Πόλεμος στην Ουκρανία: Παραμένει στο «κόκκινο» η αγωνία για τον πυρηνικό σταθμό στη Ζαπορίζια

Κόσμος
Πόλεμος στην Ουκρανία: Παραμένει στο «κόκκινο» η αγωνία για τον πυρηνικό σταθμό στη Ζαπορίζια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η εικόνα των κυρώσεων στη Ρωσία και οι περιορισμοί σε εισαγωγές και εξαγωγές

Η αγωνία για την κατάσταση στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, ο οποίος τελεί υπό τον έλεγχο των Ρώσων στη νότια Ουκρανία, κορυφώνεται. Όπως προειδοποίησε ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, μια «καταστροφή» στον σταθμό θα απειλούσε ολόκληρη την Ευρώπη, κατηγορώντας παράλληλα τον ρωσικό στρατό ότι «βομβαρδίζει κοντινές πόλεις και κοινότητες» από τον πυρηνικό σταθμό.

Ο σταθμός αυτός, ο μεγαλύτερος της Ευρώπης, τέθηκε υπό τον έλεγχο των ρωσικών στρατευμάτων στις αρχές Μαρτίου, στις αρχές της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου. Από τα τέλη Ιουλίου έχουν αναφερθεί πολλά πλήγματα του πυροβολικού στο εργοστάσιο αυτό, για τα οποία αλληλοκατηγορούνται τα εμπόλεμα μέρη, εγείροντας ανησυχίες πως μπορεί να προκληθεί πυρηνική καταστροφή.

Από την πλευρά τους, τα Ηνωμένα Έθνη δηλώνουν ότι έχουν την επιμελητειακή δυνατότητα και τα μέσα για να εγγυηθούν την ασφάλεια, προκειμένου να οργανωθεί επίσκεψη επιθεωρητών του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας στον πυρηνικό ηλεκτροπαραγωγικό σταθμό στη Ζαπορίζια της Ουκρανίας, ωστόσο Ρώσος διπλωμάτης έθεσε όρους γι’ αυτή, τονίζοντας ότι το να μεταβεί η αποστολή στο εργοστάσιο μέσω Κιέβου θα ήταν υπερβολικά επικίνδυνο. Το θέμα συζήτησε χθες ο Γάλλος πρόεδρος με τον Ουκρανό ομόλογό του, με τον Εμανουέλ Μακρόν να εκφράζει στον Βολοντίμιρ Ζελένσκι την έντονη ανησυχία του σχετικά με την ασφάλεια των πυρηνικών εγκαταστάσεων στην Ουκρανία, σύμφωνα με την ενημέρωση της γαλλικής προεδρίας για την τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν χθες οι δύο ηγέτες.

Καθώς οι εχθροπραξίες συνεχίζονται, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν επαναβεβαίωσε ότι σκοπός του είναι ο ρωσικός στρατός να καταλάβει εξ ολοκλήρου το Ντονμπάς στην ανατολική Ουκρανία, σχεδόν έξι μήνες αφότου διέταξε αυτή που η Μόσχα αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» και η Δύση και το Κίεβο απρόκλητο πόλεμο.

Ο ένοικος του Κρεμλίνου διαβεβαίωσε απευθυνόμενος σε προσκεκλημένους σε έκθεση όπλων κοντά στη Μόσχα ότι ο ρωσικός στρατός επιτυγχάνει τους στόχους που ορίστηκαν στις λεγόμενες «Λαϊκές Δημοκρατίες» του Ντανιέτσκ και του Λουγκάνσκ. Την ώρα που το Κίεβο κατηγορεί τη Μόσχα για εγκλήματα πολέμου και αιματηρή πολιτική επιβολής κατοχής, ο Βλαντιμίρ Πούτιν ισχυρίστηκε για ακόμη μια φορά πως «η γη του Ντονμπάς απελευθερώνεται βήμα-βήμα» από τους Ουκρανούς εθνικιστές. Παράλληλα, κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι παρατείνουν τη σύγκρουση στην Ουκρανία και ότι προσπαθούν να «αποσταθεροποιήσουν» τον κόσμο με την πρόσφατη επίσκεψη της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι στην Ταϊβάν.

Χθες, τέλος, αναχώρησε το πρώτο φορτίο επισιτιστικής βοήθειας προς τις χώρες της Αφρικής από το ουκρανικό λιμάνι Πιβντενί.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News