Ακτή Ελεφαντοστού: Ανεπαρκής η απονομή προεδρικής χάριτος στον Λοράν Γκμπαγκμπό, σύμφωνα με το κόμμα του

Κόσμος
Ακτή Ελεφαντοστού: Ανεπαρκής η απονομή προεδρικής χάριτος στον Λοράν Γκμπαγκμπό, σύμφωνα με το κόμμα του

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο πρόεδρος της Ακτής Ελεφαντοστού Αλασάν Ουταρά είχε ανακοινώσει την απονομή χάριτος στον προκάτοχό του Λοράν Γκμπαγκμπό σε ομιλία του το Σάββατο

Η απονομή χάριτος από τον πρόεδρο της Ακτής Ελεφαντοστού Αλασάν Ουαταρά στον προκάτοχό του Λοράν Γκμπαγκμπό, ο οποίος έχει καταδικαστεί σε 20ετή φυλάκιση, κρίθηκε σήμερα ανεπαρκής από το κόμμα του.

Η προεδρική χάρη που ανακοινώθηκε το Σάββατο «δεν ανταποκρίνεται στις δικαιολογημένες προσδοκίες των συμπατριωτών μας», ανέφερε το Κόμμα Αφρικανικών Λαών-Ακτή Ελεφαντοστού (PPA-CI), που ιδρύθηκε πέρυσι από τον Γκμπαγκμπό.

Εκπρόσωπος του κόμματος τάχθηκε υπέρ ενός νόμου για τη χορήγηση αμνηστίας που θα διαγράψει την ποινή, σε αντίθεση με την προεδρική χάρη. Σημείωσε μάλιστα ότι η αμνηστία, που θα πρέπει επίσης να αφορά «πολιτικούς και στρατιωτικούς κρατούμενους» της αιματηρής μετεκλογικής κρίσης του 2010-2011, είχε προταθεί στις διαβουλεύσεις που ξεκίνησε η κυβέρνηση με τα κόμματα με σκοπό την εθνική συμφιλίωση.

Ο Λοράν Γκμπαγκμπό αθωώθηκε τον Μάρτιο του 2021 από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την κατηγορία των εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας και επέστρεψε στην Ακτή Ελεφαντοστού. Στην πατρίδα του, όμως, αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης 20 ετών για την υπόθεση της ληστείας στην Κεντρική Τράπεζα των Κρατών της Δυτικής Αφρικής (BCEAO). Ο ίδιος έχει αρνηθεί τις κατηγορίες.

Σύμφωνα με το κόμμα PPA-CI, η καταδίκη «δεν βασίστηκε σε πραγματικά γεγονότα». Υπογραμμίζει ότι η BCEAO ουδέποτε υπέβαλε καταγγελία για ληστεία και δεν ήταν διάδικος στην ακροαματική διαδικασία που οδήγησε στη καταδίκη του Λοράν Γκμπαγκμπό.

Από την άλλη πλευρά, το PPA-CI χαιρέτισε την ανακοίνωση του προέδρου Ουαταρά για το ξεπάγωμα των λογαριασμών του Γκμπαγκμπό και την αποφυλάκιση με περιοριστικούς όρους δύο πρώην στρατιωτικών που είχαν καταδικαστεί για τον ρόλο τους στην κρίση του 2010-2011.

Την κρίση είχε πυροδοτήσει η άρνηση του Λοράν Γκμπαγκμπό να αναγνωρίσει την ήττα του από τον Αλασάν Ουαταρά στις προεδρικές εκλογές του 2010. Περισσότεροι από 3.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στις αιματηρές συγκρούσεις που ακολούθησαν. Ο Γκμπαγκμπό συνελήφθη τελικά στο Αμπιτζάν τον Απρίλιο του 2011. Ο ίδιος θεωρεί ότι σήμερα «είναι καιρός να κλείσει η παρένθεση» της κρίσης, ακολουθώντας τον δρόμο που άνοιξε το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, το οποίο τον αθώωσε.

Ο πρόεδρος της Ακτής Ελεφαντοστού Αλασάν Ουταρά είχε ανακοινώσει την απονομή χάριτος στον προκάτοχό του Λοράν Γκμπαγκμπό σε ομιλία του το Σάββατο στις επετειακές εκδηλώσεις για την Ημέρα Ανεξαρτησίας, «προκειμένου να ενισχυθεί η κοινωνική συνοχή».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

(φωτογραφία αρχείου AP)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News