default-image

Βόρεια Κορέα: Ο Γ.Γ. του ΟΗΕ δεσμεύεται να στηρίξει πλήρως τις προσπάθειες για αποπυρηνικοποίηση της Πιονγκγιάνγκ

Κόσμος
Βόρεια Κορέα: Ο Γ.Γ. του ΟΗΕ δεσμεύεται να στηρίξει πλήρως τις προσπάθειες για αποπυρηνικοποίηση της Πιονγκγιάνγκ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Θα ήθελα να αδράξω αυτή την ευκαιρία για να εκφράσω την κατηγορηματική στήριξή μου για την πλήρη, αξιόπιστη και μη αναστρέψιμη αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου, ιδιαίτερα της Βόρειας Κορέας, και να πω ότι αυτός ο στόχος είναι θεμελιωδώς σημαντικός για εμάς προκειμένου να πετύχουμε περιφερειακή ασφάλεια, ειρήνη και σταθερότητα»

Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες, που βρίσκεται στη Σεούλ για συναντήσεις με τους ηγέτες της Νότιας Κορέας, δήλωσε σήμερα, Παρασκευή 12 Αυγούστου, ότι στηρίζει απόλυτα τις προσπάθειες για την πλήρη αποπυρηνικοποίηση της Βόρειας Κορέας.

«Θα ήθελα να αδράξω αυτή την ευκαιρία για να εκφράσω την κατηγορηματική στήριξή μου για την πλήρη, αξιόπιστη και μη αναστρέψιμη αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου, ιδιαίτερα της Βόρειας Κορέας, και να πω ότι αυτός ο στόχος είναι θεμελιωδώς σημαντικός για εμάς προκειμένου να πετύχουμε περιφερειακή ασφάλεια, ειρήνη και σταθερότητα», δήλωσε κατά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο Γιουν Σουκ-γεόλ.

Ο Γουν, που ανήκει στη συντηρητική παράταξη και ανέλαβε τα καθήκοντά του τον Μάιο, έχει δηλώσει ότι είναι ανοικτός στη διπλωματία αλλά έχει επίσης δεσμευθεί ότι θα χρησιμοποιήσει πολύ ισχυρά στρατιωτικά μέσα για να αποτρέψει την Πιονγκγιάνγκ να χρησιμοποιήσει τα όπλα της.

Η Βόρεια Κορέα έχει προχωρήσει σε δοκιμαστικές εκτοξεύσεις σειράς πυραύλων φέτος και αξιωματούχοι στη Σεούλ και την Ουάσινγκτον δηλώνουν πως φαίνεται να ετοιμάζεται για δοκιμή πυρηνικού όπλου για πρώτη φορά από το 2017, με τις συνομιλίες για την αποπυρηνικοποίηση να έχουν περιέλθει σε τέλμα.

Η Πιονγκγιάνγκ δηλώνει επίσης ότι είναι ανοικτή στη διπλωματία, αλλά κατηγορεί τις ΗΠΑ και τη Νότια Κορέα ότι διατηρούν εχθρικές πολιτικές, όπως κυρώσεις και στρατιωτικά γυμνάσια.

Σε συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών της Νότιας Κορέας Παρκ Τζιν, ο Γκουτέρες δεσμεύθηκε να στηρίξει τις διπλωματικές προσπάθειες προκειμένου να πεισθεί η Βόρεια Κορέα να παραδώσει τα πυρηνικά της όπλα.

«Οτιδήποτε μπορεί να γίνει για να ξεκινήσει μια διαδικασία διαλόγου, με στόχο την αποπυρηνικοποίηση, θα είναι καλοδεχούμενο και θα έχει την πλήρη στήριξη των Ηνωμένων Εθνών», δήλωσε.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

(Φωτογραφία αρχείου AP)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News