default-image

Ο πρόεδρος του Ισραήλ συνομίλησε με τον Πούτιν για το ζήτημα του «Εβραϊκού Πρακτορείου»

Κόσμος
Ο πρόεδρος του Ισραήλ συνομίλησε με τον Πούτιν για το ζήτημα του «Εβραϊκού Πρακτορείου»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το ρωσικό υπουργείο Δικαιοσύνης επιδιώκει να καταργήσει το ρωσικό παράρτημα του Εβραϊκού Πρακτορείου, υποθέτοντας ότι παραβιάζει την νομοθεσία που αφορά στα προσωπικά δεδομένα

Ο πρόεδρος του Ισραήλ Ισαάκ Χέρτσογκ μίλησε σήμερα με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν για την προσπάθεια της Ρωσίας να απαγορεύσει την μεγαλύτερη παγκοσμίως εβραϊκή μη κερδοσκοπική οργάνωση, που βοηθάει τους Εβραίους να μεταβούν στο Ισραήλ.

Το ρωσικό υπουργείο Δικαιοσύνης επιδιώκει να καταργήσει το ρωσικό παράρτημα του Εβραϊκού Πρακτορείου, υποθέτοντας ότι παραβιάζει την νομοθεσία που αφορά στα προσωπικά δεδομένα.

Ορισμένοι Ισραηλινοί πολιτικοί έχουν εκφράσει την ανησυχία τους, ότι η Ρωσία μπορεί να προβεί σε αντίποινα για την κριτική που άσκησε το Ισραήλ για την εισβολή της στην Ουκρανία, καθώς και για τον αντίκτυπο που μπορεί να έχουν οι διμερείς αυτές εντάσεις στην εβραϊκή κοινότητα της Ρωσίας.

Μερικοί επίσης ανησυχούν για το ότι αυτό μπορεί να βλάψει τις ρωσο-ισραηλινές επαφές για την Συρία, όπου η Μόσχα έχει αναπτύξει αεροπορικές δυνάμεις για την υποστήριξη της κυβέρνησης και το Ισραήλ έχει πλήξει αυτό που χαρακτηρίζει στρατιωτικούς στόχους που σχετίζονται με τον Ιράν.

«Η τηλεφωνική συνομιλία ήταν ειλικρινής και σαφής. Οι δύο πρόεδροι έδωσαν έμφαση στους σημαντικούς τομείς συνεργασίας μεταξύ Ισραήλ και Ρωσίας και συμφώνησαν να συνεχίσουν τις επαφές», αναφέρεται στην ανακοίνωση του Ισραηλινού προέδρου.

Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να συνεχισθούν οι επαφές για το Εβραϊκό Πρακτορείο και από τις δύο χώρες.

Περίπου 600.000 Ρώσοι έχουν μεταναστεύσει στο Ισραήλ λόγω της εβραϊκής τους κληρονομιάς και οι αξιωματούχοι λένε ότι παρατηρήθηκε αύξηση των αιτήσεων για μετανάστευση από τότε που ξέσπασε η διαμάχη.

Ο Χέρστογκ, του οποίου ο ρόλος είναι συμβολικός, δήλωσε ότι η τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πούτιν έγινε με συντονισμό του Ισραηλινού πρωθυπουργού Γιαΐρ Λαπίντ , ο οποίος είχε καταδικάσει την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News