Σρι Λάνκα: Επιτρέπει τον ελλιμενισμό πλοίου της Κίνας παρά τις ανησυχίες της Ινδίας

Κόσμος
Σρι Λάνκα: Επιτρέπει τον ελλιμενισμό πλοίου της Κίνας παρά τις ανησυχίες της Ινδίας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το σκάφος Yuan Wang 5, το οποίο επρόκειτο να φθάσει στο λιμάνι Χαμπαντότα, στη νότια Σρι Λάνκα, την 11η Αυγούστου, αναμένεται πλέον στη νήσο μεθαύριο Τρίτη, ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών

Η κυβέρνηση της Σρι Λάνκα αποφάσισε να επιτρέψει να ελλιμενιστεί ερευνητικό σκάφος της Κίνας, παρά τις ανησυχίες που εξέφρασε η Ινδία για την ασφάλεια της.

Το σκάφος Yuan Wang 5, το οποίο επρόκειτο να φθάσει στο λιμάνι Χαμπαντότα, στη νότια Σρι Λάνκα, την 11η Αυγούστου, αναμένεται πλέον στη νήσο μεθαύριο Τρίτη, ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών. Η έγκριση είχε δοθεί αρχικά τη 12η Ιουλίου, προτού ανακληθεί έπειτα από ινδικές διαμαρτυρίες, και δοθεί ξανά σε πνεύμα «συνεννόησης», καθώς η χώρα σε κρίση χρειάζεται απελπιστικά κάθε οικονομική βοήθεια που μπορεί να εξασφαλίσει.

Το 2017, το Κολόμπο, αδυνατώντας να εξυπηρετήσει το χρέος 1,4 δισεκ. δολαρίων στο Πεκίνο για την κατασκευή του λιμανιού Χαμπαντότα, αναγκάστηκε να παραχωρήσει την εκμετάλλευσή του σε κινεζική εταιρεία για 99 χρόνια.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΥΠΕΞ, το πλοίο απλά θα ανεφοδιαστεί και δεν θα κάνει επιστημονικές έρευνες στα χωρικά ύδατα της Σρι Λάνκα.

Η ινδική κυβέρνηση εξέφρασε έντονη ανησυχία, καθώς θεωρεί πως το πλοίο είναι κατασκοπευτικό και σκοπό έχει να συγκεντρώσει δεδομένα για τις στρατιωτικές εγκαταστάσεις της Ινδίας, σε μικρή απόσταση από τη Σρι Λάνκα.

Διεθνείς πλατφόρμες παρακολούθησης και ανάλυσης ναυτιλιακών δεδομένων περιγράφουν το Yuan Wang 5 ως πλοίο επιστημονικής έρευνας και παρακολούθησης. Ινδικά ΜΜΕ όμως το παρουσιάζουν ως πλοίο «διπλής χρήσης», που χρησιμεύει επίσης για κατασκοπεία, ειδικά για να εντοπίζονται εκτοξεύσεις διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων. 

Το αμερικανικό Πεντάγωνο επίσης χαρακτηρίζει αυτό το πλοίο επιστημονικής έρευνας πόρο του κινεζικού στρατού.

Το Νέο Δελχί ανησυχεί για την αυξανόμενη επιρροή της Κίνας στην Ινδικό Ωκεανό και στη Σρι Λάνκα, που θεωρεί μέρος της σφαίρας επιρροής του.

Το ινδικό ΥΠΕΞ προειδοποίησε εναντίον οποιουδήποτε επεισοδίου που θα μπορούσε να πλήξει «την ασφάλεια και τα οικονομικά συμφέροντα της Ινδίας», διαμηνύοντας ότι το Νέο Δελχί θα «λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να τα προασπίσει».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

(Φωτογραφία αρχείου)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News