Ταϊβάν: Σφίγγει ο κινεζικός κλοιός με εκτόξευση πυραύλων - Παγκόσμια ανησυχία

Κόσμος
Ταϊβάν: Σφίγγει ο κινεζικός κλοιός με εκτόξευση πυραύλων - Παγκόσμια ανησυχία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο κινεζικός κλοιός σφίγγει γύρω από την Ταϊβάν και οι πύραυλοι πέφτουν «βροχή» στις περιοχές των ασκήσεων γύρω από το νησί

Ο κινεζικός κλοιός σφίγγει γύρω από την Ταϊβάν και οι πύραυλοι πέφτουν βροχή στις περιοχές των ασκήσεων γύρω από το νησί. Βαλλιστικοί πύραυλοι εκτοξεύτηκαν από την ηπειρωτική Κίνα καθώς και από πολεμικά πλοία και αεροσκάφη. Έξι ζώνες δέσμευσε για τις ασκήσεις το Πεκίνο περικυκλώνοντας ουσιαστικά την Ταϊβάν, την οποία θεωρεί τμήμα της επικράτειάς του, αν και έχει δική της κυβέρνηση εχθρική προς το Κομμουνιστικό καθεστώς. Ο διοικητής της ανατολικής στρατιάς της Κίνας, Τζιν Ζονγκ, διακήρυξε: «Ακολουθώντας τις εντολές του Κομμουνιστικού Κόμματος θα προασπίσουμε την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της πατρίδας με υψηλό φρόνιμα και πλήγματα ακριβείας».

Οι πύραυλοι εκτοξεύονται και από παραθαλάσσια τουριστικά θέρετρα της Κίνας, όπου οι κάτοικοι δηλώνουν ότι στηρίζουν πλήρως τις επιλογές της ηγεσίας τους. Από την πλευρά της η ηγεσίας της Ταιβάν έχει θέσει σε συναγερμό τις ένοπλες δυνάμεις και κατηγορεί την Κίνα ότι προσπαθεί να τρομοκρατήσει τον πληθυσμό.

Οι ΗΠΑ «δεν θα επιτρέψουν» στην Κίνα να απομονώσει την Ταϊβάν

//--> //-->

Οι ΗΠΑ «δεν θα επιτρέψουν» στην Κίνα να απομονώσει την Ταϊβάν, δήλωσε σήμερα Παρασκευή 5 Αυγούστου, στο Τόκιο η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόσι έπειτα από την επίσκεψή της στη νήσο που προκάλεσε οργή στο Πεκίνο.

Η κυρία Πελόσι, 82 ετών, που κάνει στην Ιαπωνία —τον τελευταίο σταθμό της περιοδείας της στην Ασία— την πρώτη της επίσκεψη από το 2015, μετέβη στην Ταϊβάν την Τρίτη και την Τετάρτη.

Το Πεκίνο θεωρεί την αυτόνομη νήσο 23 εκατομμυρίων κατοίκων αναπόσπαστο τμήμα της κινεζικής επικράτειας, αποσκιρτήσασα επαρχία προορισμένη να επανενωθεί στο μέλλον με την ηπειρωτική χώρα.

Αντέδρασε αρχίζοντας την Πέμπτη 4 Αυγούστου, στρατιωτικά γυμνάσια εύρους άνευ προηγουμένου γύρω από την Ταϊβάν, αναπτύσσοντας μαχητικά αεροσκάφη, ελικόπτερα και πλοία και εκτοξεύοντας βαλλιστικούς πυραύλους, κάποιοι από τους οποίους πέρασαν πάνω από το νησί και έπεσαν, για πρώτη φορά, εντός της ιαπωνικής ΑΟΖ, σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας στο Τόκιο.

«Οι Κινέζοι προχώρησαν σε αυτές τις εκτοξεύσεις πιθανόν χρησιμοποιώντας την επίσκεψή μας ως πρόσχημα», είπε η κυρία Πελόσι κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Τόκιο.

//--> //-->

Προσπαθούν «να απομονώσουν την Ταϊβάν», πρόσθεσε, θυμίζοντας ότι το Πεκίνο απέρριψε την άνοιξη την έκκληση των ΗΠΑ να επιτραπεί η συμμετοχή των αρχών της νήσου στην ετήσια συνέλευση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

Όμως «δεν θα απομονώσουν την Ταϊβάν διότι θα τους εμποδίσουμε να το κάνουν. Κάναμε επισκέψεις υψηλού επιπέδου, γερουσιαστές πήγαν εκεί την άνοιξη», επρόκειτο για «διακομματική» πρωτοβουλία, είπε και επέμεινε «δεν θα τους επιτρέψουμε να απομονώσουν την Ταϊβάν».

«Δεν αποφασίσουν εκείνοι πού ταξιδεύουμε», πέταξε η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Παρά ταύτα η κυρία Πελόσι είπε πως η περιοδείας της στην περιοχή «δεν είχε σκοπό να αλλάξει το status quo εδώ στην Ασία, να αλλάξει το status quo στην Ταϊβάν».

Επισήμως, από το 1979, η Ουάσινγκτον δεν αναγνωρίζει παρά μόνο μία κινεζική κυβέρνηση, αυτή στο Πεκίνο, παρότι διαδραματίζει ρόλο προστάτιδας δύναμης της Ταϊπέι και είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής όπλων για τις ένοπλες δυνάμεις της.

Η επίσκεψη, είπε η πρόεδρος της αμερικανικής Βουλής, «αφορούσε τον ‘Taiwan Relations Act’» (σ.σ. «Νόμο περί Σχέσεων με την Ταϊβάν») που ψηφίστηκε από το αμερικανικό Κογκρέσο το 1979 και ορίζει τις σχέσεις ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Ταϊβάν, καθώς και τη σχέση «ΗΠΑ/Κίνας, όλα τα κείμενα των νόμων και των συμφωνιών που ορίζουν τις σχέσεις μας».

Και ακόμη το να «εορταστεί» η Ταϊβάν «για αυτό που είναι, μια μεγάλη δημοκρατία με οικονομία που ευημερεί, με σεβασμό για όλο τον πληθυσμό της».

Αναφερόμενη στις σινοαμερικανικές σχέσεις, η κυρία Πελόσι έκρινε ότι εάν οι ΗΠΑ σιωπούσαν «για το ζήτημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κίνα λόγω των εμπορικών συμφερόντων (τους)», τότε «θα χάναμε κάθε ηθικό κύρος» και «δεν θα μπορούσαμε να μιλάμε για τα ανθρώπινα δικαιώματα οπουδήποτε αλλού στον κόσμο».

Εκτόξευση βλημάτων

Στο Πινγκτάν, ένα κινεζικό νησί που βρίσκεται κοντά στην περιοχή των ασκήσεων, δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου παρέστησαν το απόγευμα της Πέμπτης στην εκτόξευση αρκετών βλημάτων που άφηναν πίσω τους στήλες λευκού καπνού. Σε αυτό το μέρος της κινεζικής επικράτειας, που είναι το πλησιέστερο στην Ταϊβάν, οι δημοσιογράφοι είδαν επίσης πέντε στρατιωτικά ελικόπτερα να πετούν σε χαμηλό ύψος κοντά σε τουριστική τοποθεσία. Οι κινεζικές στρατιωτικές ασκήσεις αναμένεται να ολοκληρωθούν το μεσημέρι της Κυριακής.

Σύμφωνα με την κινεζική εφημερίδα Global Times, που επικαλείται στρατιωτικούς αναλυτές, οι συγκεκριμένες ασκήσεις είναι πρωτοφανούς κλίμακας.

«Εάν οι δυνάμεις της Ταϊβάν έρθουν αντιμέτωποι (με τον κινεζικό στρατό) και πυροβολήσουν κατά λάθος, (ο κινεζικός στρατός) θα απαντήσει δυναμικά και θα εναπόκειται στην πλευρά της Ταϊβάν να αναλάβει όλες τις συνέπειες», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ανώνυμη στρατιωτική πηγή στις τάξεις του κινεζικού στρατού. Για το Πεκίνο, οι ασκήσεις αυτές είναι «ένα αναγκαίο και νόμιμο μέτρο» μετά την επίσκεψη της Νάνσι Πελόζι.

«Απέναντι στις κακόβουλες προκλήσεις που παραβιάζουν τόσο κατάφωρα την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Κίνας, τα αντίμετρά μας είναι δικαιολογημένα», δήλωσε την Πέμπτη η Χούα Τσουνγίνγκ, εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών. Οι ασκήσεις στοχεύουν στην προσομοίωση ενός αποκλεισμού του νησιού και περιλαμβάνουν την επίθεση σε στόχους στη θάλασσα, πλήγματα σε στόχους στο έδαφος και έλεγχο του εναέριου χώρου, σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Xinhua.

«Σοβαρό πρόβλημα που πλήττει την εθνική μας ασφάλεια»

Οι εκτοξεύσεις κινεζικών βαλλιστικών πυραύλων γύρω από την Ταϊβάν, ορισμένοι εκ των οποίων κατέπεσαν μέσα στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της Ιαπωνίας, είναι «σοβαρό πρόβλημα που πλήττει την εθνική μας ασφάλεια και αυτή των πολιτών μας», δήλωσε σήμερα Παρασκευή 5 Αυγούστου, ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Φουμίο Κισίντα.

«Καλούμε να σταματήσουν αμέσως τα στρατιωτικά γυμνάσια» της Κίνας, που άρχισαν την Πέμπτη και αναμένεται να συνεχιστούν ως την Κυριακή, πρόσθεσε ο κ. Κισίντα έπειτα από συνάντησή του με την πρόεδρο της Βουλής της Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, τη Νάνσι Πελόσι, η οποία αφίχθη την Πέμπτη 4 Αυγούστου, στο Τόκιο.

Ο κ. Κισίντα επαναβεβαίωσε εξάλλου ότι η Ιαπωνία και οι ΗΠΑ «θα συνεχίσουν να συντονίζονται στενά για τη διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας στο στενό της Ταϊβάν».

Η κυρία Πελόζι, 82 ετών, που κάνει την πρώτη της επίσκεψη στην Ιαπωνία από το 2015, πυροδότησε την οργή του Πεκίνου μεταβαίνοντας την Τρίτη και την Τετάρτη στην Ταϊβάν. Το Πεκίνο θεωρεί την αυτόνομη νήσο 23 εκατομμυρίων κατοίκων αναπόσπαστο τμήμα της κινεζικής επικράτειας, αποσκιρτήσασα επαρχία προορισμένη να επανενωθεί στο μέλλον με την ηπειρωτική χώρα.

Η Κίνα άρχισε την Πέμπτη 4 Αυγούστου, στρατιωτικά γυμνάσια εύρους άνευ προηγουμένου γύρω από την Ταϊβάν, αναπτύσσοντας μαχητικά αεροσκάφη, ελικόπτερα και πλοία και εκτοξεύοντας βαλλιστικούς πυραύλους, κάποιοι από τους οποίους πέρασαν πάνω από το νησί και έπεσαν, για πρώτη φορά, εντός της ιαπωνικής ΑΟΖ, σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας στο Τόκιο.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News