Ρωσία συνεχίζει τις πιέσεις προς τη Δύση, προβλέποντας ότι η μέση τιμή του εξαγόμενου φυσικού αερίου της θα υπερδιπλασιαστεί φέτος, φτάνοντας τα 730 δολάρια ανά 1.000 κυβικά μέτρα, προτού μειωθεί σταδιακά μέχρι το τέλος του 2025, καθώς θα μειωθούν οι εξαγωγές φυσικού αερίου μέσω αγωγών, σύμφωνα με την πρόβλεψη του υπουργείου Οικονομικής Ανάπτυξης, την οποία είδε το Reuters.

Ανησυχώντας για τα χειρότερα, η Ευρώπη προσπαθεί να προετοιμαστεί, με την επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, να παρουσιάζει μέρος των μέτρων που προτείνει η Κομισιόν για να ανταποκριθούν οι χώρες-μέλη της Ε.Ε. στον δύσκολο χειμώνα που έρχεται. Σύμφωνα με την ανάρτηση της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η άμεση λύση είναι η... οικονομία. Όπως ανέφερε, σε περίπτωση που οι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης χαμηλώσουν τη θερμοκρασία θέρμανσής τους τον χειμώνα κατά 1 βαθμό Κελσίου, τότε αυτό θα βοηθήσει την Ένωση να εξοικονομήσει περίπου 7% στη χρήση ενέργειας για ένα χρόνο.

Η επικεφαλής της Επιτροπής δήλωσε ακόμα ότι «εντυπωσιακά αποτελέσματα» στην εξοικονόμηση ενέργειας δίνει και η μικρή αύξηση της θερμοκρασίας κατά την ψύξη των δωματίων τους καλοκαιρινούς μήνες, σημειώνοντας ότι «έξυπνοι τρόποι εξοικονόμησης ενέργειας εφαρμόζονται σε όλη την Ε.Ε.». Η φον ντερ Λάιεν αναφέρθηκε ακόμα και στις ενέργειες εξοικονόμησης που ακολουθεί στα δικά της κτήρια η Κομισιόν. «Για παράδειγμα, απενεργοποιούμε τη θέρμανση και την ψύξη στα περισσότερα κτήρια μία ώρα νωρίτερα απ’ ό,τι πριν, εξοικονομώντας το 3% της ετήσιας χρήσης ενέργειας. Επίσης, κλείνουμε ορισμένα κτήρια για το καλοκαίρι και διευκολύνουμε την εξ αποστάσεως εργασία».

Υπενθυμίζεται πως στα τέλη Ιουλίου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε τον στόχο της μείωσης στη ζήτηση φυσικού αερίου κατά 15% από τις χώρες της Ε.Ε. μέχρι το τέλος Μαρτίου του επόμενου έτους.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News