Λονδίνο: SOS για τον Τάμεση, λόγω της ξηρασίας

Κόσμος
Λονδίνο: SOS για τον Τάμεση, λόγω της ξηρασίας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι ακραίες θερμοκρασίες συνεχίζονται, το νερό στερεύει και δημιουργείται αλυσιδωτό πρόβλημα στις λειτουργίες της χώρας - Η ξηρασία αναμένεται να διαρκέσει μέχρι το φθινόπωρο

«Great British Weather» είναι το μότο πολλών Βρετανών κάθε φορά που βρέχει, ενώ παράλληλα έχει περίοπτη θέση και σε πολλά τουριστικά αντικείμενα. Όμως αυτό, χρόνο με το χρόνο, αλλάζει δραματικά. Η κλιματική αλλαγή έχει επιφέρει φέτος ίσως τη μεγαλύτερη ξηρασία που έχει βιώσει η χώρα.

Φέτος τον Ιούλιο, στο Λίνκονσιερ, καταγράφηκε νέο ρεκόρ ζέστης με 40.3 βαθμούς Κελσίου, ενώ για ημέρες τώρα η θερμοκρασία σε πολλές περιοχές της χώρας ξεπερνά τους 30 βαθμούς.

Στερεύει ο Τάμεσης

Χαρακτηριστικό της κατάστασης, οι εικόνες που καταγράφονται σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο. Πλέον πρέπει κάποιος να περπατήσει για πάνω από 15 χιλιόμετρα από τη στερεμένη πηγή του Τάμεση ώστε τελικά να καταφέρει να βρει νερό και να δει το δεύτερο μεγαλύτερο ποταμό της χώρας να ρέει. O Άλισντεϊρ Νόουλς από την οργάνωση για την προστασία τον ποταμών (Rivers Trust) δήλωσε στον Independent ότι «η ιδέα του να μπορείς να περπατάς για χιλιόμετρα πάνω σε ένα ποτάμι κλωτσώντας σκονισμένες πέτρες – στη Βρετανία – είναι σοκαριστική».

Χθες 8 από τις 14 περιοχές της Αγγλίας κηρύχθηκαν επίσημα σε κατάσταση ξηρασίας, ενώ ακόμα δυο αναμένεται να μπουν στη λίστα αργότερα τον Αύγουστο. Η απόφαση ήρθε μετά τη συνεδρίαση του «National Drought Group», το οποίο έχει δημιουργηθεί με τη συνεργασία κυβέρνησης και διάφορων φορέων όπως εταιρείες ύδρευσης και Συνδικάτο Αγροτών (National Farmers’ Union).

Ανάμεσα στις περιοχές συναγερμού και το Λονδίνο, το οποίο αναμένεται να εφαρμόσει απαγορεύσεις τις επόμενες ημέρες. Μέχρι τώρα λαμβάνει μικρά αλλά ανησυχητικά μέτρα με το μεγαλύτερο πρόβλημα να επικρατεί σε νότιο και βόρειο Λονδίνο. Στις περιοχές αυτές η πίεση του νερού είναι ιδιαιτέρως χαμηλή με αποτέλεσμα να έχει δοθεί οδηγία να χρησιμοποιείται εμφιαλωμένο νερό και όχι βρύσης.

Το αλυσιδωτό πρόβλημα της ξηρασίας

Πολλά μεγάλα σουπερμάρκετ έλαβαν ήδη τα δικά τους προληπτικά μέτρα: «Τα μπουκάλια νερού είναι σε περιορισμένο αριθμό, επιτρέπονται μόνο 5 ανά πελάτη». Όπως ήταν αναμενόμενο έχουν αυξηθεί και οι πυρκαγιές, με καταγεγραμμένες εκατοντάδες μικρές εστίες ενώ η πυροσβεστική χαρακτηρίζει «πρωτοφανή» τα φαινόμενα. Ο Ιούλιος ήταν ο πιο ξηρός μήνας στο Ηνωμένο Βασίλειο από το 1935, για αυτό και η εκδήλωση φωτιάς είναι ευκολότερη. Τρία από τα μεγαλύτερα σουπερμάρκετ της χώρας μάλιστα (Morrisons, Sainsbury’s, Marks and Spencer) απέσυραν από τα ράφια τους τα μπάρμπεκιου μιας χρήσης ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος πυρκαγιών.

Πρόβλημα αντιμετωπίζουν και οι αγρότες. Οι απώλειες στη σοδειά λόγω έλλειψης νερού κυμαίνονται από 10% έως 50%, καθώς σε κάποιες περιοχές δεν επιτρέπεται ούτε σε αυτούς να ποτίζουν τα χωράφια τους. Ο αντιπρόεδρος του συνδικάτου Αγροτών (National Farmers’ Union) Τομ Μπράτσο, ζήτησε από τους υπουργούς «να δώσουν προτεραιότητα στην παραγωγή τροφίμων, το να ταΐζεις τους ανθρώπους είναι ζωτικής σημασίας».

Και ενώ ο κόσμος κινδυνεύει με πρόστιμο 1.000 λιρών αν χρησιμοποιεί λάστιχο ποτίσματος και γενικώς συνιστάται τα λεπτά στο μπάνιο να μειωθούν στα 4’, έντονη κριτική δέχονται οι εταιρείες ύδρευσης για κακοδιατηρημένους σωλήνες υδροδότησης. Υπολογίζεται ότι κάθε μέρα στο ΗΒ χάνονται 3 δισεκατομμύρια λίτρα νερό εξαιτίας των διαρροών, δηλαδή το 20% με 24% της συνολικής παροχής.

Σήμερα Σάββατο, η Μητροπολιτική αστυνομία κήρυξε κατάσταση κίτρινου συναγερμού για πρόσκαιρες καταιγίδες τη Δευτέρα, όμως γενικά υπολογίζεται ότι η ξηρασία θα διαρκέσει μέχρι και το φθινόπωρο ενώ οι περιβαλλοντολογικές οργανώσεις εκφράζουν ανησυχίες ακόμα και για μέχρι τον χειμώνα.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News